Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

HAČAPURI ZA DORUČAK Gruzijski specijalitet će vas oduševiti PROBAJTE OVU ODLIČNU KOMBINACIJU TESTA, JAJA I SIRA

10.03.2025. 18:32 18:44
Piše:
Izvor:
Dnevnik
храна
Foto: pexels/Ilustracija

Ako ste ljubitelj jedinstvenih ukusa i volite da isprobavate jela iz različitih kuhinja, hačapuri (khachapuri) je specijalitet koji će vas potpuno oduševiti.

Ovo tradicionalno gruzijsko jelo napravljeno od mekog testa, rastopljenog sira i pečenog jajeta na vrhu, spaja jednostavne sastojke u savršenstvo ukusa.

Sastojci:
Za testo:

500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca (7 g)
250 ml toplog mleka
3 kašike ulja
Za fil:

300 g rendanog kačkavalja ili mocarele
200 g feta sira
2-3 jajeta
50 g putera
 

храна
Foto: Ilustracija pixabay

Priprema:

U činiji pomešajte brašno, so, šećer i kvasac. Postepeno dodajte toplo mleko i ulje, pa zamesite glatko testo. Pokrijte ga i ostavite na toplom mestu oko sat vremena da naraste.
Kada testo naraste, podelite ga na dva dela i oblikujte ovalne oblike. Krajeve zavijte ka unutra tako da dobijete oblik čamca.
 

Pomešajte rendani sir i feta sir, pa tim filom napunite testo.
 

Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 12-15 minuta, dok sir ne počne da se topi i testo porumeni.
Izvadite hačapuri, u sredinu svakog razbijte po jedno jaje i vratite u rernu na još 5 minuta, dok se belance stegne, a žumance ostane mekano.
 

Vruć hačapuri premažite puterom i odmah poslužite.
 

Savet: Najbolje je hačapuri jesti svež i topao, kidajući komade testa i umakati ih u rastopljeni sir i žumance.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
RECEPT HILANDARSKIH MONAHA ZA ZDRAV DORUČAK Napravite ukusnu posnu proju od jednostavnih sastojaka
проја

RECEPT HILANDARSKIH MONAHA ZA ZDRAV DORUČAK Napravite ukusnu posnu proju od jednostavnih sastojaka

05.03.2025. 10:37 10:42
BRZO, POSNO I UKUSNO Ovo je recept koji je najbolji za večeru ili doručak
pita

BRZO, POSNO I UKUSNO Ovo je recept koji je najbolji za večeru ili doručak

04.03.2025. 18:13 18:24