HAČAPURI ZA DORUČAK Gruzijski specijalitet će vas oduševiti PROBAJTE OVU ODLIČNU KOMBINACIJU TESTA, JAJA I SIRA
Ako ste ljubitelj jedinstvenih ukusa i volite da isprobavate jela iz različitih kuhinja, hačapuri (khachapuri) je specijalitet koji će vas potpuno oduševiti.
Ovo tradicionalno gruzijsko jelo napravljeno od mekog testa, rastopljenog sira i pečenog jajeta na vrhu, spaja jednostavne sastojke u savršenstvo ukusa.
Sastojci:
Za testo:
500 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kesica suvog kvasca (7 g)
250 ml toplog mleka
3 kašike ulja
Za fil:
300 g rendanog kačkavalja ili mocarele
200 g feta sira
2-3 jajeta
50 g putera
Priprema:
U činiji pomešajte brašno, so, šećer i kvasac. Postepeno dodajte toplo mleko i ulje, pa zamesite glatko testo. Pokrijte ga i ostavite na toplom mestu oko sat vremena da naraste.
Kada testo naraste, podelite ga na dva dela i oblikujte ovalne oblike. Krajeve zavijte ka unutra tako da dobijete oblik čamca.
Pomešajte rendani sir i feta sir, pa tim filom napunite testo.
Pecite u zagrejanoj rerni na 220°C oko 12-15 minuta, dok sir ne počne da se topi i testo porumeni.
Izvadite hačapuri, u sredinu svakog razbijte po jedno jaje i vratite u rernu na još 5 minuta, dok se belance stegne, a žumance ostane mekano.
Vruć hačapuri premažite puterom i odmah poslužite.
Savet: Najbolje je hačapuri jesti svež i topao, kidajući komade testa i umakati ih u rastopljeni sir i žumance.