broken clouds
13°C
12.03.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ФОТО) ДА ЛИ ПАПРИКЕ ИМАЈУ ПОЛ И КОЈА ЈЕ УКУСНИЈА? Боја није само декоративна, већ одређује и квалитет

11.03.2025. 17:01 17:43
Пише:
Извор:
krstarica.com
паприка
Фото: pixabay.com, ilustracija

Да ли сте икада чули да се паприке могу поделити на „мушке“ и „женске“? 

Према овој теорији, паприке са четири избочине на дну би требало да буду „женске“ – слађе и боље за јело сирове, док се за оне са три избочине кажу да су „мушке“ – чвршће и идеалне за кување.

Звучи логично, зар не? Али пре него што почнете опсесивно да пребројавате квржице на паприкама у маркету или на пијаци, хајде да проверимо да ли овај популарни кулинарски „савет“ има икакву научну основу или је само још један мит који кружи интернетом.

Да ли паприке заиста имају пол?

Одмах да вас разочарамо – паприке немају пол. Свака паприка расте из цвета који садржи и мушке и женске репродуктивне делове, што значи да су паприке хермафродити. Број избочина на дну паприке само је резултат генетике и услова узгоја, али не и показатељ њеног „пола“.

paprike
Фото: pixabay.com, ilustracija

Ботаничари и агрономи потврђују да не постоји корелација између броја кврга и укуса или корисности паприке. Дакле, ако сте до сада веровали да за слатку паприку морате да тражите четири кврге – извините, пали сте на мит!

Шта је са бојом паприке?

Ако број избочина није битан, шта онда одређује укус паприке? Одговор је једноставан – њена боја и ниво зрелости.

Зелене паприке су незреле, па су мало горког укуса и тврђе. Често се користи за кување, печење или пуњење.

paprike
Фото: pixabay.com, ilustracija

Жуте и наранџасте паприке су слађе и блаже, одличне за салате и сирове.

Црвена паприка је најзрелија па самим тим и најслађа. Садржи највише витамина Ц и антиоксиданата.

Дакле, ако желите слађу паприку, фокусирајте се на боју, а не на избочине!

Како одабрати праву паприку?

Сада када знамо да паприке немају пол, како изабрати најбољу? Ево неколико једноставних савета:

За кување: Изаберите било коју паприку – зелена је одлична за јаке укусе, док су црвена и наранџаста добра за јела где желите више слаткоће.

За салате и сирову потрошњу: Црвена, жута и наранџаста паприка су слађе и блаже.

За пуњење: Важан је облик – потражите паприке које имају стабилно дно и довољно простора унутра.

paprike
Фото: pixabay.com, ilustracija

Теорија о „мушким“ и „женским“ паприкама само је још један интернет мит без научне основе. Следећи пут када изаберете паприку, фокусирајте се на њену свежину, боју и намену – бројање избочина на дну је потпуно непотребно!

Дакле, да ли заиста постоје „мушке“ и „женске“ паприке? бр. Али сада барем знате како да изаберете праву!

Извор:
krstarica.com
Пише:
Пошаљите коментар
ИСПЕЋИ ПАПРИКУ на шпорету са равном плочом? ДА, МОГУЋЕ ЈЕ! Олакшајте себи уз проверени трик са ТикТока!

Никад лакше до омиљене зимнице

паприка

ИСПЕЋИ ПАПРИКУ на шпорету са равном плочом? ДА, МОГУЋЕ ЈЕ! Олакшајте себи уз проверени трик са ТикТока!

20.11.2024. 14:16 14:29