АКО ВОЛИТЕ ПИТУ С МЕСОМ А ПОСТИТЕ ОВАЈ РЕЦЕПТ ЋЕ ВАС ОДУШЕВИТИ Ово је здрава и укусна замена!
Пост је време када многи од нас разматрају своје навике у исхрани, те се окрећу посним и здравим оброцима.
Представљамо вам питу са сочивом и поврћем.
Састојци:
500 г листа теста за питу (посно)
200 г сочива
1 велика црна глава лука
1 велика шаргарепа
200 г тиквице
100 г гљива
2 велике кашике маслиновог уља
Со и бибер по укусу
1 кашичица сушеног оригана
1 чаша воде
Упутство:
Сочиво добро оперите, а затим га скувајте у води (око 20-30 минута, док не омекша). Када је готово, процедите и оставите да се охлади.
Припрема поврћа: Лук исеците на ситно, шаргарепу и тиквице нарендајте. Гљиве исеците на ситне комаде.
У великој тави, загрејте маслиново уље, додајте лук и пржите га док не постане златно. Затим додајте нарендану шаргарепу и тиквице, као и исецкане гљиве. Пржите све заједно док не омекшају (око 10 минута). У ову смесу додајте скувано сочиво, со, бибер и оригано. Добро промешајте и оставите да се све скува још 5-10 минута.
Подмазан лим за печење са мало уља, поређајте први лист теста, па равномерно распоредите припремљени фил од поврћа и сочива. Покријте са другим листом теста. Ако желите, можете поново наслонити тесто са мало уља или воде.
Питу пеците у претходно загрејаној рерни на 180°C око 30-40 минута, или док не постане златно-смеђа.
Ова посна пита је не само укусна, већ и изузетно хранљива, савршена за све који прате пост или желе да уносе више поврћа у своје оброке.