ДОМАЋИ КОМПОТ ОД ТРЕШАЊА: Брзо се спрема, а укус му је божанствен
Предивни мали, округли, меснати плодови трешње, чија се боја креће од жуте до тамно црвене, спадају међу омиљеније воће, а ви га искористите за домаћи компот.
Још од давнина трешње су на добром гласу.
Овим укусним плодовима придавао се читав низ благотворних својстава, од лека за гихт и артритис, до хране за добар сан. Данас је познато да су незаменљива помоћ код проблема са желуцем и варењем, нервозе и болова, бубрежних и кардиоваскуларних обољења, упала.
Здравствене добробити овог прелепог воћа иду у корак с његовим атрактивним слатким бобицама. Одличан су извор витамина А, Б1, Б2, Б3, Б6, Ц и К, као и минерала калијума, калцијума, гвожђа, бакра, мангана, магнезијума, фосфора и цинка.
Да ли сте знали да се осим плодова трешње у народној медицини већ вековима користе и петељке?
Од њих се припремају чајеви који се употребљавају за помоћ код разбијање камена у бубрегу, чишћење мокраћних канала, за појачано излучивање мокраће као и за упалу бубрега и бешике.
Компот од трешања
Састојци:
1 кг трешања
1 л воде
400 г шећера
пар зрна каранфилића
Припрема:
Трешње лепо опрати и остранити петељке.
У литар воде сипати 400 г шећера, додати каранфилић и мешати док се шећер не истопи.
Тегле напунити трешњама и налити припремљеним соком од воде и шећера.
Поклопце лепо затворити, тегле ставити у плех од рерне и спустити у загрејану рерну да се пастеризују на 220 степени око пола сата.
Рерну искључити и оставити тегле да се охладе у њој.
Напомена: На овај начин можете да направите компот од јагода или вишања.
Kurir.rs/ Дневник