РОДИЛЕ ПРВЕ ТРЕШЊЕ КАД ИМ ВРЕМЕ НИЈЕ Зацрвенеле се гране на стабилима у центру Тополе
ТОПОЛА: Високе температуре у марту и априлу усовиле су рану вегетацију биљака, а у местима где није било јаког пролећног мраза већ су видни и први плодови на воћкама. Тако су прве мајске трешње које како им и сам назив каже, сазревају у мају, ове године пораниле петнаестак дана па су зреле већ половином априла.
Први сочни плодови сазрели су баш у центру Тополе недалеко од стамбених зграда у улици Принца Томислава Карађорђевића.
Ако сте мислили да воћке рађају само у селу, ево једне ране мајске трешње која сваке године прва зарумени и обрадује највише децу али и станаре свих зграда у овој улици у центру Тополе. Генерације су одрастале испод њене крошње уз прве и сочне плодове, тако да смо сви емотивно везани за ово стабло“, каже за РИНУ једна станарка која живи у близини.
Иначе, трешња је самоникло дрво, које је током векова дало много различитих врста истог воћа. Данас имамо много различитих сорти трешања, дивљих и питомих, раних и касних, а вишња је такође постала од трешње. Данас се, осим лековитости плода, зна и за лековита својства петељки трешања, од којих се праве чајеви, али и о деловању смоле са трешњиног дрвета на разна обољења бубрега и бешике.
Трешњино дрво је и једно од њапопуларнијих столарских материјала. Због црвенкасте ноте и чврстоће, намештај од трешњиног дрвета је изузетно дуготрајан и ентеријеру даје софистицирану ноту.
(РИНА)