ДАЈТЕ ШАНСУ КЕЉУ Ова три рецепта ће вас освојити на први залогај ОТКРИЈТЕ КАКО ОВАЈ ЗДРАВИ ИЗБОР МОЖЕ ПОСТАТИ ПРАВА ДЕЛИЦИЈА НА ВАШЕМ СТОЛУ
За ово лиснато поврће из породице купусњача већ дуго се зна колико је здраво, мада га многи не воле због специфичног укуса.
Ипак, кељу треба пружити шансу, а у томе ће помоћи одлични рецепти.
Прави извор здравља
Обилује антиоксидантима, витаминима К, А и Ц, ког у 100 г има чак 120 мг, што је 10 пута више него што има, рецимо, спанаћ. Богат је и минералима бакром, гвожђем, калијумом, фосфором, манганом, а у 100 грама садржи тек 50 калорија. Захваљујући томе, поспешује правилну функцију јетре, снижава ниво лошег холестерола, добар је за вид и кожу, јача имунитет, одлична је превентива за остеопорозу. Уз то, кељ побољшава пробаву, помаже код алергија, контролише упалне процесе у телу.
Добра вест је што га је углавном могуће набавити током целе године, само пазите да главица не буде превише лагана, што значи да кељ није свеж и да је изгубио доста влаге.
Припремите га по свом укусу
А када га спремате, прво га насецкајте на жељену величину, па га можете барити, пунити неким надевом или пржити, те може бити и топло предјело, чорба, главно јело, прилог.
Укусно вариво
Састојци:
1 кг кеља
300 г кромпира
1 кашичица сувог биљног зачина
40 г лука
20 г брашна
2 чена белог лука
со и бибер по жељи
Припрема:
Исеците главицу кеља на четврт, одстраните чврсте делове, па га насецкајте на резанца, а кромпир очистите и насеците на коцке.
Ставите у посуду с мало вруће воде, убаците со и биљни зачин и ставите да се кува. Пред крај умешајте брашно размућено с мало воде, насецкани бели лук и бибер.
Запечени кељ
Састојци:
1,5 кг кеља
800 мл пуномасног млека
3 кашике маслаца
1 насецкана главица црног лука
1 насецкан чен белог лука
2 кашичице брашна
со и бибер по укусу
Припрема:
Очистите кељ, крупно га исеците, добро посолите воду, прокувајте пет минута, па исцедите. На лаганој ватри загрејте млеко до кључања. У средњем лонцу растопите маслац, пропржите црни и бели лук, поспите брашном и мешајте минут. У то сипајте кључало млеко, добро промешајте, те крчкајте уз мешање око пет минута, док се не згусне.
Том смесом прелијте кељ, зачините и промешајте. Преручите у посуду за печење и ставите у рерну загрејану на 180 степени на 15 минута.
Сјајан прилог
Састојци:
1 кг кеља
2 кашике маслиновог уља
3 чена белог лука
со и бииер
Припрема:
Кељ очистите, исецкајте на комаде и кувајте 20 минута. Оцедите га и уситните. На загрејано уље у тигањ убаците насецкан бели лук и кељ, те бибер и со. Промешајте и крчакајте два минута.