scattered clouds
14°C
31.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1203
usd
112.7241
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДАЈТЕ ШАНСУ КЕЉУ Ова три рецепта ће вас освојити на први залогај ОТКРИЈТЕ КАКО ОВАЈ ЗДРАВИ ИЗБОР МОЖЕ ПОСТАТИ ПРАВА ДЕЛИЦИЈА НА ВАШЕМ СТОЛУ

31.01.2025. 11:41 11:51
Пише:
Извор:
Задовољна.Нова.рс
кељ
Фото: Ilustracija pixabay

За ово лиснато поврће из породице купусњача већ дуго се зна колико је здраво, мада га многи не воле због специфичног укуса.

Ипак, кељу треба пружити шансу, а у томе ће помоћи одлични рецепти.

Прави извор здравља
Обилује антиоксидантима, витаминима К, А и Ц,  ког у 100 г има чак 120 мг, што је 10 пута више него што има, рецимо, спанаћ. Богат је и минералима бакром, гвожђем, калијумом, фосфором, манганом, а у 100 грама садржи тек 50 калорија. Захваљујући томе, поспешује правилну функцију јетре, снижава ниво лошег холестерола, добар је за вид и кожу, јача имунитет, одлична је превентива за остеопорозу. Уз то, кељ побољшава пробаву, помаже код алергија, контролише упалне процесе у телу.

Добра вест је што га је углавном могуће набавити током целе године, само пазите да главица не буде превише лагана, што значи да кељ није свеж и да је изгубио доста влаге.

Припремите га по свом укусу
А када га спремате, прво га насецкајте на жељену величину, па га можете барити, пунити неким надевом или пржити, те може бити и топло пред‌јело, чорба, главно јело, прилог.

Укусно вариво
Састојци:

1 кг кеља

300 г кромпира

1 кашичица сувог биљног зачина

40 г лука

20 г брашна

2 чена белог лука

со и бибер по жељи

Припрема:

Исеците главицу кеља на четврт, одстраните чврсте делове, па га насецкајте на резанца, а кромпир очистите и насеците на коцке.

Ставите у посуду с мало вруће воде, убаците со и биљни зачин и ставите да се кува. Пред крај умешајте брашно размућено с мало воде, насецкани бели лук и бибер.

Запечени кељ
Састојци:

1,5 кг кеља

800 мл пуномасног млека

3 кашике маслаца

1 насецкана главица црног лука

1 насецкан чен белог лука

2 кашичице брашна

со и бибер по укусу

Припрема:

Очистите кељ, крупно га исеците, добро посолите воду, прокувајте пет минута, па исцедите. На лаганој ватри загрејте млеко до кључања. У средњем лонцу растопите маслац, пропржите црни и бели лук, поспите брашном  и мешајте минут. У то сипајте кључало млеко, добро промешајте, те крчкајте уз мешање око пет минута, док се не згусне.

Том смесом прелијте кељ, зачините и промешајте. Преручите у посуду за печење и ставите у рерну загрејану на 180 степени на 15 минута.

Сјајан прилог
Састојци:

1 кг кеља

2 кашике маслиновог уља

3 чена белог лука

со и бииер

Припрема:

Кељ очистите, исецкајте на комаде и кувајте 20 минута. Оцедите га и уситните. На загрејано уље у тигањ убаците насецкан бели лук и кељ, те бибер и со. Промешајте и крчакајте два минута.

Извор:
Задовољна.Нова.рс
Пише:
Пошаљите коментар
ИСКОРИСТИТЕ КЕЉ И НАПРАВИТЕ ИДЕАЛАН ПОСНИ РУЧАК Сочне сарме из тигања за које ће вам сви тражити рецепт

ИСКОРИСТИТЕ КЕЉ И НАПРАВИТЕ ИДЕАЛАН ПОСНИ РУЧАК Сочне сарме из тигања за које ће вам сви тражити рецепт

21.12.2023. 13:57 14:09