Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

DAJTE ŠANSU KELJU Ova tri recepta će vas osvojiti na prvi zalogaj OTKRIJTE KAKO OVAJ ZDRAVI IZBOR MOŽE POSTATI PRAVA DELICIJA NA VAŠEM STOLU

31.01.2025. 11:41 11:51
Piše:
Izvor:
Zadovoljna.Nova.rs
кељ
Foto: Ilustracija pixabay

Za ovo lisnato povrće iz porodice kupusnjača već dugo se zna koliko je zdravo, mada ga mnogi ne vole zbog specifičnog ukusa.

Ipak, kelju treba pružiti šansu, a u tome će pomoći odlični recepti.

Pravi izvor zdravlja
Obiluje antioksidantima, vitaminima K, A i C,  kog u 100 g ima čak 120 mg, što je 10 puta više nego što ima, recimo, spanać. Bogat je i mineralima bakrom, gvožđem, kalijumom, fosforom, manganom, a u 100 grama sadrži tek 50 kalorija. Zahvaljujući tome, pospešuje pravilnu funkciju jetre, snižava nivo lošeg holesterola, dobar je za vid i kožu, jača imunitet, odlična je preventiva za osteoporozu. Uz to, kelj poboljšava probavu, pomaže kod alergija, kontroliše upalne procese u telu.

Dobra vest je što ga je uglavnom moguće nabaviti tokom cele godine, samo pazite da glavica ne bude previše lagana, što znači da kelj nije svež i da je izgubio dosta vlage.

Pripremite ga po svom ukusu
A kada ga spremate, prvo ga naseckajte na željenu veličinu, pa ga možete bariti, puniti nekim nadevom ili pržiti, te može biti i toplo pred‌jelo, čorba, glavno jelo, prilog.

Ukusno varivo
Sastojci:

1 kg kelja

300 g krompira

1 kašičica suvog biljnog začina

40 g luka

20 g brašna

2 čena belog luka

so i biber po želji

Priprema:

Isecite glavicu kelja na četvrt, odstranite čvrste delove, pa ga naseckajte na rezanca, a krompir očistite i nasecite na kocke.

Stavite u posudu s malo vruće vode, ubacite so i biljni začin i stavite da se kuva. Pred kraj umešajte brašno razmućeno s malo vode, naseckani beli luk i biber.

Zapečeni kelj
Sastojci:

1,5 kg kelja

800 ml punomasnog mleka

3 kašike maslaca

1 naseckana glavica crnog luka

1 naseckan čen belog luka

2 kašičice brašna

so i biber po ukusu

Priprema:

Očistite kelj, krupno ga isecite, dobro posolite vodu, prokuvajte pet minuta, pa iscedite. Na laganoj vatri zagrejte mleko do ključanja. U srednjem loncu rastopite maslac, propržite crni i beli luk, pospite brašnom  i mešajte minut. U to sipajte ključalo mleko, dobro promešajte, te krčkajte uz mešanje oko pet minuta, dok se ne zgusne.

Tom smesom prelijte kelj, začinite i promešajte. Preručite u posudu za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 15 minuta.

Sjajan prilog
Sastojci:

1 kg kelja

2 kašike maslinovog ulja

3 čena belog luka

so i biier

Priprema:

Kelj očistite, iseckajte na komade i kuvajte 20 minuta. Ocedite ga i usitnite. Na zagrejano ulje u tiganj ubacite naseckan beli luk i kelj, te biber i so. Promešajte i krčakajte dva minuta.

Izvor:
Zadovoljna.Nova.rs
Piše:
Pošaljite komentar
ISKORISTITE KELJ I NAPRAVITE IDEALAN POSNI RUČAK Sočne sarme iz tiganja za koje će vam svi tražiti recept

ISKORISTITE KELJ I NAPRAVITE IDEALAN POSNI RUČAK Sočne sarme iz tiganja za koje će vam svi tražiti recept

21.12.2023. 13:57 14:09