DAJTE ŠANSU KELJU Ova tri recepta će vas osvojiti na prvi zalogaj OTKRIJTE KAKO OVAJ ZDRAVI IZBOR MOŽE POSTATI PRAVA DELICIJA NA VAŠEM STOLU
Za ovo lisnato povrće iz porodice kupusnjača već dugo se zna koliko je zdravo, mada ga mnogi ne vole zbog specifičnog ukusa.
Ipak, kelju treba pružiti šansu, a u tome će pomoći odlični recepti.
Pravi izvor zdravlja
Obiluje antioksidantima, vitaminima K, A i C, kog u 100 g ima čak 120 mg, što je 10 puta više nego što ima, recimo, spanać. Bogat je i mineralima bakrom, gvožđem, kalijumom, fosforom, manganom, a u 100 grama sadrži tek 50 kalorija. Zahvaljujući tome, pospešuje pravilnu funkciju jetre, snižava nivo lošeg holesterola, dobar je za vid i kožu, jača imunitet, odlična je preventiva za osteoporozu. Uz to, kelj poboljšava probavu, pomaže kod alergija, kontroliše upalne procese u telu.
Dobra vest je što ga je uglavnom moguće nabaviti tokom cele godine, samo pazite da glavica ne bude previše lagana, što znači da kelj nije svež i da je izgubio dosta vlage.
Pripremite ga po svom ukusu
A kada ga spremate, prvo ga naseckajte na željenu veličinu, pa ga možete bariti, puniti nekim nadevom ili pržiti, te može biti i toplo predjelo, čorba, glavno jelo, prilog.
Ukusno varivo
Sastojci:
1 kg kelja
300 g krompira
1 kašičica suvog biljnog začina
40 g luka
20 g brašna
2 čena belog luka
so i biber po želji
Priprema:
Isecite glavicu kelja na četvrt, odstranite čvrste delove, pa ga naseckajte na rezanca, a krompir očistite i nasecite na kocke.
Stavite u posudu s malo vruće vode, ubacite so i biljni začin i stavite da se kuva. Pred kraj umešajte brašno razmućeno s malo vode, naseckani beli luk i biber.
Zapečeni kelj
Sastojci:
1,5 kg kelja
800 ml punomasnog mleka
3 kašike maslaca
1 naseckana glavica crnog luka
1 naseckan čen belog luka
2 kašičice brašna
so i biber po ukusu
Priprema:
Očistite kelj, krupno ga isecite, dobro posolite vodu, prokuvajte pet minuta, pa iscedite. Na laganoj vatri zagrejte mleko do ključanja. U srednjem loncu rastopite maslac, propržite crni i beli luk, pospite brašnom i mešajte minut. U to sipajte ključalo mleko, dobro promešajte, te krčkajte uz mešanje oko pet minuta, dok se ne zgusne.
Tom smesom prelijte kelj, začinite i promešajte. Preručite u posudu za pečenje i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na 15 minuta.
Sjajan prilog
Sastojci:
1 kg kelja
2 kašike maslinovog ulja
3 čena belog luka
so i biier
Priprema:
Kelj očistite, iseckajte na komade i kuvajte 20 minuta. Ocedite ga i usitnite. Na zagrejano ulje u tiganj ubacite naseckan beli luk i kelj, te biber i so. Promešajte i krčakajte dva minuta.