ДА ЛИ СТЕ ПРОБАЛИ МАНАСТИРСКУ ЧОРБУ Идеална за предстојећи пост ЗА ДОБРО ЗДРАВЉЕ И ДУХОВНИ МИР
Манастирске кухиње вековима су познате по својој једноставности и здравој исхрани.
Један од бисера њихове трпезе је чорба – оброк који није само храна, већ и духовни доживљај. У време поста или након напорног рада, монаси су се ослањали на ову топлу и хранљиву супу која је враћала снагу и умиривала дух.
Овај рецепт, инспирисан манастирским традицијама, доноси комбинацију поврћа и зачина који ће и најзахтевније гурмане оставити без речи.
Потребни састојци:
2 средња кромпира
1 главица црног лука
2 шаргарепе
1 стабљика целера
1 тиквица
100 г сочива или проса (опционо)
2 чена белог лука
2 литра воде или повртног бујона
2 кашике уља
Ловоров лист, бибер у зрну, соли по укусу
Свеж першун за послуживање
Припрема:
На уљу пропржите ситно сецкан црни лук до златне боје.
Додајте нарендану шаргарепу и тиквицу, као и на коцке исечен кромпир и целер. Пржите кратко, уз стално мешање.
Умешајте сочиво или просо ако желите да чорба буде гушћа. Додајте ловоров лист, бибер и мало соли.
Налијте воду или повртни бујон и кувајте на лаганој ватри око 30-40 минута.
На крају додајте ситно сецкани бели лук за интензивнији укус и свеж першун пре служења.
Осим што је здрава и једноставна за припрему, ова чорба је симбол умерености и хармоније. Њени састојци пажљиво су одабрани тако да пружају довољно хранљивих материја, али и лакоћу, што је у складу са животним принципима монаха.
Послужите је топлу уз парче домаћег хлеба или проју – и на тренутак ћете осетити мир манастирских трпеза.