ДА ЛИ ЈЕ ОПАСНО ЈЕСТИ ПРОКЛИЈАО КРОМПИР? Стручњаци сад променили мишљење и РАЗРЕШИЛИ ДИЛЕМУ
Познато је да је кромпир свестрана намирница и да може да се припрема на разне начине, а врло је укусан.
Свако од нас је некада купио велику количину кромпира, скували смо неколико, а остатак оставили у задњем делу оставе. Међутим, после неког времена се сетимо да нам је остало још кромпира, али када га узмемо у руке са жељом да припремимо нови оброк, видимо да је кромпир проклијао. Смемо ли онда да га једемо?
Многи се питају да ли је проклијали кромпир безбедан за јело. Стога су стручњаци за безбедност хране и дијететичари за Хуффпост открили шта заправо значи када кромпир позелени и проклија.
Њихов одговор ће вам допасти. Да, генерално су још увек безбедни за јело, све док не проклија превише.
"Ове клице садрже токсин који се назива соланин, који може да узрокује тегобе, као што су главобоља, повраћање и друге пробавне сметње", објаснила је Елен Шумакер, директорка програма Сафе Платес на Универзитету Северне Каролине.
"Ако се конзумирају велике количине, може да доведе до озбиљних симптома. Међутим, ако су клице мали, а кромпир није мекан или смежуран, можете одсећи клице, а кромпир појести."
Шта ако је кромпир зелен?
"Немојте јести такве кромпире", упозорава Меги Мичалцзик, регистриована дијететичарка и оснивачица странице Онце Упон а Пумпкин.
"Сунчева светлост ће кромпире учинити зеленима јер производе хлорофил, али прави проблем је накупљање штетних токсина."
"Зелена боја на кромпиру указује на стварање токсина соланина, који се такође налази у клицама", потврдила је и Шумакер.
"Ако постоје мале зелене мрље на кромпиру, можете их одсећи, али ако су мрље велике, препоручује се да га баците ."
Према Шумакер, клице и зеленкаста нијанса су главни знакови да је кромпир покварен или почиње да се квари. Ако је кромпир смежуран и мекан, то је сигуран знак да треба да га баците.
Иако конзумирање поквареног кромпира углавном доводи до пробавних сметњи, у тешким случајевима соланин може да изазове парализу.
Генерално, најбоље је да избегавате кромпире који чудно изгледају, посебно ако су почели да попримају зелену боју. Једном кад показују знакове зеленила, изданака и труљења, такође развијају горак укус. Вероватно неће имати ни толико храњивих материја.
Кромпири су дословно спашавали животе у прошлим временима јер је њихов висок садржај витамина Ц спречавао скорбут. Зато, немојте дозволити да вас страх од соланина обесхрабри да купујете веће количине кромпира, али се трудите да их чувате на хладном, сувом месту или чак у папирној кеси како бисте их заштитили од сунца.