DA LI JE OPASNO JESTI PROKLIJAO KROMPIR? Stručnjaci sad promenili mišljenje i RAZREŠILI DILEMU
Poznato je da je krompir svestrana namirnica i da može da se priprema na razne načine, a vrlo je ukusan.
Svako od nas je nekada kupio veliku količinu krompira, skuvali smo nekoliko, a ostatak ostavili u zadnjem delu ostave. Međutim, posle nekog vremena se setimo da nam je ostalo još krompira, ali kada ga uzmemo u ruke sa željom da pripremimo novi obrok, vidimo da je krompir proklijao. Smemo li onda da ga jedemo?
Mnogi se pitaju da li je proklijali krompir bezbedan za jelo. Stoga su stručnjaci za bezbednost hrane i dijetetičari za Huffpost otkrili šta zapravo znači kada krompir pozeleni i proklija.
Njihov odgovor će vam dopasti. Da, generalno su još uvek bezbedni za jelo, sve dok ne proklija previše.
"Ove klice sadrže toksin koji se naziva solanin, koji može da uzrokuje tegobe, kao što su glavobolja, povraćanje i druge probavne smetnje", objasnila je Elen Šumaker, direktorka programa Safe Plates na Univerzitetu Severne Karoline.
"Ako se konzumiraju velike količine, može da dovede do ozbiljnih simptoma. Međutim, ako su klice mali, a krompir nije mekan ili smežuran, možete odseći klice, a krompir pojesti."
Šta ako je krompir zelen?
"Nemojte jesti takve krompire", upozorava Megi Mičalczik, registriovana dijetetičarka i osnivačica stranice Once Upon a Pumpkin.
"Sunčeva svetlost će krompire učiniti zelenima jer proizvode hlorofil, ali pravi problem je nakupljanje štetnih toksina."
"Zelena boja na krompiru ukazuje na stvaranje toksina solanina, koji se takođe nalazi u klicama", potvrdila je i Šumaker.
"Ako postoje male zelene mrlje na krompiru, možete ih odseći, ali ako su mrlje velike, preporučuje se da ga bacite ."
Prema Šumaker, klice i zelenkasta nijansa su glavni znakovi da je krompir pokvaren ili počinje da se kvari. Ako je krompir smežuran i mekan, to je siguran znak da treba da ga bacite.
Iako konzumiranje pokvarenog krompira uglavnom dovodi do probavnih smetnji, u teškim slučajevima solanin može da izazove paralizu.
Generalno, najbolje je da izbegavate krompire koji čudno izgledaju, posebno ako su počeli da poprimaju zelenu boju. Jednom kad pokazuju znakove zelenila, izdanaka i truljenja, takođe razvijaju gorak ukus. Verovatno neće imati ni toliko hranjivih materija.
Krompiri su doslovno spašavali živote u prošlim vremenima jer je njihov visok sadržaj vitamina C sprečavao skorbut. Zato, nemojte dozvoliti da vas strah od solanina obeshrabri da kupujete veće količine krompira, ali se trudite da ih čuvate na hladnom, suvom mestu ili čak u papirnoj kesi kako biste ih zaštitili od sunca.