Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ако сте до сада ПОТАПАЛИ ПАСУЉ У ВОДИ пре кувања, НЕМОЈТЕ ВИШЕ НИКАД ТО ЧИНИТИ: Ево шта треба да урадите уместо тога

06.08.2024. 13:49 13:53
Пише:
Фото: Pixabay.com

Пасуљ може да створи проблеме с варењем

Махунарке, орашасти плодови, житарице и семенке спадају у здраве намирнице, али могу бити веома штетне за организам због фитинске киселине.

Ова киселина везује важне елементе као што су бакар, магнезијум, јод, гвожђе и цинк. Као резултат тога, они се излучују из тела пре времена, односно пре него што донесу било какву корист нашем организму.

Дигестивни тракт не садржи „баријеру“ која ће заштитити од фитинске киселине која спречава организам да апсорбује минерале, беланчевине и масти. Последица је дефицит важних нутријената, који ће даље узроковати проблеме мишићно-коштаног, имунолошког и пробавног система.

Фитинска киселина је један од најчешћих узрока анемије услед недостатка гвожђа код вегетаријанаца, према Светској здравственој организацији (СЗО), истакла је ендокринолог Зухра Павлова.

Које намирнице су богате фитинском киселином

Међу намирницама које садрже велику количину фитинске киселине, ендокринолог је издвојила овас, пиринач, пшеницу, све житарице, пасуљ, сочиво, кикирики, грашак и соју.

Такође, проблематични су и неки од орашастих плодова као што су лешници, бадеми и ораси. Велика количина фитинске киселине налази се и у семенкама сунцокрета, мака, лана, тикве и сусама.

Све ове намирнице садрже велики број хранљивих материја које су потребне телу, укључујући влакна, па зато не треба одустати од њих.

Како се ослободити фитинске киселине

Павлова је навела неколико начина за неутралисање ове киселине.

Један од њих је топлотна обрада. Ова метода смањује садржај фитинске киселине за 30-35 посто.

Најбољи ефекат се, пак, постиже потапањем намирнице у воду. Једини недостатак ове методе јесте што захтева пуно времена.

На пример, смеђи пиринач ће морати да се остави у води 12 сати, овсене пахуљице 10-12 сати, бели пиринач девет сати, бисерни јечам шест сати… За боље резултате можете да додате мало сирћета или лимуновог сока у воду.

Докторка је предложила још један начин који помаже да се неутралише фитинска киселина, а то је да се „проблематичне“ намирнице потопе у сурутку.

Такође, приликом клијања пасуља и житарица, количина фитинске киселине се смањује за отприлике пола. Комбинована обрада намирница је најбољи метод, каже Павлова. Ако се иста храна прво потопи, па кува или пече, тако ће се из ње највише „избацити“ фитинска киселина.

Krstarica.rs/ Дневник

Пише:
Пошаљите коментар
ПРОСТО КАО ПАСУЉ Уз помоћ овог ТРИКА омиљено СРПСКО ЈЕЛО скувано за само сат времена ИСКУСНИМ ДОМАЋИЦАМА експрес лонац не треба! Ево како оне то „ЗАКУВАЈУ“

ПРОСТО КАО ПАСУЉ Уз помоћ овог ТРИКА омиљено СРПСКО ЈЕЛО скувано за само сат времена ИСКУСНИМ ДОМАЋИЦАМА експрес лонац не треба! Ево како оне то „ЗАКУВАЈУ“

10.05.2024. 17:38 17:54
УКУСНИЈИ ПАСУЉ НИСТЕ ЈЕЛИ Погледајте рецепт чувеног КАРАПАНЏЕ за ОМИЉЕНО српско јело на кашику

УКУСНИЈИ ПАСУЉ НИСТЕ ЈЕЛИ Погледајте рецепт чувеног КАРАПАНЏЕ за ОМИЉЕНО српско јело на кашику

30.04.2024. 18:03 18:11
ПОЈЕЛИ СТЕ ПРЕВИШЕ ПАСУЉА и сад вам није добро: Ево трика који помаже код гасова и надимања

ПОЈЕЛИ СТЕ ПРЕВИШЕ ПАСУЉА и сад вам није добро: Ево трика који помаже код гасова и надимања

23.04.2024. 15:12 15:31