ПОЈЕЛИ СТЕ ПРЕВИШЕ ПАСУЉА и сад вам није добро: Ево трика који помаже код гасова и надимања
Пасуљ је одличан извор беланчевина, витамина Б, фолне киселине и влакана, магнезијума, гвожђа.
Међутим, неки се уздржавају од пречесте припреме овог јела због стварања надутости и стварања гасова у телу, али постоји начин како их можете смањити.
Ако сте се чудили зашто су ваше мајке или баке остављале пасуљ у води преко ноћи, знајте да постоји и те како добар разлог за то. Надутост је последица немогућности организма да свари сложена хемијска једињења које зовемо несварљиви шећери односно олигосахариди.
Процесом потапања пасуља долази до растварања тих једињења у води, па када се вода од потапања баци и пасуљ почне да се кува, удео олигосахарида је много мањи, а сами тим и интензитет надутости.
Како би смањили надутост и стварање гасова у телу након конзумације, за време кувања пасуља у воду додајте и ловоров лист, ким, мајоран, мајчину душицу, ђумбир и соду бикарбону.
Krstarica.rs/ Дневник