Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Ako ste do sada POTAPALI PASULJ U VODI pre kuvanja, NEMOJTE VIŠE NIKAD TO ČINITI: Evo šta treba da uradite umesto toga

06.08.2024. 13:49 13:53
Piše:
Izvor: Pixabay.com

Pasulj može da stvori probleme s varenjem

Mahunarke, orašasti plodovi, žitarice i semenke spadaju u zdrave namirnice, ali mogu biti veoma štetne za organizam zbog fitinske kiseline.

Ova kiselina vezuje važne elemente kao što su bakar, magnezijum, jod, gvožđe i cink. Kao rezultat toga, oni se izlučuju iz tela pre vremena, odnosno pre nego što donesu bilo kakvu korist našem organizmu.

Digestivni trakt ne sadrži „barijeru“ koja će zaštititi od fitinske kiseline koja sprečava organizam da apsorbuje minerale, belančevine i masti. Posledica je deficit važnih nutrijenata, koji će dalje uzrokovati probleme mišićno-koštanog, imunološkog i probavnog sistema.

Fitinska kiselina je jedan od najčešćih uzroka anemije usled nedostatka gvožđa kod vegetarijanaca, prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji (SZO), istakla je endokrinolog Zuhra Pavlova.

Koje namirnice su bogate fitinskom kiselinom

Među namirnicama koje sadrže veliku količinu fitinske kiseline, endokrinolog je izdvojila ovas, pirinač, pšenicu, sve žitarice, pasulj, sočivo, kikiriki, grašak i soju.

Takođe, problematični su i neki od orašastih plodova kao što su lešnici, bademi i orasi. Velika količina fitinske kiseline nalazi se i u semenkama suncokreta, maka, lana, tikve i susama.

Sve ove namirnice sadrže veliki broj hranljivih materija koje su potrebne telu, uključujući vlakna, pa zato ne treba odustati od njih.

Kako se osloboditi fitinske kiseline

Pavlova je navela nekoliko načina za neutralisanje ove kiseline.

Jedan od njih je toplotna obrada. Ova metoda smanjuje sadržaj fitinske kiseline za 30-35 posto.

Najbolji efekat se, pak, postiže potapanjem namirnice u vodu. Jedini nedostatak ove metode jeste što zahteva puno vremena.

Na primer, smeđi pirinač će morati da se ostavi u vodi 12 sati, ovsene pahuljice 10-12 sati, beli pirinač devet sati, biserni ječam šest sati… Za bolje rezultate možete da dodate malo sirćeta ili limunovog soka u vodu.

Doktorka je predložila još jedan način koji pomaže da se neutrališe fitinska kiselina, a to je da se „problematične“ namirnice potope u surutku.

Takođe, prilikom klijanja pasulja i žitarica, količina fitinske kiseline se smanjuje za otprilike pola. Kombinovana obrada namirnica je najbolji metod, kaže Pavlova. Ako se ista hrana prvo potopi, pa kuva ili peče, tako će se iz nje najviše „izbaciti“ fitinska kiselina.

Krstarica.rs/ Dnevnik

Autor:
Pošaljite komentar
PROSTO KAO PASULJ Uz pomoć ovog TRIKA omiljeno SRPSKO JELO skuvano za samo sat vremena ISKUSNIM DOMAĆICAMA ekspres lonac ne treba! Evo kako one to „ZAKUVAJU“

PROSTO KAO PASULJ Uz pomoć ovog TRIKA omiljeno SRPSKO JELO skuvano za samo sat vremena ISKUSNIM DOMAĆICAMA ekspres lonac ne treba! Evo kako one to „ZAKUVAJU“

10.05.2024. 17:38 17:54
UKUSNIJI PASULJ NISTE JELI Pogledajte recept čuvenog KARAPANDŽE za OMILJENO srpsko jelo na kašiku

UKUSNIJI PASULJ NISTE JELI Pogledajte recept čuvenog KARAPANDŽE za OMILJENO srpsko jelo na kašiku

30.04.2024. 18:03 18:11
POJELI STE PREVIŠE PASULJA i sad vam nije dobro: Evo trika koji pomaže kod gasova i nadimanja

POJELI STE PREVIŠE PASULJA i sad vam nije dobro: Evo trika koji pomaže kod gasova i nadimanja

23.04.2024. 15:12 15:31