Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVAKO IZGLEDA SRPSKA TRPEZA ZA VASKRS: Šarena jaja, šunka, sir, rolat… i jedno "PRAVILO" koje je dragocenije od svakog recepta

10.04.2025. 17:27 17:39
Piše:
Izvor:
Ona.rs
jelo
Foto: freepik, ilustracija/youtube printskrin

Vaskrs je praznik koji donosi svetlost u dom, mir u dušu i bogatstvo na trpezu. Posle dugog i ozbiljnog posta, dolazi trenutak kada se okupljamo oko stola - ne samo da bismo jeli, već da bismo slavili život, nadu i zajedništvo. Vaskršnji doručak i ručak nisu samo obroci, već svečanosti, male porodične svetkovine.

Vaskršnja trpeza je simbol izobilja ne zato što treba da bude raskošna, već jer je znak darivanja. Svako jaje, svaki kolač i svaki zalogaj nosi poruku: delimo radost sa onima koje volimo.

Zato neka bude bogata - ne samo hranom, već emocijama, pričama, osmesima. A evo i više od tri predloga kako da to izgleda - s merom, ukusom i tradicijom.

јело
Foto: freepik, ilustracija

Doručak za Vaskrs - prvi mrsni zalogaj

Prvi mrsni obrok posle posta uvek je uzbudljiv. Na stolu nas čeka korpa sa šarenim jajima. Pritom, bez takmičenja u kucanju jajima nema pravog prazničnog duha!

Rolat od jaja i šunke

Sastojci:

•           5 kuvanih jaja

•           200 g šunke

•           3 kašike kisele pavlake

•           1 kašičica senfa

•           3 kisela krastavca

•           listovi sira ili tortilja za motanje

Priprema:

Jaja i šunku sitno iseckati. Dodati pavlaku, senf i krastavce. Sve lepo sjediniti i naneti na list sira (ili tortilju). Pažljivo urolati, umotati u foliju i ostaviti u frižider da se stegne. Seći na kolutove i služiti kao predjelo.

Srpsko predjelo

Sastojci:

•           pršuta, kulen, domaća kobasica

•           beli sir i kačkavalj

•           čvarci

•           ruska salata

јело
Foto: youtube prinstcrin/ RTV

•           domaća proja

Ruska salata (brza verzija):

•           300 g kuvane šargarepe

•           300 g graška 

•           3 kuvana krompira

•           3 kisela krastavca

•           200 g majoneza

•           1 kašika pavlake

•           malo soli i bibera

Priprema:

Sve iseckati na sitne kocke. Pomešati i začiniti. Ostaviti da se ohladi.

Domaća proja:

•           2 šolje kukuruznog brašna

•           1 šolja belog brašna

•           1 prašak za pecivo

•           1 čaša jogurta

•           3 jaja

•           100 ml ulja

•           200 g sira

•           prstohvat soli

јело
Foto: youtube prinstcrin/ RTV

Umutiti jaja, dodati sve ostale sastojke. Sipati u pleh i peći 30 minuta na 200°C.

Ručak za Vaskrs - srce praznične trpeze

Vaskršnji ručak je srce praznika. Počinje domaćom supom – pilećom ili goveđom, a zatim na sto stiže pogača, često ukrašena u obliku krsta ili pletenica.

Glavno jelo je najčešće pečenje – najtradicionalnije jagnjeće, ali ne zaostaje ni praseće meso. Služi se uz krompir – bilo pečen, pire, musaka – kao i sezonske salate.

Jagnjetina sa mladim krompirom

Sastojci:

•           1,5 kg jagnjećeg mesa (but ili plećka)

•           1 kg mladog krompira

•           4 čena belog luka

•           grančica ruzmarina

•           sok 1 limuna

•           maslinovo ulje

•           so, biber

Priprema:

Meso natrljati solju, biberom, belim lukom i ruzmarinom. Preliti limunovim sokom i uljem. Ostaviti u frižideru 2-3 sata (ili preko noći). Krompir očistiti i staviti u pleh s mesom. Pokriti folijom. Peći u rerni na 180°C oko 2,5 sata. Pred kraj otkriti da porumeni.

Sarmice od zelja

јело
Foto: youtube prinstcrin/ RTV

Sastojci:

•           500 g mlevenog mesa

•           1 glavica crnog luka

•           100 g pirinča

•           20-ak listova zelja

•           so, biber, začin, aleva paprika

Priprema:

Propržiti luk, dodati meso i začine, pa pirinač. Uviti u listove zelja i poređati u šerpu. Naliti vodom, kuvati 1,5 sat. Po želji zapeći u rerni.

Mladi krompir iz rerne sa začinima

Sastojci:

•           1 kg mladog krompira

•           2 kašike maslinovog ulja

•           1 kašičica origana

•           1 kašičica slatke paprike

•           2 čena belog luka

•           so i biber

јело
Foto: youtube prinstcrin/ RTV

Priprema:

Krompir oprati i preseći na polovine. Sve sastojke sjediniti i izmešati. Peći na 200°C oko 40 minuta dok ne porumeni.

Sezonska salata

Sastojci:

•           1 glavica zelene salate

•           1 veza mladog luka

•           1 veza rotkvica

•           maslinovo ulje, jabukovo sirće, so

Priprema:

Sve iseckati i začiniti. Jednostavno, zdravo i osvežavajuće!

Zasladite Vaskrs kao u detinjstvu

Vasina torta (klasična)

Kore:

•           6 belanaca

•           6 kašika šećera

•           6 kašika mlevenih oraha

•           2 kašike brašna

Fil:

•           6 žumanaca

•           6 kašika šećera

•           100 g čokolade

•           150 g mlevenih oraha

•           250 g putera

Dekoracija:

•           šlag i po želji čokoladna glazura

Priprema:

Ispeći tri kore. Fil kuvati na pari (žumanca šećer čokolada), pa dodati orahe i umućen puter. Filovati kore i dekorisati šlagom.

Podsetnik!

Nije najvažnije šta ćete jesti, već kako ćete proslaviti. Neka praznik bude miran, radostan i okupan toplinom doma. Podelite poklone, osmehe i oproštaje. Praznik nije tanjir pun hrane, već srce puno ljubavi.

Ona.rs

Izvor:
Ona.rs
Piše:
Pošaljite komentar