scattered clouds
25°C
16.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВАКО ИЗГЛЕДА СРПСКА ТРПЕЗА ЗА ВАСКРС: Шарена јаја, шунка, сир, ролат… и једно "ПРАВИЛО" које је драгоценије од сваког рецепта

10.04.2025. 17:27 17:39
Пише:
Извор:
Ona.rs
jelo
Фото: freepik, ilustracija/youtube printskrin

Васкрс је празник који доноси светлост у дом, мир у душу и богатство на трпезу. После дугог и озбиљног поста, долази тренутак када се окупљамо око стола - не само да бисмо јели, већ да бисмо славили живот, наду и заједништво. Васкршњи доручак и ручак нису само оброци, већ свечаности, мале породичне светковине.

Васкршња трпеза је симбол изобиља не зато што треба да буде раскошна, већ јер је знак даривања. Свако јаје, сваки колач и сваки залогај носи поруку: делимо радост са онима које волимо.

Зато нека буде богата - не само храном, већ емоцијама, причама, осмесима. А ево и више од три предлога како да то изгледа - с мером, укусом и традицијом.

јело
Фото: freepik, ilustracija

Доручак за Васкрс - први мрсни залогај

Први мрсни оброк после поста увек је узбудљив. На столу нас чека корпа са шареним јајима. Притом, без такмичења у куцању јајима нема правог празничног духа!

Ролат од јаја и шунке

Састојци:

•           5 куваних јаја

•           200 г шунке

•           3 кашике киселе павлаке

•           1 кашичица сенфа

•           3 кисела краставца

•           листови сира или тортиља за мотање

Припрема:

Јаја и шунку ситно исецкати. Додати павлаку, сенф и краставце. Све лепо сјединити и нанети на лист сира (или тортиљу). Пажљиво уролати, умотати у фолију и оставити у фрижидер да се стегне. Сећи на колутове и служити као предјело.

Српско предјело

Састојци:

•           пршута, кулен, домаћа кобасица

•           бели сир и качкаваљ

•           чварци

•           руска салата

јело
Фото: youtube prinstcrin/ RTV

•           домаћа проја

Руска салата (брза верзија):

•           300 г куване шаргарепе

•           300 г грашка 

•           3 кувана кромпира

•           3 кисела краставца

•           200 г мајонеза

•           1 кашика павлаке

•           мало соли и бибера

Припрема:

Све исецкати на ситне коцке. Помешати и зачинити. Оставити да се охлади.

Домаћа проја:

•           2 шоље кукурузног брашна

•           1 шоља белог брашна

•           1 прашак за пециво

•           1 чаша јогурта

•           3 јаја

•           100 мл уља

•           200 г сира

•           прстохват соли

јело
Фото: youtube prinstcrin/ RTV

Умутити јаја, додати све остале састојке. Сипати у плех и пећи 30 минута на 200°Ц.

Ручак за Васкрс - срце празничне трпезе

Васкршњи ручак је срце празника. Почиње домаћом супом – пилећом или говеђом, а затим на сто стиже погача, често украшена у облику крста или плетеница.

Главно јело је најчешће печење – најтрадиционалније јагњеће, али не заостаје ни прасеће месо. Служи се уз кромпир – било печен, пире, мусака – као и сезонске салате.

Јагњетина са младим кромпиром

Састојци:

•           1,5 кг јагњећег меса (бут или плећка)

•           1 кг младог кромпира

•           4 чена белог лука

•           гранчица рузмарина

•           сок 1 лимуна

•           маслиново уље

•           со, бибер

Припрема:

Месо натрљати сољу, бибером, белим луком и рузмарином. Прелити лимуновим соком и уљем. Оставити у фрижидеру 2-3 сата (или преко ноћи). Кромпир очистити и ставити у плех с месом. Покрити фолијом. Пећи у рерни на 180°Ц око 2,5 сата. Пред крај открити да порумени.

Сармице од зеља

јело
Фото: youtube prinstcrin/ RTV

Састојци:

•           500 г млевеног меса

•           1 главица црног лука

•           100 г пиринча

•           20-ак листова зеља

•           со, бибер, зачин, алева паприка

Припрема:

Пропржити лук, додати месо и зачине, па пиринач. Увити у листове зеља и поређати у шерпу. Налити водом, кувати 1,5 сат. По жељи запећи у рерни.

Млади кромпир из рерне са зачинима

Састојци:

•           1 кг младог кромпира

•           2 кашике маслиновог уља

•           1 кашичица оригана

•           1 кашичица слатке паприке

•           2 чена белог лука

•           со и бибер

јело
Фото: youtube prinstcrin/ RTV

Припрема:

Кромпир опрати и пресећи на половине. Све састојке сјединити и измешати. Пећи на 200°Ц око 40 минута док не порумени.

Сезонска салата

Састојци:

•           1 главица зелене салате

•           1 веза младог лука

•           1 веза ротквица

•           маслиново уље, јабуково сирће, со

Припрема:

Све исецкати и зачинити. Једноставно, здраво и освежавајуће!

Засладите Васкрс као у детињству

Васина торта (класична)

Коре:

•           6 беланаца

•           6 кашика шећера

•           6 кашика млевених ораха

•           2 кашике брашна

Фил:

•           6 жуманаца

•           6 кашика шећера

•           100 г чоколаде

•           150 г млевених ораха

•           250 г путера

Декорација:

•           шлаг и по жељи чоколадна глазура

Припрема:

Испећи три коре. Фил кувати на пари (жуманца + шећер + чоколада), па додати орахе и умућен путер. Филовати коре и декорисати шлагом.

Подсетник!

Није најважније шта ћете јести, већ како ћете прославити. Нека празник буде миран, радостан и окупан топлином дома. Поделите поклоне, осмехе и опроштаје. Празник није тањир пун хране, већ срце пуно љубави.

Ona.rs

Извор:
Ona.rs
Пише:
Пошаљите коментар