ОВАКО ИЗГЛЕДА СРПСКА ТРПЕЗА ЗА ВАСКРС: Шарена јаја, шунка, сир, ролат… и једно "ПРАВИЛО" које је драгоценије од сваког рецепта
Васкрс је празник који доноси светлост у дом, мир у душу и богатство на трпезу. После дугог и озбиљног поста, долази тренутак када се окупљамо око стола - не само да бисмо јели, већ да бисмо славили живот, наду и заједништво. Васкршњи доручак и ручак нису само оброци, већ свечаности, мале породичне светковине.
Васкршња трпеза је симбол изобиља не зато што треба да буде раскошна, већ јер је знак даривања. Свако јаје, сваки колач и сваки залогај носи поруку: делимо радост са онима које волимо.
Зато нека буде богата - не само храном, већ емоцијама, причама, осмесима. А ево и више од три предлога како да то изгледа - с мером, укусом и традицијом.
Доручак за Васкрс - први мрсни залогај
Први мрсни оброк после поста увек је узбудљив. На столу нас чека корпа са шареним јајима. Притом, без такмичења у куцању јајима нема правог празничног духа!
Ролат од јаја и шунке
Састојци:
• 5 куваних јаја
• 200 г шунке
• 3 кашике киселе павлаке
• 1 кашичица сенфа
• 3 кисела краставца
• листови сира или тортиља за мотање
Припрема:
Јаја и шунку ситно исецкати. Додати павлаку, сенф и краставце. Све лепо сјединити и нанети на лист сира (или тортиљу). Пажљиво уролати, умотати у фолију и оставити у фрижидер да се стегне. Сећи на колутове и служити као предјело.
Српско предјело
Састојци:
• пршута, кулен, домаћа кобасица
• бели сир и качкаваљ
• чварци
• руска салата
• домаћа проја
Руска салата (брза верзија):
• 300 г куване шаргарепе
• 300 г грашка
• 3 кувана кромпира
• 3 кисела краставца
• 200 г мајонеза
• 1 кашика павлаке
• мало соли и бибера
Припрема:
Све исецкати на ситне коцке. Помешати и зачинити. Оставити да се охлади.
Домаћа проја:
• 2 шоље кукурузног брашна
• 1 шоља белог брашна
• 1 прашак за пециво
• 1 чаша јогурта
• 3 јаја
• 100 мл уља
• 200 г сира
• прстохват соли
Умутити јаја, додати све остале састојке. Сипати у плех и пећи 30 минута на 200°Ц.
Ручак за Васкрс - срце празничне трпезе
Васкршњи ручак је срце празника. Почиње домаћом супом – пилећом или говеђом, а затим на сто стиже погача, често украшена у облику крста или плетеница.
Главно јело је најчешће печење – најтрадиционалније јагњеће, али не заостаје ни прасеће месо. Служи се уз кромпир – било печен, пире, мусака – као и сезонске салате.
Јагњетина са младим кромпиром
Састојци:
• 1,5 кг јагњећег меса (бут или плећка)
• 1 кг младог кромпира
• 4 чена белог лука
• гранчица рузмарина
• сок 1 лимуна
• маслиново уље
• со, бибер
Припрема:
Месо натрљати сољу, бибером, белим луком и рузмарином. Прелити лимуновим соком и уљем. Оставити у фрижидеру 2-3 сата (или преко ноћи). Кромпир очистити и ставити у плех с месом. Покрити фолијом. Пећи у рерни на 180°Ц око 2,5 сата. Пред крај открити да порумени.
Сармице од зеља
Састојци:
• 500 г млевеног меса
• 1 главица црног лука
• 100 г пиринча
• 20-ак листова зеља
• со, бибер, зачин, алева паприка
Припрема:
Пропржити лук, додати месо и зачине, па пиринач. Увити у листове зеља и поређати у шерпу. Налити водом, кувати 1,5 сат. По жељи запећи у рерни.
Млади кромпир из рерне са зачинима
Састојци:
• 1 кг младог кромпира
• 2 кашике маслиновог уља
• 1 кашичица оригана
• 1 кашичица слатке паприке
• 2 чена белог лука
• со и бибер
Припрема:
Кромпир опрати и пресећи на половине. Све састојке сјединити и измешати. Пећи на 200°Ц око 40 минута док не порумени.
Сезонска салата
Састојци:
• 1 главица зелене салате
• 1 веза младог лука
• 1 веза ротквица
• маслиново уље, јабуково сирће, со
Припрема:
Све исецкати и зачинити. Једноставно, здраво и освежавајуће!
Засладите Васкрс као у детињству
Васина торта (класична)
Коре:
• 6 беланаца
• 6 кашика шећера
• 6 кашика млевених ораха
• 2 кашике брашна
Фил:
• 6 жуманаца
• 6 кашика шећера
• 100 г чоколаде
• 150 г млевених ораха
• 250 г путера
Декорација:
• шлаг и по жељи чоколадна глазура
Припрема:
Испећи три коре. Фил кувати на пари (жуманца + шећер + чоколада), па додати орахе и умућен путер. Филовати коре и декорисати шлагом.
Подсетник!
Није најважније шта ћете јести, већ како ћете прославити. Нека празник буде миран, радостан и окупан топлином дома. Поделите поклоне, осмехе и опроштаје. Празник није тањир пун хране, већ срце пуно љубави.