(FOTO) ZLATNA PASTA MLADIH KUVARA IZ SREMSKE MITROVICE Medalje na drugom međunarodnom erasmus gastronomskom takmičenju u Turskoj
Jovan Malić, učenik Ekonomske škole „9. maj“ iz Sremske Mitrovice (mentor nastavnik kuvarstva Dragan Vukolić), osvojio je zlatnu medalju u kategoriji priprema paste na Drugom međunarodnom Erasmus gastronomskom takmičenju koje je početkom meseca održano u Sideu, u Turskoj
U ekipnoj konkurenciji Milan Kovačević, Nikola Milutinović i Jovan Malić, takođe učenici te škole, okitili se bronzom u kategoriji - timski rad, priprema menija (nastavnik kuvarstva mentor Anđelka Popović).
Mitrovačka škola godinama postiže izuzetne uspehe i osvaja medalje kako na republičkim tako i na međunarodnim kulinarskim takmičenjima. Osim takmičenja, učenici su imali priliku da upoznaju vršnjake iz drugih država, da se bolje upoznaju sa turskom kuhinjom i kulturno - istorijskim znamenitostima. Tokom boravka u Turskoj mladi Mitrovčani su bili u pratnji svojih mentora, koji su sve vreme imali odličnu komunikaciju sa upravom škole u Srbiji, kolegama iz drugih država, a posebno sa domaćinima.
Erasmus gastronomsko takmičenje je međunarodna manifestacija koja promoviše gastronomsku kulturu, kulinarske veštine i međunarodnu saradnju, na kojem svoje kulinarsko umeće pokazuju učenici kuvari iz srednjih škola. Srbiju su ove godine predstavljala dva tima, a jedan od njih je bila upravo bila ekipa iz Ekonomske škole „9. maj“, koja je uspela da ostvari izuzetan uspeh u konkurenciji ekipa srednjih škola iz 14 država i to iz Turske, Francuske, Finske, Estonije, Španije, Portugala, Bugarske, Rumunije, Slovačke, Holandije, Švajcarske, Poljske, Italije i Srbije.