Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO) ORLOVI NAJZAD PRELETELI ALPE: Trijumf Srbije u Ligi nacija protiv Švajcarske

12.10.2024. 22:56 23:18
Piše:
srbija
Foto: TANjUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Ljubitelji fudbala na jugu Srbije, baš kao i iz čitave Srbije, ispunili su tribine stadiona „Dubočica“, želeći da pomognu reprezentativcima naše zemlje na putu ka pobedi nad selekcijom Švajcarske.

Rival je pošteno zadužio srpske fudbalere, pošto ih je savladao na prošla dva velika takmičenja, pa se u ovdašnjoj javnosti, kao retko kada, priželjkivala pobeda nad izabranicima selektora Murata Jakina. Do nje su Piksijevi učenici na kraju i došli, pošteno, muški i iz sveg srca, na čemu im treba čestitati.

Od početka su Švajcarci nastojali da umire ritam susreta, držali su loptu i pokušavali da probiju odbranu našeg tima po bokovima. S druge strane, „orlovi“ se nisu zaletali, nastojali su da ostanu smireni, iako ih je publika, sjajnom podrškom, prosto terala da krenu u napad. Ipak, lopta je češće bila u posedu gostiju i to nas sigurno nije hrabrilo. 

Protivnik nije dozvoljavao našem timu da kvalitetno organizuje igru, izlazeći u visoki presing. Opteretili su gosti levi bok naše defanzive, tamo gde je bio Kosta Nedeljković, a ovaj mladi igrač imao je dosta problema da zaustavi napade Rodrigeza i Amdunija i Endoja. Sve jači pritisak trpela je naša odbrana, a problem je bio to što vezni fudbaleri nisu pronalazili način da prekinu dominaciju suparnika i povežu linije ekipe.

Šestorka čekala na debi

Nije naš selektor Dragan Stojković želeo puno da rizikuje, kada je startna postava za susret bila u pitanju. Iako je među pozvanima imao čak šestoricu potencijalnih debitanata, ni jednog od njih nije poslao u vatru od prvog minuta. Golman Veljko Ilić, kao i igrači Dejan Zukić, Mihailo Ivanović, Aleksandar Ćirković, Nikola Čumić i Andrija Maksimović čekali su na klupi za rezerve na eventualni prvi nastup za Srbiju. Dočekao ga je najmlađi, 17-godišnji Maksimović, kao i Nikola Čumić.

"Neverovatan mesec za mene, Liga šampiona, derbi, reprezentacija. Želeli smo pobedu i debi je završen pobedom, borili smo se i časno nosili grb", rekao je 17-godišnji Maksimović.

Tek u 17. minutu Srbija je izvela prvi konkretniji napad, kada je po levoj strani pobegao za igru raspoloženi Birmančević, koji je ušao u sredinu i šutirao, ali nedovoljno snažno da savlada golmana Kobela. Na isteku 25. minuta, naši fudbaleri su ponovo zapretili, ali je čuvar mreže Švajcarske dobio vazdušni duel sa Mitrovićem.

Izabranici Dragana Stojkovića počeli su da igraju bolje, ređale su se akcije srpskog tima, a sve to, na njen način, pratila je i leskovačka publika. Ulogu organizatora preuzeo je Samardžić, kog su pratili ostali saigrači i utakmica je dobila na tempu. Kao da su u tim trenucima staloženost izgubili kapiten Džaka i njegovi drugovi, počeli su češće da greše, ali su, svejedno, u 32. minutu, imali prvu sjajnu priliku da povedu, kada je, srećom po nas - loše, šutirao ka Rajkovićevom golu Embolo. 

srbija
Foto: TANjUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

U 40. minutu, u duelu su pred golom Švajcarske bili Mitrović i Akandži, naš kapiten tražio je od arbitra da dosudi penal, ali je Soza pokazao da se igra nastavi. Našim napadačima po desnoj strani sve češće se pridruživao Strahinja Pavlović, koji je bio ekstremno borben i motivisan, stvarajući odbrani „sajdžija“ prilične muke. 

A onda je, posle centaršuta Lazara Samardžića iz slobodnog udarca dosuđenog upravo nad Pavlovićem, lopta u nogu pogodila Švajcarca Nika Elvedija, koji je zatresao sopstvenu mrežu i doneo Srbiji toliko željeno vođstvo – 1:0. Uz ovacije s tribina, odmah nakon toga naši reprezentativci ispraćeni su na veliki odmor.

Vučić i Dodik na tribinama, uz Duška i Zorana Tošića, Kolarova i Stojkovića

Među zvaničnicima koji su pratili utakmicu u Leskovcu, bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Oni su bili uz „orlove“, pružajući im veliku podršku kako bi stigli do izuzetno važne pobede nad negodnim rivalom.

Nekadašnji fudbalski reprezentativci Aleksandar Kolarov, Zoran Tošić, Vladimir Stojković i Duško Tošić prisustvuju večerašnjoj utakmici Srbije protiv Švajcarske u Ligi nacija.

Tek što je počelo drugo poluvreme, rezervista Luka Jović izborio se za loptu, i nšao se u kolosalnoj prilici da povisi vođstvo našeg tima na 2:0, ali taj „zicer“ nije realizovao, tačnije Kobel je zaustavio njegov udarac. Kakva šteta!

U 54. minutu uspeli su Švajcarci da ubace loptu u Rajkovićevu mrežu, nesuđeni strelac gola bio je Endoj, ali je VAR proverom ustanovljeno da je tom prilikom bio u nedozvoljenoj pozicij i ništa od izjednačenja nije bilo. Dva minuta kasnije, Pavlović je podigrao navijače na noge, posle sjajnog prodora, ali ne nedovoljno preciznog šuta. Bek Milana ponovo je pružao partiju za pamćenje, što su potvrđivali i aplauzi na otvorenoj sceni. 

A kakvu je majstoriju u 62. minutu napravio Aleksandar Mitrović! Najpre je stigao jednu loptu uz aut liniju, potom je krenuo ka golu Švajcarske, nisu mogli rivali da ga zaustave, a onda je odličnim udarcem s 15 metara, pored Akandžija, pogodio dalji gornji ugao gola, za vođstvo Srbije od 2:0. Bio je to 59. pogodak Mitrovića u dresu našeg državnog tima i još jedna potvrda magije koju ima u svojim nogama.

U 66. minutu sjajno je Strahinja Eraković na petercu pronašao Jovića, ovaj je sjajno zahvatio loptu glavom, ali je Kobel, instinktivnom reakcijom, zaštitio mrežu svog gola. Na drugoj strani, u 71. minutu Endoj je iskoristio jedan ne baš jak kontakt sa Nedeljkovićem i pao u kaznenom prostoru, a arbitar je pokazao na belu tačku. Udarac s 11 metara izveo je Embolo, ali je Rajković pročitao njegovu nameru i odbranio penal.

Selektor Stojković u 74. minutu na teren je, umesto kapitena Mitrovića, poslao Andriju Maksimovića, čime je ovaj 17-godišnji mladić upisao prvi nastup u najboljoj selekciji naše zemlje. Imali su Švajcarci dve prilike u 80. minutu, ali je udarac Džake u korner prosledio Rajković, a onda je Elvedi bio glavom zamalo neprecizan. U poslednjim trenucima susreta, Elvedi je pogodio prečku, pa je susret završen pobedom Srbije od 2:0.

Srbija je tako stigla do prve pobede u D grupi, a već 15. oktobra odlazi na izuzetno teško gostovanje Španiji, u Kordobu.

Srbija – Švajcarska 2:0 (1:0)

LESKOVAC: Gradski stadion „Dubočica“, gledalaca: 8.000. Sudija: Simone Soza (Italija). Strelci: 1:0 – Elvedi (autogol) u 45 1. 2:0 – Mitrović u 62. minutu. Žuti kartoni: Nedeljković, Samardžić (Srbija), Vidmer, Elvedi (Švajcarska).

SRBIJA: Rajković 8 – Eraković 6,5, Milenković 7, Pavlović 8 – Nedeljković 6,5 (od 74. Simić 6,5), N. Maksimović 7, Grujić 6,5 (od 46. Jović 6,5), Birmančević 7 (od 88. Čumić -) – Samardžić 7, Lukić 6,5 (od 53. Zdjelar 6,5), Mitrović 7,5 (od 74. A. Maksimović 7).

ŠVAJCARSKA: Kobel 7,5 – Vidmer 6 (od 46. Rider 5,5), Akandži 6, Rodrigez 6,5 (od 70. Fernandez 6) – Elvedi 5,5, Frojler 6,5, Džaka 6,5, Ebišer 7 (od 70. Garsija 6) – Amduni 7 (od 70. Zećiri 6), Endoj 6,5, Embolo 6 (od 86, Monteiro -).

A. Predojević

Standings provided by Sofascore

 

Izvor:
Dnevnik/Aleksandar Predojević
Autor:
Pošaljite komentar
(UŽIVO) SRBIJA POBEDILA ŠVAJCARSKU u Ligi nacija u Leskovcu
srbija svajcarska

(UŽIVO) SRBIJA POBEDILA ŠVAJCARSKU u Ligi nacija u Leskovcu

12.10.2024. 19:56 22:40
(VIDEO) ALEKSANDAR MITROVIĆ PRED DUEL SA ŠVAJCARCIMA: Vidite koliko sam okupljanja propustio i koliko sam dao reprezentaciji
mitrovic

(VIDEO) ALEKSANDAR MITROVIĆ PRED DUEL SA ŠVAJCARCIMA: Vidite koliko sam okupljanja propustio i koliko sam dao reprezentaciji

11.10.2024. 16:58 17:01
(VIDEO) SRBIJA I ŠVAJCARSKA DELE MEGDAN U SUBOTU U 3. KOLU LIGE NACIJA: Prilika za revanš „sajdžijama“
piksi

(VIDEO) SRBIJA I ŠVAJCARSKA DELE MEGDAN U SUBOTU U 3. KOLU LIGE NACIJA: Prilika za revanš „sajdžijama“

11.10.2024. 16:50 17:02