Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(VIDEO) SRBIJA I ŠVAJCARSKA DELE MEGDAN U SUBOTU U 3. KOLU LIGE NACIJA: Prilika za revanš „sajdžijama“

11.10.2024. 16:50 17:02
Piše:
piksi
Foto: FSS

U subotu, od 20.45 časova, pred izabranicima selektora fudbalske reprezentacije Srbije, Dragana Stojkovića, novi izazov u D grupi A divizije Lige nacija.

U goste im, na stadion “Dubočica” u Leskovcu, stiže selekcija Švajcarske, veliki dužnik s prethodna dva svetska prvenstva, na kojima je pobeđivala “orlove”. Sada će naš državni tim imati lepu priliku da za revanš, a, po poslednjim informacijama, podršku u tome pružiće mu ispunjene tribine lepog sportskog objekta u južnoj Srbiji.

U prva dva kola takmičenja, Srbija je osvojila bod protiv Španije kod kuće, dok je poražena na gostovanju u Danskoj, pa trenutno zauzima treće mesto na tabeli. Istovremeno, Švajcarci su pretrpeli oba neuspeha, nalaze se na poslednjoj poziciji i voleli bismo da i posle večerašnjeg susreta tako i ostane.

Možda ova utakmica neće imati značaj kakav su imala dva prethodna odmeravanja snaga sa “sajdžijama”, ali je daleko ot istine tvrdnja da nema baš nikakvu važnost. Naprotiv! Ona se igra za bodove i svaki osvojeni dodatak na konto veoma je bitan za sve reprezentacije, samim tim i za našu.  

- Švajcarska je veoma jaka i dobro organizovana selekcija – istakao je Dragan Stojković. – Reč je o taktički veoma disciplinovanoj selekciji, koja je dobro uigrana, o čemu svedoče njeni  rezultati na velikim takmičenjima tokom poslednjih nekoliko godina. I pored određenih kadrovskih problema, odradili smo odlične treninge u Staroj pazovi i verujem da će tim koji izvedem, dokazati kvalitet i snagu. 

Stojković rekao je pred meč protiv Švajcarske da će njegova ekipa dati maksimum i da će pokušati da pobedi Švajcarsku. 

- Svaka utakmica je važna kad igra reprezentacija. Važan je pristup meču, ali i rezultat. Ovo su velike i teške provere za nas, u Ligi nacija igramo sa najjačim evropskim selekcijama. Švajcarska poseduje i individualni i timski kvalitet. Dobro se poznajemo, izgubili smo dva prethodna meča od njih, nema tajni kad su u pitanju igrači obe ekipe. Daćemo maksimum i pokušaćemo da pobedimo - rekao je Stojković na konferenciji za medije.

Posle dva odigrana kola, Srbija ima bod na trećem mestu, dok je Švajcarska poslednja bez boda. Osvrnuo se selektor i na kadrovsku situaciju pred ovaj meč. 

- Veoma sam zadovoljan kako su igrači trenirali prethodnih dana. Nemamo kadrovskih problema, svi koji su se pripremali prethodnih dana su spremni za sutrašnji meč. Radili smo po planu i programu, danas imamo poslednji trening u 17 i 30 na stadionu "Čair" u Nišu - dodao je Stojković.

Srbija nije postigla gol u prethodna tri zvanična meča i dala je samo jedan pogodak u prethodnih pet utakmica. Govorio je Stojković i o problemu neefikasnosti ekipe.

- Što se napada tiče, zavisi mnogo od toga kako igrate, kako trčite, puno je improvizacije, tehničkih detalja, da li je dobar centaršut, da li vam se lopta odbije gde želite. Da li ste spremni za tu vrstu izazova, da li ste fizički spremni za oba pravca. Danas nema odbrane i napadača, svi napadaju i brane se. Ali najteže je u fudbalu dati golove, da je tako, rezultati bi bili kao u vaterpolu, ali u fudbalu nije tako. Radimo kao tim da budemo organizovani - objasnio je Stojković. 

Ranije je bilo provokacija od strane reprezentativac Švajcarske, a novinari su podsetili Stojkovića da je kapiten Granit Džaka često provocirao naše igrače.

- Što se Džake tiče, mislim da je jedan od najboljih veznih igrača u Evropi. Nadam se da neće biti provokacija, rekao sam i igračima da se fokusiraju na igru, verujem da će biti fer-plej, o da neće biti provokacija. Ono što me brine kod Džake je da je odličan igrač, alfa i omega tima, ako ga neutrališemo, veća nam je šansa da dođemo do rezultata. Džaka može da bude jedan od problema što se igre tiče, a ove druge stvari ne treba potencirati, jer za takve stvari nema mesta, niti potrebe da se priča o tome - podvukao je Stojković.

Selektor je istakao da će plan utakmice i eventualni debi Andrije Maksimovića ili još nekog fudbalera zavisiti od razvoja utakmice.

- Maksimović je budućnost našeg fudbala. On će debitovati sigurno, da li kao starter ili sa klupe, to ćemo videti. Bez obzira na to što ima 17 godina, pokazuje visok nivo. Moja je želja da debituje, da li kao starter ili rezerva, videćemo, ali verujem da će pamtiti ovaj meč - zaključio je Stojković.

Može se očekivati da naš selektor neće puno menjati u defanzivnoj liniji, odnosno da će ispred golmana Rajkovića dejstvovati trojica štopera – Eraković, Milenković i Pavlović. Na krilima će, gotovo je izvesno, biti Nedeljković i Birmančević, dok najviše nedoumica ima oko toga ko će igrati na sredini terena, pogotovo kada u konkurenciji nema Ivana Ilića. Pored praktično sigurnog Lukića, za mesto defanzivnog veznog konkurišu Grujić, Nemanja Maksimović i Zdjelar. 

Što se napada tiče, u startnoj postavi očekuje se Lazar Samardžić, a biće zanimljivo da se vidi ko će dobiti Piksijevo poverenje uz njega: da li će to biti Ivanović, Zukić ili izuzetno talentovani debitant Andrija Maksimović. Što se najisturenijeg igrača tiče, to mesto kao da je rezervisano za povratnika u državni tim Srbije i novog kapitena naše selekcije Aleksandra Mitrovića.

Odgovore na postojeće dileme dobićemo kada “orlovi” u subotu istrče na teren stadiona “Dubočica”, a moguće je da naša startna postava izgleda ovako: Rajković –Pavlović, Milenković, Eraković – Nedeljković, Zdjelar, Lukić, Birmančević –Samardžić, A. Maksimović – Mitrović

Glavni sudija biće Italijan Simone Soza, a pomagaće mu njegovi zemljaci Đovani Baćini i Davide Imepriale.

A. Predojević

D grupa

Srbija – Švajcarska (20.45)

Španija – Danska (20.45)

1. Danska        2          2          0          0          4:0       6

2. Španija     2          1          1          0          4:1       4

3. Srbija        2          0          1          1          0:2       1

4. Švajcarska            2          0          0          2          1:6       0

U sledećem kolu (15. oktobra) sastaju se: Španija – Srbija (20.45) i Švajcarska – Danska (20.45).

 

Izvor:
Dnevnik/Aleksandar Predojević
Autor:
Pošaljite komentar
ŠTOPER SRBIJE NIKOLA MILENKOVIĆ PRED SUBOTNJI MEČ U LIGI NACIJA: Švajacarsci veliki dužnici
milenkovic

ŠTOPER SRBIJE NIKOLA MILENKOVIĆ PRED SUBOTNJI MEČ U LIGI NACIJA: Švajacarsci veliki dužnici

10.10.2024. 17:45 17:47
(VIDEO) LAZAR SAMARDŽIĆ SE SPREMA ZA SUBOTNJI SUSRET SA ŠVAJCARSKOM U LIGI NACIJA: Nada se da će biti treća-sreća
samardzic

(VIDEO) LAZAR SAMARDŽIĆ SE SPREMA ZA SUBOTNJI SUSRET SA ŠVAJCARSKOM U LIGI NACIJA: Nada se da će biti treća-sreća

09.10.2024. 14:59 15:08