light rain
9°C
12.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

(ВИДЕО) ОРЛОВИ НАЈЗАД ПРЕЛЕТЕЛИ АЛПЕ: Тријумф Србије у Лиги нација против Швајцарске

12.10.2024. 22:56 23:18
Пише:
srbija
Фото: TANjUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

Љубитељи фудбала на југу Србије, баш као и из читаве Србије, испунили су трибине стадиона „Дубочица“, желећи да помогну репрезентативцима наше земље на путу ка победи над селекцијом Швајцарске.

Ривал је поштено задужио српске фудбалере, пошто их је савладао на прошла два велика такмичења, па се у овдашњој јавности, као ретко када, прижељкивала победа над изабраницима селектора Мурата Јакина. До ње су Пиксијеви ученици на крају и дошли, поштено, мушки и из свег срца, на чему им треба честитати.

Од почетка су Швајцарци настојали да умире ритам сусрета, држали су лопту и покушавали да пробију одбрану нашег тима по боковима. С друге стране, „орлови“ се нису залетали, настојали су да остану смирени, иако их је публика, сјајном подршком, просто терала да крену у напад. Ипак, лопта је чешће била у поседу гостију и то нас сигурно није храбрило. 

Противник није дозвољавао нашем тиму да квалитетно организује игру, излазећи у високи пресинг. Оптеретили су гости леви бок наше дефанзиве, тамо где је био Коста Недељковић, а овај млади играч имао је доста проблема да заустави нападе Родригеза и Амдунија и Ендоја. Све јачи притисак трпела је наша одбрана, а проблем је био то што везни фудбалери нису проналазили начин да прекину доминацију супарника и повежу линије екипе.

Шесторка чекала на деби

Није наш селектор Драган Стојковић желео пуно да ризикује, када је стартна постава за сусрет била у питању. Иако је међу позванима имао чак шесторицу потенцијалних дебитаната, ни једног од њих није послао у ватру од првог минута. Голман Вељко Илић, као и играчи Дејан Зукић, Михаило Ивановић, Александар Ћирковић, Никола Чумић и Андрија Максимовић чекали су на клупи за резерве на евентуални први наступ за Србију. Дочекао га је најмлађи, 17-годишњи Максимовић, као и Никола Чумић.

"Невероватан месец за мене, Лига шампиона, дерби, репрезентација. Желели смо победу и деби је завршен победом, борили смо се и часно носили грб", рекао је 17-годишњи Максимовић.

Тек у 17. минуту Србија је извела први конкретнији напад, када је по левој страни побегао за игру расположени Бирманчевић, који је ушао у средину и шутирао, али недовољно снажно да савлада голмана Кобела. На истеку 25. минута, наши фудбалери су поново запретили, али је чувар мреже Швајцарске добио ваздушни дуел са Митровићем.

Изабраници Драгана Стојковића почели су да играју боље, ређале су се акције српског тима, а све то, на њен начин, пратила је и лесковачка публика. Улогу организатора преузео је Самарџић, ког су пратили остали саиграчи и утакмица је добила на темпу. Као да су у тим тренуцима сталоженост изгубили капитен Џака и његови другови, почели су чешће да греше, али су, свеједно, у 32. минуту, имали прву сјајну прилику да поведу, када је, срећом по нас - лоше, шутирао ка Рајковићевом голу Емболо. 

srbija
Фото: TANjUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bs

У 40. минуту, у дуелу су пред голом Швајцарске били Митровић и Аканџи, наш капитен тражио је од арбитра да досуди пенал, али је Соза показао да се игра настави. Нашим нападачима по десној страни све чешће се придруживао Страхиња Павловић, који је био екстремно борбен и мотивисан, стварајући одбрани „сајџија“ приличне муке. 

А онда је, после центаршута Лазара Самарџића из слободног ударца досуђеног управо над Павловићем, лопта у ногу погодила Швајцарца Ника Елведија, који је затресао сопствену мрежу и донео Србији толико жељено вођство – 1:0. Уз овације с трибина, одмах након тога наши репрезентативци испраћени су на велики одмор.

Вучић и Додик на трибинама, уз Душка и Зорана Тошића, Коларова и Стојковића

Међу званичницима који су пратили утакмицу у Лесковцу, били су председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик. Они су били уз „орлове“, пружајући им велику подршку како би стигли до изузетно важне победе над негодним ривалом.

Некадашњи фудбалски репрезентативци Александар Коларов, Зоран Тошић, Владимир Стојковић и Душко Тошић присуствују вечерашњој утакмици Србије против Швајцарске у Лиги нација.

Тек што је почело друго полувреме, резервиста Лука Јовић изборио се за лопту, и ншао се у колосалној прилици да повиси вођство нашег тима на 2:0, али тај „зицер“ није реализовао, тачније Кобел је зауставио његов ударац. Каква штета!

У 54. минуту успели су Швајцарци да убаце лопту у Рајковићеву мрежу, несуђени стрелац гола био је Ендој, али је ВАР провером установљено да је том приликом био у недозвољеној позициј и ништа од изједначења није било. Два минута касније, Павловић је подиграо навијаче на ноге, после сјајног продора, али не недовољно прецизног шута. Бек Милана поново је пружао партију за памћење, што су потврђивали и аплаузи на отвореној сцени. 

А какву је мајсторију у 62. минуту направио Александар Митровић! Најпре је стигао једну лопту уз аут линију, потом је кренуо ка голу Швајцарске, нису могли ривали да га зауставе, а онда је одличним ударцем с 15 метара, поред Аканџија, погодио даљи горњи угао гола, за вођство Србије од 2:0. Био је то 59. погодак Митровића у дресу нашег државног тима и још једна потврда магије коју има у својим ногама.

У 66. минуту сјајно је Страхиња Ераковић на петерцу пронашао Јовића, овај је сјајно захватио лопту главом, али је Кобел, инстинктивном реакцијом, заштитио мрежу свог гола. На другој страни, у 71. минуту Ендој је искористио један не баш јак контакт са Недељковићем и пао у казненом простору, а арбитар је показао на белу тачку. Ударац с 11 метара извео је Емболо, али је Рајковић прочитао његову намеру и одбранио пенал.

Селектор Стојковић у 74. минуту на терен је, уместо капитена Митровића, послао Андрију Максимовића, чиме је овај 17-годишњи младић уписао први наступ у најбољој селекцији наше земље. Имали су Швајцарци две прилике у 80. минуту, али је ударац Џаке у корнер проследио Рајковић, а онда је Елведи био главом замало непрецизан. У последњим тренуцима сусрета, Елведи је погодио пречку, па је сусрет завршен победом Србије од 2:0.

Србија је тако стигла до прве победе у Д групи, а већ 15. октобра одлази на изузетно тешко гостовање Шпанији, у Кордобу.

Србија – Швајцарска 2:0 (1:0)

ЛЕСКОВАЦ: Градски стадион „Дубочица“, гледалаца: 8.000. Судија: Симоне Соза (Италија). Стрелци: 1:0 – Елведи (аутогол) у 45+1. 2:0 – Митровић у 62. минуту. Жути картони: Недељковић, Самарџић (Србија), Видмер, Елведи (Швајцарска).

СРБИЈА: Рајковић 8 – Ераковић 6,5, Миленковић 7, Павловић 8 – Недељковић 6,5 (од 74. Симић 6,5), Н. Максимовић 7, Грујић 6,5 (од 46. Јовић 6,5), Бирманчевић 7 (од 88. Чумић -) – Самарџић 7, Лукић 6,5 (од 53. Здјелар 6,5), Митровић 7,5 (од 74. А. Максимовић 7).

ШВАЈЦАРСКА: Кобел 7,5 – Видмер 6 (од 46. Ридер 5,5), Аканџи 6, Родригез 6,5 (од 70. Фернандез 6) – Елведи 5,5, Фројлер 6,5, Џака 6,5, Ебишер 7 (од 70. Гарсија 6) – Амдуни 7 (од 70. Зећири 6), Ендој 6,5, Емболо 6 (од 86, Монтеиро -).

А. Предојевић

Standings provided by Sofascore

 

Извор:
Дневник/Александар Предојевић
Аутор:
Пошаљите коментар
(УЖИВО) СРБИЈА ПОБЕДИЛА ШВАЈЦАРСКУ у Лиги нација у Лесковцу
srbija svajcarska

(УЖИВО) СРБИЈА ПОБЕДИЛА ШВАЈЦАРСКУ у Лиги нација у Лесковцу

12.10.2024. 19:56 22:40
(ВИДЕО) АЛЕКСАНДАР МИТРОВИЋ ПРЕД ДУЕЛ СА ШВАЈЦАРЦИМА: Видите колико сам окупљања пропустио и колико сам дао репрезентацији
mitrovic

(ВИДЕО) АЛЕКСАНДАР МИТРОВИЋ ПРЕД ДУЕЛ СА ШВАЈЦАРЦИМА: Видите колико сам окупљања пропустио и колико сам дао репрезентацији

11.10.2024. 16:58 17:01
(ВИДЕО) СРБИЈА И ШВАЈЦАРСКА ДЕЛЕ МЕГДАН У СУБОТУ У 3. КОЛУ ЛИГЕ НАЦИЈА: Прилика за реванш „сајџијама“
piksi

(ВИДЕО) СРБИЈА И ШВАЈЦАРСКА ДЕЛЕ МЕГДАН У СУБОТУ У 3. КОЛУ ЛИГЕ НАЦИЈА: Прилика за реванш „сајџијама“

11.10.2024. 16:50 17:02