Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Sednica Skupštine Vojvodine: Ustanovljene nagrade APV i pokrajinska priznanja 

15.11.2018. 19:20 19:37
Piše:
Izvor: Dnevnik (S. Šušnjević)

Poslanici Skupština Vojvodine sa 65 glasova „za” podržali su Predlog pokrajinske skupštinske odluke o ustanovljavanju nagrade AP Vojvodine i pokrajinskih priznanja.

Ona se dodeljuju 25. novembra, povodom Dana prisajedinjenja Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji, 15. maja – Dana majske skupštine u Sremskim Karlovcima i 10. decembra, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava. Odluku nisu podržali poslanici Srpske radikalne stranke jer smatraju da je protivustavna i protivzakonita i Lige socijaldemokrata Vojvodine, koji nisu učestvovali u glasanju zbog primedbe na ličnosti koji su izabrane da se po njima nagrade i priznanja zovu.

Po usvojenoj odluci, ubuduće će datumi značajni za Vojvodinu biti obeleženi i dodelom nagrade APV i pokrajinskih priznanja za izuzetne rezultate i zalaganja pojedinaca i ustanova. Usvojeni dokument je predlog Pokrajinske vlade, koji kao najvišu nagradu APV ustanovljava nagradu koja nosi ime velikog srpskog i svetskog naučnika Mihajla Pupina, a koja će biti dodeljena pojedincu za dugogodišnji rad, lično zalaganje i izuzetne rezultate u svim oblastima stvaralaštva, čime je dao trajan doprinos razvoju Vojvodine.

Odlukom pokrajinskog parlamenta ustanovljena su i pokrajinska priznanja za značajna ostvarenja u kulturi „Feher Ferenc”, obrazovanju „Đorđe Natošević”, nauci „Milutin Milanković”, privredi „Lazar Dunđerski”, sportu „Momčilo Tapavica”, zaštiti ljudskih i manjinskih prava „Ljudevit Mičatek” i ravonpravnosti polova „Milica Tomić”. Odluku o dodeli pokrajinske nagrade i priznanje donosi Komisija za dodelu pokrajinskih nagrada i priznanja.

Poslanici nisu imali većih primedbi na predloženu odluku o ustanovljavanju nagrade APV i pokrajinskih priznanja. U vezi sa znamenitim ličnostima čije ime nose nagrade i priznanja primedbe su imali samo opozicione poslaničke grupe Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, dok opoziciona Srpska radikalna stranka smatra da je odluka u celini protivustavna i protivzakonita i juče je podnela Ustavnom sudu Srbije inicijativu za ocenu ustavnosti.

„Srpska radikalna stranka je predala inicijativu Ustavnom sudu Republike Srbije za pokretanje postupaka za ocenu ustavnosti i zakonitosti Pokrajinske skupštinske odluke o ustanovljavanju datuma od pokrajinskog značaja koju je Skupština Vojvodina usvojila u junu“, rekao je šef poslaničke grupe SRS-a Đurađ Jakšić.


Usvojen izveštaj o budžetu

Poslanici su prihvatili i Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Vojvodine za period januar–septembar 2018. kao i godišnji izveštaj o poslovanju JP „Vode Vojvodine” za prošlu godinu i Izveštaj o poslovanju Garancijskog fonda AP Vojvodine za period januar–decembar 2017. godine.


„Statut Vojvodine, koji je naveden kao pravni osnov  za donošenje sporne odluke, ne poznaje nadležnost Skupštine Vojvodine da utvrđuje datume od pokrajinskog značaja Takva nadležnost nije propisana važećim zakonima niti Ustavom Republike Srbije.“

Srpski radikali smatraju da 24. i 25. novembar treba da se proglase za državni praznik pod nazivom Dani prisajedinjenja, koji će se praznovati u čitavoj Srbiji. Jer, kako je to Jakšić naveo, značaj istorijskih odluka donetih 24. novembra na Rumskoj i dan kasnije na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu, prevazilazi okvire AP Vojvodine. Radikali su takođe zamerili predlagaču što je kod obrazloženja nagrade „Milica Tomić” u biografiji Milice Tomić naveo da je ona bila feministkinja i da se zalagala za emancipaciju žena. Jakšić je rekao da je taj podatak istorijski netačan, prepisan iz „Vikipedije” jer Milica nije bila nikakva feministikinja već je bila patrijarhalno vaspitana i posle smrti supruga povukla se iz javnog života, što najbolje ukazuje na njeno patrijarhalno vaspitanje.

Vladajuća Srpska napredna stanka u Skupštini Vojvodine nije osporila to što se SRS obratio Ustavnom sudu. Napritiv, kako je to šef poslaničke grupe naprednjaka Milenko Jovanov naglasio, SNS smatra prihvatljivim i normalnim da se svi oni koji misle da je neki akt protivustavan, obrate Ustavnom sudu i, kako je istakao, stav suda će biti sproveden bez ikakvih „cirkusa”, kako je to rađeno za vreme dok su demokrate bile na vlasti.    


LSV: Slažemo se, ali...

„Mi se načelno slažemo s ustanovljavanjem tih nagrada, ali neki elementi su nas sprečili da i podržimo tu odluku“, naveo je šef poslaničke grupe LSV-a Branislav Bogaroški.

„Nismo bili protiv, ali se nismo izjasnili jer ne možemo da je podržimo u ovom obliku. Prvo smatramo da je odluku o dodeli nagrada trebala do donosi Skupština Vojvodine, nije mogla biti izmeštena u Komisiju. Ona svakako treba da da svoje predloge, ali mislimo da snagu nekoj nagradi daje činjenica da je donosi predstavničko telo, i takvu praksu imamo, recimo, u lokalnoj samoupravi. S druge strane, postoji nekoliko zamerki zbog ličnosti koje su izabrane da se po njima nagrade zovu. Jedna se odnosi na Milutina Milankovića, koji je nesumnjivo jedan od najvećih srpskih naučnika i nema zamerki na njegov rad i delo, ali on nema nikakve veze s Vojvodinom, a druga na gospođu Milicu Tomić, čiji lik i delo nemaju jasne veze s ravnopravnošću polova.“


„Za poslaničku grupu „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje”, vladajuću u Skupštini Vojvodine, apsolutno je prihvatljivo i normalno da svako ko misli da bilo koji akt treba da oceni Ustavni sud Srbije to i zatraži i da Ustavni sud na to reaguje na način koji je propisano našim aktima, odnosno republičkim aktima“, rekao je Jovanov.

„Veoma je važno nešto drugo: da nam ne pada na pamet da radimo ono što je ovde bilo praksa u vreme vlasti Deokratske stranke Bojana Pajtića: da odluke Ustavnog suda nazivamo, citiram, „anticivilizacionim aktima i atakom na autonomiju Vojvodine”. Dakle, da gledamo na sve moguće načine da izigramo odluke Ustavnog suda. Ukoliko u nekom narednom periodu Ustavni sud da mišljenje suprotno od onoga što je u Skupštini usvojeno, mi ćemo u skladu s mišljenjem postupiti u najkraćem mogućem roku i promeniti akte u skladu sa stavom Ustavnog suda.“   

DS je kritikovao predlagača što među ličnostima čija imena nose nagrade i priznanja AP Vojvodine, osim Milice Tomić, nema i neke druge znamenite žene, poput Milice Stojadinović Srpkinje i Mileve Marić Ajnštajn, dok su poslanici Lige socijademokrata Vojvodine osporili stvaralaštvo Milici Tomić, smatrajući da je ona bila „samo kći Svetozara Miletića i supruga Jaše Tomića” a ime naučnika Milutina Milankovića Liga je osporila time što Milanković nije rođen i nije stvarao u Vojvodini.

Poslanici su prihvatili i Izveštaj o izvršenju Pokrajinske skupštinske odluke o budžetu Vojvodine za period januar–septembar 2018. kao i godišnji izveštaj o poslovanju JP „Vode Vojvodine” za prošlu godinu i Izveštaj o poslovanju Garancijskog fonda AP Vojvodine za period januar–decembar 2017. godine.

E. Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar
Mirović: Većina razvojnih projekata realizovana

Mirović: Većina razvojnih projekata realizovana

14.11.2018. 21:13 21:18
Skupština Vojvodine u utorak o rebalansu pokrajinskog budžeta

Skupština Vojvodine u utorak o rebalansu pokrajinskog budžeta

18.06.2018. 22:24 08:39
Skupština Vojvodine usvojila izveštaj o trošenju budžeta za 2017. godinu

Skupština Vojvodine usvojila izveštaj o trošenju budžeta za 2017. godinu

31.05.2018. 21:00 21:14