Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović: Većina razvojnih projekata realizovana

14.11.2018. 21:13 21:18
Piše:
Izvor: Sednica Skupštine Vojvodine Foto: Dnevnik.rs/S. Šušnjević

Tri i po sata rasprave nije bilo dovoljno poslanicima Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine da se usaglase ni o prvoj tački dnevnog reda jer je sednica pokrajinskog parlamenta prekinuta pre glasanja o prvoj od 13 tačaka dnevnog reda, koja se odnosila na izmenu Poslovnika o radu.

Na dnevnom redu je predlog o pokrajinskim priznanjima i ustanovljenje nagrade AP Vojvodine, kao i trošenje pokrajinske kase za prvih devet meseci ove godine. Poslanici vlasti i opozicije su za skupštinskom govornicom razmenili mišljenja i sučelili stavove o novom predlogu izmene Poslovnika o radu Skupštine Vojvodine, ali nisu stigli do izjašnjavanja jer je sedica prekinuta zbog smrtnog slučaja u porodici potpredsednika Skupštine Vojvodine Dušana Jakovljeva, čiji sin je preminuo i sahranjen danas u Zrenjaninu. Sednica Skupštine biće nastavljena sutra(četvrtak).

Uoči sednice, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović izjavio je da je Pokrajinska vlada realizovala većinu planiranih razvojnih projekata za samo dve i po godine od svog formiranja i da će poslanici Skupštine Vojvodine na narednoj sednici prvi put analizirati realizaciju programa Pokrajinske vlade, koji je, kako je naveo, dobio poverenje zajedno sa sastavom Pokrajinske vlade, u junu 2016. godine.

Pokazujemo kontinuitet i odgovornost u političkom i javnom životu Vojvodine i naš cilj je da najveći deo preostalih projekata završimo do kraja mandata vlade na čijem sam čelu, a drugi, manji deo, započnemo  (Igor Mirović)

– To je važno da bismo pratili realizaciju zacrtanih planova i javno date reči. Pokazujemo kontinuitet i odgovornost u političkom i javnom životu Vojvodine i naš cilj je da najveći deo preostalih projekata završimo do kraja mandata vlade na čijem sam čelu, a drugi, manji deo, započnemo – rekao je Mirović.

On je izjavio da je zadovoljan izveštajem o izvršenju buyeta za prvih devet meseci ove godine, posebno u delu kapitalnih rashoda.

Opozicija je kritikovala trošenje buyeta, pogotovo u oblasti kapitalnih ulaganja.

U okviru rasprave o predlogu novog poslovnika posebna rasprava vođena je i o poslaničkom satu, koji je predviđen i ovim poslovnikom, a za koji je juče prijavilo čak 77 pitanja poslanika, mahom iz redova vladajuće koalicije.

Naime, šef poslaničke grupe DS–DSHV-a Goran Paunović rekao je da je tom praksom vladajuća koalicija SNS–SPS–SVM-a na pragu da sliku iz republičkog parlamenta prenese i na Skupštinu Vojvodine i da će se time oduzeti opoziciji mogućnost da se njen glas čuje u parlamentu pokrajine.


Polemika o nagradama

SRS je uputio zahtev Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti i zakonitosti Odluke o utvrđivanju datuma od pokrajinskog  značaja, koju je pokrajinski parlament doneo u junu ove godine. Kako je za „Dnevnik” rekao šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić, poslanici te stranke neće glasati za skupštinsku odluku o nagradama AP Vojvodine jer proističe iz sporne odluke. On je naglasio da u Statutu Vojvodine na postoji nadležnost Skupštine da utvrdi datume od pokrajinskog značaja, niti postoji nadležnost Pokrajinske skupštine da utvrdi svoje datume.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović pak ima drugačiji stav. On navodi da odluka nije sporna i da radikali pokušavaju da zarade političke poene.

– To nije odluka koja definiše pokrajinske praznike, već smo veoma precizno u odluci naveli da se radi o obeležavanju datuma od javnog značaja. Neke datume koji su se obeležavali i bili su nesumnjivo od javnog značaja, a predviđeni su elementima Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, samo smo uveli u tu odluku, a neke koje smo već obeležavali smo takođe tom odlukom propisali. Ne vidim razlog za inicijativu SRS-a, osim želje za marketingom. Ne verujem da takva inicijativa može naići na bilo kakvu reakciju Ustavnog suda – zaključio je Mirović.


Na to mu je replicirao šef poslaničke grupe „Srbija pobeđuje – Aleksandar Vučić” Milenko Jovanov – da Paunović time poslanike u Skupštini Vojvodine deli na poslanike prvog i drugog reda, te da svaki predstavnik građana u pokrajinskom parlamentu ima pravo da postavi članovima Pokrajinske vlade pitanje o onome što interesuje građane iz mesta koje predstavlja.

Predstavnici DS-a, SRS-a i LSV-a kritikovali su Predlog novog poslovnika, navodeći da se Odboru za propise daju prevelika ovlašćenja. Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Đurađ Jakšić naglasio je da je to telo, kao i svaki skupštinski odbor, konsultativnog karaktera i da, po važećem Poslovniku, Skupština može o amandmanima odlučivati nezavisno od mišljenja skupštinskog odbora, a da po novom to neće biti slučaj.

A. Savanović

Autor:
Pošaljite komentar
Skupština Vojvodine u utorak o rebalansu pokrajinskog budžeta

Skupština Vojvodine u utorak o rebalansu pokrajinskog budžeta

18.06.2018. 22:24 08:39
Skupština Vojvodine usvojila izveštaj o trošenju budžeta za 2017. godinu

Skupština Vojvodine usvojila izveštaj o trošenju budžeta za 2017. godinu

31.05.2018. 21:00 21:14
Skupština Vojvodine odbila SRS za srpsko-ruski humanitarni centar

Skupština Vojvodine odbila SRS za srpsko-ruski humanitarni centar

08.05.2018. 21:33 21:41