broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Седница Скупштине Војводине: Установљене награде АПВ и покрајинска признања 

15.11.2018. 19:20 19:37
Пише:
Извор: Дневник (С. Шушњевић)

Посланици Скупштина Војводине са 65 гласова „за” подржали су Предлог покрајинске скупштинске одлуке о установљавању награде АП Војводине и покрајинских признања.

Она се додељују 25. новембра, поводом Дана присаједињења Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији, 15. маја – Дана мајске скупштине у Сремским Карловцима и 10. децембра, поводом Међународног дана људских права. Одлуку нису подржали посланици Српске радикалне странке јер сматрају да је противуставна и противзаконита и Лиге социјалдемократа Војводине, који нису учествовали у гласању због примедбе на личности који су изабране да се по њима награде и признања зову.

По усвојеној одлуци, убудуће ће датуми значајни за Војводину бити обележени и доделом награде АПВ и покрајинских признања за изузетне резултате и залагања појединаца и установа. Усвојени документ је предлог Покрајинске владе, који као највишу награду АПВ установљава награду која носи име великог српског и светског научника Михајла Пупина, а која ће бити додељена појединцу за дугогодишњи рад, лично залагање и изузетне резултате у свим областима стваралаштва, чиме је дао трајан допринос развоју Војводине.

Одлуком покрајинског парламента установљена су и покрајинска признања за значајна остварења у култури „Фехер Ференц”, образовању „Ђорђе Натошевић”, науци „Милутин Миланковић”, привреди „Лазар Дунђерски”, спорту „Момчило Тапавица”, заштити људских и мањинских права „Људевит Мичатек” и равонправности полова „Милица Томић”. Одлуку о додели покрајинске награде и признање доноси Комисија за доделу покрајинских награда и признања.

Посланици нису имали већих примедби на предложену одлуку о установљавању награде АПВ и покрајинских признања. У вези са знаменитим личностима чије име носе награде и признања примедбе су имали само опозиционе посланичке групе Демократске странке и Лиге социјалдемократа Војводине, док опозициона Српска радикална странка сматра да је одлука у целини противуставна и противзаконита и јуче је поднела Уставном суду Србије иницијативу за оцену уставности.

„Српска радикална странка је предала иницијативу Уставном суду Републике Србије за покретање поступака за оцену уставности и законитости Покрајинске скупштинске одлуке о установљавању датума од покрајинског значаја коју је Скупштина Војводина усвојила у јуну“, рекао је шеф посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић.


Усвојен извештај о буџету

Посланици су прихватили и Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету Војводине за период јануар–септембар 2018. као и годишњи извештај о пословању ЈП „Воде Војводине” за прошлу годину и Извештај о пословању Гаранцијског фонда АП Војводине за период јануар–децембар 2017. године.


„Статут Војводине, који је наведен као правни основ  за доношење спорне одлуке, не познаје надлежност Скупштине Војводине да утврђује датуме од покрајинског значаја Таква надлежност није прописана важећим законима нити Уставом Републике Србије.“

Српски радикали сматрају да 24. и 25. новембар треба да се прогласе за државни празник под називом Дани присаједињења, који ће се празновати у читавој Србији. Јер, како је то Јакшић навео, значај историјских одлука донетих 24. новембра на Румској и дан касније на Великој народној скупштини у Новом Саду, превазилази оквире АП Војводине. Радикали су такође замерили предлагачу што је код образложења награде „Милица Томић” у биографији Милице Томић навео да је она била феминисткиња и да се залагала за еманципацију жена. Јакшић је рекао да је тај податак историјски нетачан, преписан из „Википедије” јер Милица није била никаква феминистикиња већ је била патријархално васпитана и после смрти супруга повукла се из јавног живота, што најбоље указује на њено патријархално васпитање.

Владајућа Српска напредна станка у Скупштини Војводине није оспорила то што се СРС обратио Уставном суду. Напритив, како је то шеф посланичке групе напредњака Миленко Јованов нагласио, СНС сматра прихватљивим и нормалним да се сви они који мисле да је неки акт противуставан, обрате Уставном суду и, како је истакао, став суда ће бити спроведен без икаквих „циркуса”, како је то рађено за време док су демократе биле на власти.    


ЛСВ: Слажемо се, али...

„Ми се начелно слажемо с установљавањем тих награда, али неки елементи су нас спречили да и подржимо ту одлуку“, навео је шеф посланичке групе ЛСВ-а Бранислав Богарошки.

„Нисмо били против, али се нисмо изјаснили јер не можемо да је подржимо у овом облику. Прво сматрамо да је одлуку о додели награда требала до доноси Скупштина Војводине, није могла бити измештена у Комисију. Она свакако треба да да своје предлоге, али мислимо да снагу некој награди даје чињеница да је доноси представничко тело, и такву праксу имамо, рецимо, у локалној самоуправи. С друге стране, постоји неколико замерки због личности које су изабране да се по њима награде зову. Једна се односи на Милутина Миланковића, који је несумњиво један од највећих српских научника и нема замерки на његов рад и дело, али он нема никакве везе с Војводином, а друга на госпођу Милицу Томић, чији лик и дело немају јасне везе с равноправношћу полова.“


„За посланичку групу „Александар Вучић – Србија побеђује”, владајућу у Скупштини Војводине, апсолутно је прихватљиво и нормално да свако ко мисли да било који акт треба да оцени Уставни суд Србије то и затражи и да Уставни суд на то реагује на начин који је прописано нашим актима, односно републичким актима“, рекао је Јованов.

„Веома је важно нешто друго: да нам не пада на памет да радимо оно што је овде било пракса у време власти Деократске странке Бојана Пајтића: да одлуке Уставног суда називамо, цитирам, „антицивилизационим актима и атаком на аутономију Војводине”. Дакле, да гледамо на све могуће начине да изиграмо одлуке Уставног суда. Уколико у неком наредном периоду Уставни суд да мишљење супротно од онога што је у Скупштини усвојено, ми ћемо у складу с мишљењем поступити у најкраћем могућем року и променити акте у складу са ставом Уставног суда.“   

ДС је критиковао предлагача што међу личностима чија имена носе награде и признања АП Војводине, осим Милице Томић, нема и неке друге знамените жене, попут Милице Стојадиновић Српкиње и Милеве Марић Ајнштајн, док су посланици Лиге социјадемократа Војводине оспорили стваралаштво Милици Томић, сматрајући да је она била „само кћи Светозара Милетића и супруга Јаше Томића” а име научника Милутина Миланковића Лига је оспорила тиме што Миланковић није рођен и није стварао у Војводини.

Посланици су прихватили и Извештај о извршењу Покрајинске скупштинске одлуке о буџету Војводине за период јануар–септембар 2018. као и годишњи извештај о пословању ЈП „Воде Војводине” за прошлу годину и Извештај о пословању Гаранцијског фонда АП Војводине за период јануар–децембар 2017. године.

Е. Марјанов

Аутор:
Пошаљите коментар
Мировић: Већина развојних пројеката реализована

Мировић: Већина развојних пројеката реализована

14.11.2018. 21:13 21:18
Скупштина Војводине у уторак о ребалансу покрајинског буџета

Скупштина Војводине у уторак о ребалансу покрајинског буџета

18.06.2018. 22:24 08:39
Скупштина Војводине усвојила извештај о трошењу буџета за 2017. годину

Скупштина Војводине усвојила извештај о трошењу буџета за 2017. годину

31.05.2018. 21:00 21:14