Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

"IMAJU STRAH DA ĆE VUČIĆ RASKRINKATI SVE NJIHOVE LAŽI" Premijer Vučević oštar: Najavljuju legitimizaciju nasilja, oni koji krše zakone i ustav moraju da odgovoraju

16.08.2024. 11:24 11:47
Izvor: Screenshot Informer TV

Premijer Srbije Miloš Vučević govorio je o poseti predsednika Vučića Malom Zvorniku, situaciji na KiM i drugim društvenim i političkim temama u emisiji "Kolegijum" na Informer televiziji.

-Velika je konkurencija u moru gluposti prethodnih dana. Oni kad bi mogli da mu zabrane da se bavi politikom to bi bila pobednička priča za njih., Mislim da je predsednik uradio šta je posao oredsendik, da bude u narodu i sa narodom, baš tamo gde je najteže. Ovo nije prvi put da je organizovao ovakav razgovor. Bio je u Nedeljicama, u Priboju kada je smirivao tenzije. Predsednik je biran direktno od građana i iz toga crpi snagu. Mi smo se čuli posle tog događaja, nije mi delovao iscrpljeno. Bio je pun energije. Nije to lako, ta sva pitanja nisu bila za predsednika Srbije. On je to prihvatio i danas ide Darko Glišić u Lozniku. Ministarka privrede Mesarović je dobila zadatak šta ona treba da reši od zahteva. To je dobro za ceo taj region, jer je to razgovor koji će rešiti neke druge stvari. Otišao je u deo Zapadne Srbije i najavio da će otići u Krupanj, Loznicu, gde je dobar deo građana zabrinut. Ta kanonada i baražna paljba traje dve, tri godine. To je najbolji potez koji je predsednik mogao da uradi i pozvao je i ove koji su protiv. Ne mali broj političara ne voli taj vid rada, zahteva mnogo energije i političko iskustvo, da znate da kontrolišete tu eenrgiju, jer su teme neiscrpne. Nekada i sagovornici nisu do kraja otvoreni, ne kažu sve informacije predsedniku. Svestan sam da deo ljudi iz moje stranke ne voli taj nivo rada, nije im milo. Aleksandar nosi politički legitimitet i autoritet. Svi građani moraju da razumeju, da smo od 5. oktobra prešli na kapitalistički sistem kroz proces privatizacije, ne baš sjajne. Razgovor je bio složen, ali odluke se neće donositi preko noći, ispod stola. Zamislite tu glupost da neko uzme pare i da kaže baš me briga za vodu. Tu su nam porodice, deca, prijatelji. Razgovor je neophodan.

 Srećan sam da na čuvenoj tvrđavi u mom gradu stoji “Nema predaje”

On se dotakao i izjave Zorana Gavrilovića, iz Birodija, koji je istakao da predsednik nema ustavno pravo da razgovara sa građanima. 

-Ustav ne zabranjuje nijednom građaninu Srbije da misli i govori javno. Sloboda govora je ustavna kategorija,a kada ste birani i odgovorni vaša je obaveza da razgovarate. To je u vašoj nadležnosti. Predsednik je jedina institucija koja se bira direktno od strane građana Srbije. Takav politički sistem imamo. Iz toga se crpi i pravo i obaveza da se razgovara. I svako može da razgovara sa građanima. To je njihov strah da Vučić kroz razgovor raskrinkava sve laži, da može da da narodu jasnu sliku onoga što nam se dešava. Zato je njima potrebno da se utiša, da bi se čuo njihov glas. Oni nisu pričali o kliničkim centrima, kamo sreće da su ih uradili, mi bismo danas o nekim drugim stvarima pričali. Držali su 10, 11 godina zakočene projekte kliničkih centara. Šta je sa evropskim zakonima kada nekome vređaju decu ili da će nekoga da ubiju? Ćute iste te nevladine organizacije i kada je reč o stradanju Srba na KiM. Oni ne smeju ništa da kažu, jer će se zameriti onima koji ih finansiraju- rekao je premijer i dodao: 

-Ja sam toliko srećan da na čuvenoj tvrđavi u mom gradu stoji “Nema predaje”. Njaviše volim kad nas kritikuju, jer odmah znam da radimo dobar posao. Oni su ovakvi i onakvi. Mi nismo vama sluge, mi čuvamo našu državu. Ako je neko korektan, to je Vučić. Oni koji treba da rudare, iz njihove države stiže fond za proteste. Čim Zagreb piše 101 tekst, znači da dobro radimo. Kršenje ustava i zakona, ko ih krši mora da odgovara. Oni najavljuju legitimizaciju nasilja. Oni sebi daju za pravo da kažu ko je novinar ko nije. Ko nije novinar on je meta, a šifrovane televizije što kažu izveštavanje sa učestvovanjem u protestima. Da to uradi neko njihovim novinarima ja bih to osudio. SANU im je isto centar zla kada se priča o memorandumu, a kada im odgovara onda može SANU. Ništa se neće desiti preko noći, ništa se neće desiti bez struke i ne dugujemo nikom ništa, nismo ničija kolonija. Imamo 1001 pritisak na 1001 temi. 

KFOR kada stoji na mostu i kaže da nema otvaranja, niko živ to ne može da otvori

Vučević je naglasio da je veoma teška situacija na KiM, jer je prema njegovim rečima dijalog gotovo zamro te da Kurti svaki put diže lestvicu- od zabrane hrane i lekova, zabrane dinara, zabrane ulaska patrijarhu.

-Dobra je poruka koju je Amerika rekla i da zemlje Kvinte stave jasno do znanja Kurtiju i da KFOR vrlo jasno stavi do znanja da se most ne otvori. KFOR kada stoji na mostu i kaže da nema otvaranja, niko živ to ne može da otvori. I dalje ne mogu da razumem da Kurti ima kapacitet da ne sluša one od kojih zavisi. Pravi ozbiljnu kampanju za izbore u pokrajini. Koliko imam informacije u januaru, februaru. On ne može da priča o povećanju plata i penzija, EKSPU, naučno-tehnološkim parkovima, već samo o čišćenju Srba, da ih svede na ikebanicu da kaže da ima multietničku sredinu u državi koju on naziva Kosovo. On nije ti Tači ni Haradinaj, on živi za Veliku Albaniju. On živi da reši srpsko pitanje, kako kaže. Nažalost, ne mali broj učesnika u srpskoj političkoj sceni neće čuti nijednu reč o KiM. Istorijski gledano, u našoj državi smo imali deo koji je sebe nazivao elitom. Plašim se da će Kurti ići na otvaranje mosta, to je potencijalni cunami za Srbiju. Približavamo se onom što će voditi daljem jačanju tenzija, a to je godišnjica Banjske. Vidite šta radi Rada Trajković i onaj što je išao na poklonjenje Kurtiju. On ide kod Kurtija i kaže da treba ubiti predsednika Republike. Šta god da kaže ta osoba, odmah znate da je suprotno ispravno. Mi imamo opciju da imamo dijalog, koliko mučan bio, ili da idemo u sukob. Ako se opredelimo za tu opciju, onda nema mora, Evrovizije, onda idemo u rat i stradanje. Postoje crvene linije i dan-danas. Kurtiju treba sukob pre američkih izbora. Nama treba mir i konsolidacija. Neke stvari će doći na svoje mesto. 

Ako se utvrdi da postoji monopol na tržištu, kazne su velike

Vučević je pokrenuo i temu cene proizvoda u Srbiji, naglašavajući da je to za mnoge teža tema za razgovor od litijuma.

-Nemoguće da je srpski proizvod u Srbiji košta više nego u inostranstvu. Da građani znaju, to nije rezultat poreske ili carinske politike države, pa da je zbog toga skupo. Postoje oni koje ne vidimo, a koji skidaju kajmak i dižu marže. Ja znam da je to slobodno tržište, ali ne znači da je to anarhija na tržištu. Oni psuju predsednika, a ne te trgovce. Imamo antimonopolsku komisiju, imamo ministarstvo. To je isto udarac na državu. Ako se utvrdi da postoji monopol na tržištu, kazne su velike. 

 

Pošaljite komentar
Premijer Vučević jasan: Otvaranje mosta između Severne i Južne Mitrovice biće cunami za opstanak Srba, ne razumem one koji nisu hteli da se odazovu na razgovor s predsednikom

Premijer Vučević jasan: Otvaranje mosta između Severne i Južne Mitrovice biće cunami za opstanak Srba, ne razumem one koji nisu hteli da se odazovu na razgovor s predsednikom

15.08.2024. 11:47 12:32