overcast clouds
23°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

"ИМАЈУ СТРАХ ДА ЋЕ ВУЧИЋ РАСКРИНКАТИ СВЕ ЊИХОВЕ ЛАЖИ" Премијер Вучевић оштар: Најављују легитимизацију насиља, они који крше законе и устав морају да одговорају

16.08.2024. 11:24 11:47
Извор: Screenshot Informer TV

Премијер Србије Милош Вучевић говорио је о посети председника Вучића Малом Зворнику, ситуацији на КиМ и другим друштвеним и политичким темама у емисији "Колегијум" на Информер телевизији.

-Велика је конкуренција у мору глупости prеthodnih дана. Они кад би могли да му забране да се бави политиком то би била победничка прича за њих., Мислим да је председник урадио шта је посао оредсендик, да буде у народу и са народом, баш тамо где је најтеже. Ово није први пут да је организовао овакав разговор. Био је у Недељицама, у Прибоју када је смиривао тензије. Председник је биран директно од грађана и из тога црпи снагу. Ми смо се чули после тог догађаја, није ми деловао исцрпљено. Био је пун енергије. Није то лако, та сва питања нису била за председника Србије. Он је то прихватио и данас иде Дарко Глишић у Лознику. Министарка привреде Месаровић је добила задатак шта она треба да реши од захтева. То је добро за цео тај регион, јер је то разговор који ће решити неке друге ствари. Отишао је у део Западне Србије и најавио да ће отићи у Крупањ, Лозницу, где је добар део грађана забринут. Та канонада и баражна паљба траје две, три године. То је најбољи потез који је председник могао да уради и позвао је и ове који су против. Не мали број политичара не воли тај вид рада, захтева много енергије и политичко искуство, да знате да контролишете ту еенргију, јер су теме неисцрпне. Некада и саговорници нису до краја отворени, не кажу све информације председнику. Свестан сам да део људи из моје странке не воли тај ниво рада, није им мило. Александар носи политички легитимитет и ауторитет. Сви грађани морају да разумеју, да смо од 5. октобра прешли на капиталистички систем кроз процес приватизације, не баш сјајне. Разговор је био сложен, али одлуке се неће доносити преко ноћи, испод стола. Замислите ту глупост да неко узме паре и да каже баш ме брига за воду. Ту су нам породице, деца, пријатељи. Разговор је неопходан.

 Срећан сам да на чувеној тврђави у мом граду стоји “Нема предаје”

Он се дотакао и изјаве Зорана Гавриловића, из Биродија, који је истакао да председник нема уставно право да разговара са грађанима. 

-Устав не забрањује ниједном грађанину Србије да мисли и говори јавно. Слобода говора је уставна категорија,а када сте бирани и одговорни ваша је обавеза да разговарате. То је у вашој надлежности. Председник је једина институција која се бира директно од стране грађана Србије. Такав политички систем имамо. Из тога се црпи и право и обавеза да се разговара. И свако може да разговара са грађанима. То је њихов страх да Вучић кроз разговор раскринкава све лажи, да може да да народу јасну слику онога што нам се дешава. Зато је њима потребно да се утиша, да би се чуо њихов глас. Они нису причали о клиничким центрима, камо среће да су их урадили, ми бисмо данас о неким другим стварима причали. Држали су 10, 11 година закочене пројекте клиничких центара. Шта је са европским законима када некоме вређају децу или да ће некога да убију? Ћуте исте те невладине организације и када је реч о страдању Срба на КиМ. Они не смеју ништа да кажу, јер ће се замерити онима који их финансирају- рекао је премијер и додао: 

-Ја сам толико срећан да на чувеној тврђави у мом граду стоји “Нема предаје”. Њавише волим кад нас критикују, јер одмах знам да радимо добар посао. Они су овакви и онакви. Ми нисмо вама слуге, ми чувамо нашу државу. Ако је неко коректан, то је Вучић. Они који треба да рударе, из њихове државе стиже фонд за протесте. Чим Загреб пише 101 текст, значи да добро радимо. Кршење устава и закона, ко их крши мора да одговара. Они најављују легитимизацију насиља. Они себи дају за право да кажу ко је новинар ко није. Ко није новинар он је мета, а шифроване телевизије што кажу извештавање са учествовањем у протестима. Да то уради неко њиховим новинарима ја бих то осудио. САНУ им је исто центар зла када се прича о меморандуму, а када им одговара онда може САНУ. Ништа се неће десити преко ноћи, ништа се неће десити без струке и не дугујемо ником ништа, нисмо ничија колонија. Имамо 1001 притисак на 1001 теми. 

КФОР када стоји на мосту и каже да нема отварања, нико жив то не може да отвори

Вучевић је нагласио да је веома тешка ситуација на КиМ, јер је према његовим речима дијалог готово замро те да Курти сваки пут диже лествицу- од забране хране и лекова, забране динара, забране уласка патријарху.

-Добра је порука коју је Америка рекла и да земље Квинте ставе јасно до знања Куртију и да КФОР врло јасно стави до знања да се мост не отвори. КФОР када стоји на мосту и каже да нема отварања, нико жив то не може да отвори. И даље не могу да разумем да Курти има капацитет да не слуша оне од којих зависи. Прави озбиљну кампању за изборе у покрајини. Колико имам информације у јануару, фебруару. Он не може да прича о повећању плата и пензија, ЕКСПУ, научно-технолошким парковима, већ само о чишћењу Срба, да их сведе на икебаницу да каже да има мултиетничку средину у држави коју он назива Косово. Он није ти Тачи ни Харадинај, он живи за Велику Албанију. Он живи да реши српско питање, како каже. Нажалост, не мали број учесника у српској политичкој сцени неће чути ниједну реч о КиМ. Историјски гледано, у нашој држави смо имали део који је себе називао елитом. Плашим се да ће Курти ићи на отварање моста, то је потенцијални цунами за Србију. Приближавамо се оном што ће водити даљем јачању тензија, а то је годишњица Бањске. Видите шта ради Рада Трајковић и онај што је ишао на поклоњење Куртију. Он иде код Куртија и каже да треба убити председника Републике. Шта год да каже та особа, одмах знате да је супротно исправно. Ми имамо опцију да имамо дијалог, колико мучан био, или да идемо у сукоб. Ако се определимо за ту опцију, онда нема мора, Евровизије, онда идемо у рат и страдање. Постоје црвене линије и дан-данас. Куртију треба сукоб пре америчких избора. Нама треба мир и консолидација. Неке ствари ће доћи на своје место. 

Ако се утврди да постоји монопол на тржишту, казне су велике

Вучевић је покренуо и тему цене производа у Србији, наглашавајући да је то за многе тежа тема за разговор од литијума.

-Немогуће да је српски производ у Србији кошта више него у иностранству. Да грађани знају, то није резултат пореске или царинске политике државе, па да је због тога скупо. Постоје они које не видимо, а који скидају кајмак и дижу марже. Ја знам да је то слободно тржиште, али не значи да је то анархија на тржишту. Они псују председника, а не те трговце. Имамо антимонополску комисију, имамо министарство. То је исто ударац на државу. Ако се утврди да постоји монопол на тржишту, казне су велике. 

 

Пошаљите коментар
Премијер Вучевић јасан: Отварање моста између Северне и Јужне Митровице биће цунами за опстанак Срба, не разумем оне који нису хтели да се одазову на разговор с председником

Премијер Вучевић јасан: Отварање моста између Северне и Јужне Митровице биће цунами за опстанак Срба, не разумем оне који нису хтели да се одазову на разговор с председником

15.08.2024. 11:47 12:32