Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Fila: Zakon o braniteljima osuditi kao neprijateljski akt prema Srbiji

05.12.2017. 16:14 16:15
Piše:
Izvor: Dnevnik/Slobodan Šušnjević

BEOGRAD: Nedavno usvajanje hrvatskog Zakona o braniteljima, kojim je Srbija označena kao agresor, otvorilo je pitanje hoće li taj akt imati i kakve pravne ili političke posledice, a advokat Toma Fila ističe da, i mimo tog pitanja, takav zakon treba osuditi kao neprijateljski akt prema našoj zemlji.

Može li taj zakon biti osnov za pokušaj Hrvatske da traži od Srbiju ratnu odštetu ili će poslužiti kao instrument pritiska na Srbiju svaki put kada to bude zatrebalo po bilo kojem bilateralnom sporu - pitanje je i za pravnike i za političare, ali se takva mogućnost ne može potceniti.



Svojevremena izjava predsednika Srbije Aleksandra Vučića da taj zakon ne doprinosi dobrosusedskim odnosima Hrvatske i Srbije, data još dok je zakon bio u saborskoj proceduri, a pre njegovog usvajanja, 30. novembra, odmah je naišla na žustro reagovanje u Zagrebu.



Tri najjače hrvatske stranke, HDZ, SDP i Most, zapretile su da će blokirati ulazak Srbije u Evropsku uniju sve dok im naša država ne isplati čak 40 milijardi evra ratne odštete. 



To, međutim, ne ide baš tako automatski.



Beogradski advokat Toma Fila smatra da novousvojeni hrvatski Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ne može da ima nikave pravne posledice po Srbiju, jer je, kako je naveo, namenjen unutrašnjoj upotrebi, ali ističe da bi Srbija trebalo da taj akt odbaci i osudi. 



"To je sramota što je uradio Hrvatski sabor, koji proglašava nešto što nema veze sa realnošću, ali bi skupština Srbije trebalo da raguje deklaracijom ili rezolucijom kojom će odbaciti takve navode kao neprijateljski akt", rekao je Fila za Tanjug. 



Mi to, kako je dodao, treba da učinimo zbog sveta i našeg naroda.



Fila je ukazao da nijednom presudom međunardnih sudova nije utvrđeno da je Srbija napala Hrvatsku, pa ni u slučaju Milana Martića, što se u Hrvatskoj često, mada neosnovano, poteže kao argument.



U to vreme, kaže Fila, Jugoslovenska narodna armija bila je branilac integriteta Jugoslavije. 



On takođe smatra da Hrvatska svoj "unutrašnji" zakon ne bi mogla da iskoristi ni za "ucenjivanje" Srbije u vezi za članstvom u Evropskoj uniji, niti za isplatu ratne odštete. 



"Oni su to već probali da urade tužbom, koja je odbačena", naveo je Fila, govoreći o zahtevu Hrvatske pred Međunarodnim sudom prave.



Kada je u pitanju mogućnost revizije te presude, za koju još uvek teku rokovi, Fila je ukazao da su za otvaranje revizije pred Međunarodnim sudom pravde potrebne nove činjenice, a da u ovom slučaju njih nema, jer zakonska formulacija, poput one iz Zakona o braniteljima, nije činjenica.



Hrvatski sabor prošle sedmice je usvojio Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, koji sadrži formulaciju da su "agresiju na Hrvatsku izvršile Srbija, Crna Gora, JNA i paravojne jedinice iz BiH, uz pomoć velikog broja pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj". 



Zakon je usvojen sa nešto korigovanim tekstom Nacrta zakona, jer su iz njega izbačene „paravojne jedinice iz BiH", a formulacija „veliki broj pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj" zamenjena sa „dijelom srpskog pučanstva u Republici Hrvatskoj". 



Mimo te razlike, tekst Zakona praktično je usaglašen sa Deklaracijom o domovinskom ratu, donetoj 2000. godine, kojom se, pored ostalih, Srbija označava kao agresor. 



Zakon o braniteljima je usvojen samo dan nakon izricanja presude "Prliću i drugima", kada je general Slobodan Praljak popio otrov, pa je to, verovatno, razlog što je nekako neprimetno u javnosti prošlo njegovo donošenje.



Usvojen je u atmosferi kada Stranka Nova ljevica i Inicijativa mladih Hrvatske traže od hrvatskih vlasti da povuku Deklaraciju o Domovinskom ratu. 



Oni to, doduše, traže zbog presuda rukovodstvu Herceg Bosne koja, kako smatraju, baca drugačije svetlo na "službene istine o đelovanju Tuđmanove politike u BiH", ali, u svakom slučaju u atmosferi u kojoj se preispituju i karakter rata u Hrvatskoj i uloga Hrvatske. 



Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne može ćutati na to što su Srbi i Srbija Zakonom o braniteljima proglašeni agresorima. 



Vučić je, gostujući na Hepi tv u ponedeljak, kazao da je pitao "ljude iz EU šta hoće i šta očekuju od nas?".



"Da ćutimo? To je nemoguće. Nemoguće je i da to prećutimo. Ubačena je Srbija u zakon kao agresor", naglasio je on.



Vučić je podsetio da se rat vodio u AVNOJ-evskim granicama Hrvatske i da se radilo o građanima koji su želeli da žive na teritoriji bivše Jugoslavije.



Na konstataciju Sonje Biserko da je Haški tribunal tvrdio da se radilo o međunarodnom sukobu, Vučić je kratko prokomentarisao da to pokazuje zašto je to bio politički sud. 

Autor:
Pošaljite komentar
Hrvatska usvojila Zakon o braniteljima, Srbija agresor i moguće posledice

Hrvatska usvojila Zakon o braniteljima, Srbija agresor i moguće posledice

04.12.2017. 21:45 21:47