Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Brnabić: Đilas pokazao da ne može da vodi Beograd

28.12.2017. 15:46 15:50
Piše:
Izvor: Tanjug

BEOGRAD: Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je bivši gradonačelnik Dragan Đilas pokazao da ne može na pravi način da vodi Beograd, niti da predstavlja „duh slobodnog“ Beograda, jer ne razume prava manjina, ni svoje zakonske obaveze.  

Ne podržava Paradu ponosa. To može da bude njegovo lično mišljenje, ali kao gradonačelnik je morao sa relevantnim državnim službama da obezbedi uslove da ona bude bezbedno održana, rekla je Brnabić u intervjuu za Nedeljnik.

Podsetila je da je LGBT populaciji poručivao da sve radi u četiri zida, što govori da nije dobro predstavjao duh slobodnog Beograda. 

Sada priča da je imao odličnu saradnju sa LGBT, jer je pomagao da se grade sigurne kuće. Meni se to čini kao njegovo novo vređanje: ako ne možete u svoja četiri zida, onda ću vam obezbediti rezervna četiri zida, rekla je premijerka.

To je isto, dodala je ona, pokazao na primeru Roma.

Upitana kakav je njen odnos sa opozicijom, premijerka kaže da je teško pitanje jer šta god da kaže moglo bi se protumačiti da Srbija ima dobru opoziciju, ali i lošu.

Čedomira Jovanovića i Nenada Čanka smatra odgovornom opozicijom, o Saši Jankoviću, kaže, ne razmišlja nimalo, jer nije čula nijedan njegov ozbiljan stav o državi ili nacionalnim pitanjima, a za Vuka Jeremića je navela da ima potpuno drugačiju politiku od svega što ona zastupa.

Kao neko ko je zavredeo njeno poštovanje, premijerka je navela lidera radikala Vojislava Šešelja precizirajući da s njim uvek znate na čemu ste.

Nedeljnik konstatuje da je Brnabić verovatno najveće političko iznenađenje u godini za nama.

Postala je premijerka Srbije pošto se Aleksandar Vučić preselio na Andrićev venac. Njen dolazak na čelo vlade nije ostavio gotovo nikoga ravnodušnim u zemlji, bez obzira na to da li je reč o pozitivnom ili negativnom kontekstu. 

U godini na izmaku Brnabić kaže da je sigurno da postoje stvari koje vlada ne radi dobro i da svi u vladi nisu super.

Poziva na kritiku ali i na odgovor oko nacionalnih pitanja kao sto je Kosovo da, kako kaže, za deset godina ne bismo, kao što to sada činimo u slučaju Zorana Đinđića, pričali da je Aleksandar Vučić, mogao da reši Kosovo još tamo neke 2018. ali je u intelektualnim krugovima tada bilo popularnije da se sve kritikuje.

Brnabić tvrdi da nema uzor u politici, kao što ga nema u privredi ili u privatnom životu.

Na pitanje gde je Srbiji mesto - na Istoku ili Zapadu, Brnabić kaže da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji.

I to je odluka koju smo doneli u kontinuitetu. U Skupštini imate najveći procenat stranaka koje zastupaju Srbiju u EU. I to je nedvosmisleno. To je naše prirodno okruženje. I trudićemo se da taj cilj postignemo što pre, navela je premijerka.

Dodala je da postoji dilema, kako je rekla, ta dilema EU ili Rusija, ali to, ističe, nije naša dilema.

Naša politika je potpuno iskrena i jasna. Kad idemo u Brisel, objašnjavamo šta je naš odnos prema Rusiji. I obrnuto. Ali to što idemo ka EU ne znači da zatvaramo vrata ne samo Rusiji, tu su i Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina, Indija, tu su SAD. I Moskva zna da je EU naš strateški pravac. I to nisu dve fotelje nego jedna - srpska stolica, rekao je.

Premijerka planira da u narednoj godini poseti Moskvu, a nije dodala je, imala ni zvaničnu posetu u regionu, pa i to planira naredne godine.

Najbolje se, pak, oseća u svom kabinetu jer, kako kaže, tada najviše uradi, stigne da čita i da se čuje sa ministrima da proveri dokle su stigli sa važnim projektima.


Dupli izazov

Prisećajući se ponude da preuzme premijersku funkciju, Brnabić kaže da nije imala previše vremena da razmišlja, ali je pomislila da bi to svakako bio izazov, posebno posle Aleksandra Vučića, što je, kaže, bio „dupli izazov“.

Na pitanje da li joj on pomaže ili odmaže i da li iz inercije ili iz potrebe da sve, uključujući i nju, kontroliše, često deluje da on i dalje obavlja premijerski posao, Ana Brnabić je odgovorila:

Meni ne izgleda tako. Kada predsednik ode da otvori neku investiciju ili postavi kamen temeljac za neku fabriku, meni se najiskrenije čini da je to fer, jer je ovo vlada kontinuiteta i zato što je on uložio mnogo truda i energije da se neki od tih investitora dovedu. Prirodno je da on otvara fabrike ako je učestvovao u pregovorima sa tim investitorima. A čujemo se često, ponekad svaki dan, a nekad se ne čujemo po nedelju dana. Trudimo se da imamo dobru koordinaciju.


Brnabić u ispovesti govori i o svom odnosu prema medijima i da li je pogrešila kada je ocenila da u Srbiji nema objektivnih novinara, te da li je time uvredila celu jednu profesiju, a na pitanje da li je vlast najodgovornija za ovako podeljenu Srbiju na koju se i sama žali, Brnabić je rekla:

Ne bih rekla da je vlast za to odgovorna, ali ne bih je potpuno ni abolirala. To pitanje je isto kao šta je starije: kokoška ili jaje. I samo saznanje ko je odgovoran ne doprinosi pronalaženju rešenja. Ono što je meni neverovatno jeste da je u Srbiji sve predmet kritike. Kao, recimo, Vučićev poziv na unutrašnji dijalog o Kosovu. Kako to drugačije može da se percipira nego kao državnički odgovoran i hrabar potez? Pa ko bi otvorio to pitanje? Zaštobi to Vučić radio?

Osim ako neće da reši problem za buduće generacije. Pa kako ne možemo bar oko toga da se složimo i kažemo: 'Hvala bogu da neko ima političke ozbiljnosti da krene da rešava Kosovo?

Na konstataciju da ako se zove na dijalog, onda se mora prihvatiti i kritika, ona je rekla da razume kritike opozicije sa desne strane, ali i da to dolazi od opozicije koja se predstavlja kao proevropska, građanska, što je meni neverovatno. 

To je najozbiljnije nacionalno pitanje i nemojte napadati čoveka koji to pokušava da reši. Vi danas imate i ljude i medije koji oplakuju Zorana Đinđića, ali dok je čovek bio premijer, dok je bio živ, imali ste užasne napade na njega.

Kad ćemo kao nacija da se odreknemo naknadne pameti? Zar treba da prođe deset godina da vidimo da je neko pokušavao nešto da uradi? I nemojte, ljudi, više da odmažete kad postoji dobra namera da se nešto uradi. To nije dobro za vas i vašu decu, nije dobro za vašu zemlju, poručila je premijerka.

Autor:
Pošaljite komentar
Brnabić: Podrška Srbije Fondu solidarnosti Republike Srpske

Brnabić: Podrška Srbije Fondu solidarnosti Republike Srpske

27.12.2017. 23:01 23:02
Brnabić: Vlada uvek otvorena za dijalog sa medijima

Brnabić: Vlada uvek otvorena za dijalog sa medijima

27.12.2017. 16:47 17:40
Brnabić: Punopravno članstvo u EU ključni prioritet Srbije

Brnabić: Punopravno članstvo u EU ključni prioritet Srbije

18.12.2017. 19:18 20:18