Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

GRCI ZA VASKRS SPREMAJU POSEBAN HLEB- CUREKI Ovo je recept za savršenu poslasticu

08.04.2025. 14:34 14:53
Piše:
Izvor:
Sensa/Dnevnik
hleb
Foto: Pexels/Ilustracija

Ukoliko želite da obogatite vaskršnju trpezu, predlažemo da ove godine napravite cureki - slatki grčki uskršnji hleb.

Izgleda kao vleika pletenica, a testo je slatko, vazdušasto i razvači se. Predlažemo da ga ispečete ujutru i da ga jedete dok je još topao. U nekim delovima grčke ovaj hleb se jede sa čokoladnim kremom, u drugim sa marmeladom ili sosem od kestena.

Možete ga jesti uz uskršnji ručak, kao užinu, slatki doručak - šta god da izaberete, porodica će biti oduševljena ovim slatkim novitetom na vašoj trpezi. 

Recept za cureki

Sastojci:

Prva smesa:

150 g tvrdog brašna
120 ml vode (sobna temperatura)
25 gr kvasca

Druga smesa:

200 ml mleka
100 g putera
Kora od jedne narandže
300 g šećera
1 kašika ekstrakta vanile
4 jaja
prstohvat soli

Treća smesa:

850g brašna
100g rastopljenog maslaca

Premaz:

1 žumance razblaženo sa jednom kašikom vode
Listići badema

vaskrs
Foto: Pexels/Ilustracija

Priprema:

Pomešajte u činiji sve sastojke za prvu smesu. Umesite rukom testo, pokrite krpom i neka odstoji oko 15 minuta. Za pripremu druge smese u šerpu sipajte šećer, mleko, maslac iseckan na komadiće, izrendanu koru narandže, ekstrakt vanile. Kuvajte na blagoj vatri i neprestano mešajte dok se maslac ne rastopi i svi sastojci potpuno ne sjedine. Smesa ne sme da proključa, pa čim se jako zagreje, sklonite je i ostavite da se ohladi oko 10 minuta. Dodajte jaja i so, pa opet umeštajte sve zajedno. Dodajte prvu smesu u kojoj se nalazi kvasac. Mutite sve zajedno lagano mikserom.

Treću smesu pripremite tako što ćete pomešati maslac i brašno, pa ostavite da naraste. Kada testo postane kao guma, onda je spremno.

Podelite testo na dva dela, a zatim svaki deo ponovo radvojite na pola kako biste dobili četiri jednaka dela. Oblikujte svaki u lopte veličine oko 50cm. Spojite četiri kraja na jednoj strani tako da krenete da pletete pletenicu. Najbolje je da svakoj traci date broj 1-2-3-4. Preklopite traku 4 preko trake 2. Traku 1 preko trake 3. Traku 2 preko trake 3. Ponovite ovaj postupak onoliko puta koliko je potrebno da stvorite lepu pletenicu. Pažljivo prebacite u posudu za pečenje obloženu pek-papirom i sledite potpuno isti postupak za drugi cureki. Zagrejte rernu na 150 stepeni. Obe vekne prekrijte krpom i ostavite da se podignu oko 30 minuta. Četkicom premažite curekije smesom od žumanceta i vode. Pospite listićima badema. Pecite 50-60 minuta.

Izvor:
Sensa/Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar