light rain
8°C
13.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГРЦИ ЗА ВАСКРС СПРЕМАЈУ ПОСЕБАН ХЛЕБ- ЦУРЕКИ Ово је рецепт за савршену посластицу

08.04.2025. 14:34 14:53
Пише:
Извор:
Сенса/Дневник
hleb
Фото: Pexels/Ilustracija

Уколико желите да обогатите васкршњу трпезу, предлажемо да ове године направите цуреки - слатки грчки ускршњи хлеб.

Изгледа као влеика плетеница, а тесто је слатко, ваздушасто и развачи се. Предлажемо да га испечете ујутру и да га једете док је још топао. У неким деловима грчке овај хлеб се једе са чоколадним кремом, у другим са мармеладом или сосем од кестена.

Можете га јести уз ускршњи ручак, као ужину, слатки доручак - шта год да изаберете, породица ће бити одушевљена овим слатким новитетом на вашој трпези. 

Рецепт за цуреки

Састојци:

Прва смеса:

150 г тврдог брашна
120 мл воде (собна температура)
25 гр квасца

Друга смеса:

200 мл млека
100 г путера
Кора од једне наранџе
300 г шећера
1 кашика екстракта ваниле
4 јаја
прстохват соли

Трећа смеса:

850г брашна
100г растопљеног маслаца

Премаз:

1 жуманце разблажено са једном кашиком воде
Листићи бадема

vaskrs
Фото: Pexels/Ilustracija

Припрема:

Помешајте у чинији све састојке за прву смесу. Умесите руком тесто, покрите крпом и нека одстоји око 15 минута. За припрему друге смесе у шерпу сипајте шећер, млеко, маслац исецкан на комадиће, изрендану кору наранџе, екстракт ваниле. Кувајте на благој ватри и непрестано мешајте док се маслац не растопи и сви састојци потпуно не сједине. Смеса не сме да прокључа, па чим се јако загреје, склоните је и оставите да се охлади око 10 минута. Додајте јаја и со, па опет умештајте све заједно. Додајте прву смесу у којој се налази квасац. Мутите све заједно лагано миксером.

Трећу смесу припремите тако што ћете помешати маслац и брашно, па оставите да нарасте. Када тесто постане као гума, онда је спремно.

Поделите тесто на два дела, а затим сваки део поново радвојите на пола како бисте добили четири једнака дела. Обликујте сваки у лопте величине око 50цм. Спојите четири краја на једној страни тако да кренете да плетете плетеницу. Најбоље је да свакој траци дате број 1-2-3-4. Преклопите траку 4 преко траке 2. Траку 1 преко траке 3. Траку 2 преко траке 3. Поновите овај поступак онолико пута колико је потребно да створите лепу плетеницу. Пажљиво пребаците у посуду за печење обложену пек-папиром и следите потпуно исти поступак за други цуреки. Загрејте рерну на 150 степени. Обе векне прекријте крпом и оставите да се подигну око 30 минута. Четкицом премажите цурекије смесом од жуманцета и воде. Поспите листићима бадема. Пеците 50-60 минута.

Извор:
Сенса/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар