ГРЦИ ЗА ВАСКРС СПРЕМАЈУ ПОСЕБАН ХЛЕБ- ЦУРЕКИ Ово је рецепт за савршену посластицу
Уколико желите да обогатите васкршњу трпезу, предлажемо да ове године направите цуреки - слатки грчки ускршњи хлеб.
Изгледа као влеика плетеница, а тесто је слатко, ваздушасто и развачи се. Предлажемо да га испечете ујутру и да га једете док је још топао. У неким деловима грчке овај хлеб се једе са чоколадним кремом, у другим са мармеладом или сосем од кестена.
Можете га јести уз ускршњи ручак, као ужину, слатки доручак - шта год да изаберете, породица ће бити одушевљена овим слатким новитетом на вашој трпези.
Рецепт за цуреки
Састојци:
Прва смеса:
150 г тврдог брашна
120 мл воде (собна температура)
25 гр квасца
Друга смеса:
200 мл млека
100 г путера
Кора од једне наранџе
300 г шећера
1 кашика екстракта ваниле
4 јаја
прстохват соли
Трећа смеса:
850г брашна
100г растопљеног маслаца
Премаз:
1 жуманце разблажено са једном кашиком воде
Листићи бадема
Припрема:
Помешајте у чинији све састојке за прву смесу. Умесите руком тесто, покрите крпом и нека одстоји око 15 минута. За припрему друге смесе у шерпу сипајте шећер, млеко, маслац исецкан на комадиће, изрендану кору наранџе, екстракт ваниле. Кувајте на благој ватри и непрестано мешајте док се маслац не растопи и сви састојци потпуно не сједине. Смеса не сме да прокључа, па чим се јако загреје, склоните је и оставите да се охлади око 10 минута. Додајте јаја и со, па опет умештајте све заједно. Додајте прву смесу у којој се налази квасац. Мутите све заједно лагано миксером.
Трећу смесу припремите тако што ћете помешати маслац и брашно, па оставите да нарасте. Када тесто постане као гума, онда је спремно.
Поделите тесто на два дела, а затим сваки део поново радвојите на пола како бисте добили четири једнака дела. Обликујте сваки у лопте величине око 50цм. Спојите четири краја на једној страни тако да кренете да плетете плетеницу. Најбоље је да свакој траци дате број 1-2-3-4. Преклопите траку 4 преко траке 2. Траку 1 преко траке 3. Траку 2 преко траке 3. Поновите овај поступак онолико пута колико је потребно да створите лепу плетеницу. Пажљиво пребаците у посуду за печење обложену пек-папиром и следите потпуно исти поступак за други цуреки. Загрејте рерну на 150 степени. Обе векне прекријте крпом и оставите да се подигну око 30 минута. Четкицом премажите цурекије смесом од жуманцета и воде. Поспите листићима бадема. Пеците 50-60 минута.