Slave su u toku
JOŠ NISTE SPREMILI KOLJIVO? Ovo je recept za najbolje SLAVSKO ŽITO
Ako volite žito, ovaj recept će vas oduševiti, a možete da ga pravite i kada nije za slavu.
Sastojci:
350 g pšenice
350 g mlevenih oraha
200 g šećera
1/2 kašičice vanilinog šećera
muskatni oraščić
1/4 kašičice cimeta
Ovo je recept za najbolje slavsko žito:
Žito dobro očistite i isperite pod mlazom vode. Stavite ga u veću šerpu i ostavite da provri. Kad provri, pustiti da ključa par minuta, prospite vodu i sipajte svežu hladnu vodu, pa ponovite postupak. Ostaviti da opet provri, bacite vodu, sipajte opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To uradite četiri puta.
Kada četvrti put voda prokuva, skinite šerpu sa vatre, stavite na hladno mesto, poklopite poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena. Nakon toga procedite žito i sačuvajte 200 ml tečnosti. Sameljite žito.