Славе су у току
ЈОШ НИСТЕ СПРЕМИЛИ КОЉИВО? Ово је рецепт за најбоље СЛАВСКО ЖИТО
Ако волите жито, овај рецепт ће вас одушевити, а можете да га правите и када није за славу.
Састојци:
350 г пшенице
350 г млевених ораха
200 г шећера
1/2 кашичице ванилиног шећера
мускатни орашчић
1/4 кашичице цимета
Ово је рецепт за најбоље славско жито:
Жито добро очистите и исперите под млазом воде. Ставите га у већу шерпу и оставите да проври. Кад проври, пустити да кључа пар минута, проспите воду и сипајте свежу хладну воду, па поновите поступак. Оставити да опет проври, баците воду, сипајте опет чисту хладну воду и оставити да проври. То урадите четири пута.
Када четврти пут вода прокува, скините шерпу са ватре, ставите на хладно место, поклопите поклопцем, и на њу ставити неки стари јастук или ћебе. После пар сати мировања, жито ће бити кувано, и већина зрна распукнута и прохлађена. Након тога процедите жито и сачувајте 200 мл течности. Самељите жито.