Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Slave su u toku

JOŠ NISTE SPREMILI KOLJIVO? Ovo je recept za najbolje SLAVSKO ŽITO

20.11.2024. 15:02 15:09
Piše:
жито
Foto: Dnevnik

Ako volite žito, ovaj recept će vas oduševiti, a možete da ga pravite i kada nije za slavu.

Sastojci:

350 g pšenice

350 g mlevenih oraha

200 g šećera

1/2 kašičice vanilinog šećera

muskatni oraščić

1/4 kašičice cimeta

Ovo je recept za najbolje slavsko žito:

Žito dobro očistite i isperite pod mlazom vode. Stavite ga u veću šerpu i ostavite da provri. Kad provri, pustiti da ključa par minuta, prospite vodu i sipajte svežu hladnu vodu, pa ponovite postupak. Ostaviti da opet provri, bacite vodu, sipajte opet čistu hladnu vodu i ostaviti da provri. To uradite četiri puta.

Kada četvrti put voda prokuva, skinite šerpu sa vatre, stavite na hladno mesto, poklopite poklopcem, i na nju staviti neki stari jastuk ili ćebe. Posle par sati mirovanja, žito će biti kuvano, i većina zrna raspuknuta i prohlađena. Nakon toga procedite žito i sačuvajte 200 ml tečnosti. Sameljite žito.

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar