Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Napravite i vi PRAVI MAKEDONSKI AJVAR: Svi ga obožavaju, a MALO KO ZNA ORIGINALNU RECEPTURU

02.08.2024. 13:30 13:51
Piše:
Foto: Freepik.com

Ako želite da se okušate u stvaranju ove čarolije ukusa, pratite sledeći jednostavan recept

Upravo se nalazimo usred sunčanih dana leta, ali za prave gurmane nema boljeg vremena da se pripremi omiljena zimska poslastica – ajvar.

Ovaj specijalitet od paprike i patlidžana već decenijama unazad krasi trpeze širom Balkana, a onaj po makedonskom receptu smatra se nezamenljivim.

Bez obzira na trenutno vreme, ne može se osporiti činjenica da je upravo sad pravi trenutak da se zasuču rukavi i pripremi ukusna zimnica.

Sastojci:

10 kg crvene paprike

3 velika plava patlidžana

5 dcl ulja

Prstohvat soli (po želji)

1 velika kašika šećera

Priprema:

1. Paprike ispecite na ringli šporeta ili u rerni, dok ne postanu mekane i koža se odvoji. Odmah nakon pečenja, stavite ih u plastične vrećice na nekoliko minuta kako bi se omekšale, što će olakšati skidanje kože.

2. Kada se paprike malo ohlade, oljuštite ih, očistite od semenki i složite u mrežastu vreću. Zakačite vreću da paprike mogu da se ocede (potrebno je najmanje 3 sata za ceđenje).

3. Patlidžane pecite na isti način kao i paprike, a zatim ih takođe stavite u vrećicu na kratko vreme. Nakon toga, ogulite patlidžane i ostavite ih da se cede.

4. Oceđene paprike i patlidžane sameljite na ručnom aparatu za mlevenje mesa. Sve prebacite u veliki lonac i stavite na laganu vatru.

5. Tokom kuvanja neprestano mešajte smesu, a postepeno dodajte ulje – po 1 dcl svakih 20 minuta. Važno je mešati konstantno kako ulje ne bi izbilo na površinu.

6. Proverite da li je ajvar gotov: pređite drvenom kašikom po dnu lonca. Trebalo bi da se stvori put od kašike, odnosno da možete videti dno šerpe.

7. Dok se ajvar kuva, pripremite tegle. Zagrejte čiste tegle u rerni na 50 stepeni, a zatim u njih sipajte ajvar dok je još topao.

8. Na vrh svake napunjene tegle stavite malo ulja i zatvorite poklopcem. Tegle stavite u kutiju i prekrijte stolnjakom ili starim ćebetom kako bi se postepeno ohladile.

9. Ostavite tegle prekrivene da se hlade 24 sata, a potom ih smestite na hladno i tamno mesto kako bi se ajvar sačuvao i očuvao svoj ukus tokom dužeg vremenskog perioda.

Krstarica.rs/ Dnevnik

Piše:
Pošaljite komentar
POSNA PROJA SA PEČENIM PAPRIKAMA I POVRĆEM Raskošna i PRAVA DOMAĆINSKA može poslužiti i kao super predjelo za slavsku trpezu

POSNA PROJA SA PEČENIM PAPRIKAMA I POVRĆEM Raskošna i PRAVA DOMAĆINSKA može poslužiti i kao super predjelo za slavsku trpezu

11.12.2023. 13:17 14:05
Ovo se retko viđa: Đorđe iz Šumadije pronašao nesvakidašnji plod paprika, biznakinje uprkos težini i krupnoći čvrsto stoje na jednoj peteljci (FOTO)

Ovo se retko viđa: Đorđe iz Šumadije pronašao nesvakidašnji plod paprika, biznakinje uprkos težini i krupnoći čvrsto stoje na jednoj peteljci (FOTO)

24.10.2023. 11:19 11:26
ŠANGAJEM SE ŠIRI MIRIS SRPSKOG HLEBA I AJVARA Paviljon naše zemlje među najposećenijima na Sajmu uvoza u Kini

ŠANGAJEM SE ŠIRI MIRIS SRPSKOG HLEBA I AJVARA Paviljon naše zemlje među najposećenijima na Sajmu uvoza u Kini

10.11.2023. 08:59 09:05