Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Направите и ви ПРАВИ МАКЕДОНСКИ АЈВАР: Сви га обожавају, а МАЛО КО ЗНА ОРИГИНАЛНУ РЕЦЕПТУРУ

02.08.2024. 13:30 13:51
Пише:
Фото: Freepik.com

Ако желите да се окушате у стварању ове чаролије укуса, пратите следећи једноставан рецепт

Управо се налазимо усред сунчаних дана лета, али за праве гурмане нема бољег времена да се припреми омиљена зимска посластица – ајвар.

Овај специјалитет од паприке и патлиџана већ деценијама уназад краси трпезе широм Балкана, а онај по македонском рецепту сматра се незаменљивим.

Без обзира на тренутно време, не може се оспорити чињеница да је управо сад прави тренутак да се засучу рукави и припреми укусна зимница.

Састојци:

10 кг црвене паприке

3 велика плава патлиџана

5 дцл уља

Прстохват соли (по жељи)

1 велика кашика шећера

Припрема:

1. Паприке испеците на рингли шпорета или у рерни, док не постану мекане и кожа се одвоји. Одмах након печења, ставите их у пластичне врећице на неколико минута како би се омекшале, што ће олакшати скидање коже.

2. Када се паприке мало охладе, ољуштите их, очистите од семенки и сложите у мрежасту врећу. Закачите врећу да паприке могу да се оцеде (потребно је најмање 3 сата за цеђење).

3. Патлиџане пеците на исти начин као и паприке, а затим их такође ставите у врећицу на кратко време. Након тога, огулите патлиџане и оставите их да се цеде.

4. Оцеђене паприке и патлиџане самељите на ручном апарату за млевење меса. Све пребаците у велики лонац и ставите на лагану ватру.

5. Током кувања непрестано мешајте смесу, а постепено додајте уље – по 1 дцл сваких 20 минута. Важно је мешати константно како уље не би избило на површину.

6. Проверите да ли је ајвар готов: пређите дрвеном кашиком по дну лонца. Требало би да се створи пут од кашике, односно да можете видети дно шерпе.

7. Док се ајвар кува, припремите тегле. Загрејте чисте тегле у рерни на 50 степени, а затим у њих сипајте ајвар док је још топао.

8. На врх сваке напуњене тегле ставите мало уља и затворите поклопцем. Тегле ставите у кутију и прекријте столњаком или старим ћебетом како би се постепено охладиле.

9. Оставите тегле прекривене да се хладе 24 сата, а потом их сместите на хладно и тамно место како би се ајвар сачувао и очувао свој укус током дужег временског периода.

Krstarica.rs/ Дневник

Пише:
Пошаљите коментар
ПОСНА ПРОЈА СА ПЕЧЕНИМ ПАПРИКАМА И ПОВРЋЕМ Раскошна и ПРАВА ДОМАЋИНСКА може послужити и као супер предјело за славску трпезу

ПОСНА ПРОЈА СА ПЕЧЕНИМ ПАПРИКАМА И ПОВРЋЕМ Раскошна и ПРАВА ДОМАЋИНСКА може послужити и као супер предјело за славску трпезу

11.12.2023. 13:17 14:05
Ово се ретко виђа: Ђорђе из Шумадије пронашао несвакидашњи плод паприка, бизнакиње упркос тежини и крупноћи чврсто стоје на једној петељци (ФОТО)

Ово се ретко виђа: Ђорђе из Шумадије пронашао несвакидашњи плод паприка, бизнакиње упркос тежини и крупноћи чврсто стоје на једној петељци (ФОТО)

24.10.2023. 11:19 11:26
ШАНГАЈЕМ СЕ ШИРИ МИРИС СРПСКОГ ХЛЕБА И АЈВАРА Павиљон наше земље међу најпосећенијима на Сајму увоза у Кини

ШАНГАЈЕМ СЕ ШИРИ МИРИС СРПСКОГ ХЛЕБА И АЈВАРА Павиљон наше земље међу најпосећенијима на Сајму увоза у Кини

10.11.2023. 08:59 09:05