Направите и ви ПРАВИ МАКЕДОНСКИ АЈВАР: Сви га обожавају, а МАЛО КО ЗНА ОРИГИНАЛНУ РЕЦЕПТУРУ
Ако желите да се окушате у стварању ове чаролије укуса, пратите следећи једноставан рецепт
Управо се налазимо усред сунчаних дана лета, али за праве гурмане нема бољег времена да се припреми омиљена зимска посластица – ајвар.
Овај специјалитет од паприке и патлиџана већ деценијама уназад краси трпезе широм Балкана, а онај по македонском рецепту сматра се незаменљивим.
Без обзира на тренутно време, не може се оспорити чињеница да је управо сад прави тренутак да се засучу рукави и припреми укусна зимница.
Састојци:
10 кг црвене паприке
3 велика плава патлиџана
5 дцл уља
Прстохват соли (по жељи)
1 велика кашика шећера
Припрема:
1. Паприке испеците на рингли шпорета или у рерни, док не постану мекане и кожа се одвоји. Одмах након печења, ставите их у пластичне врећице на неколико минута како би се омекшале, што ће олакшати скидање коже.
2. Када се паприке мало охладе, ољуштите их, очистите од семенки и сложите у мрежасту врећу. Закачите врећу да паприке могу да се оцеде (потребно је најмање 3 сата за цеђење).
3. Патлиџане пеците на исти начин као и паприке, а затим их такође ставите у врећицу на кратко време. Након тога, огулите патлиџане и оставите их да се цеде.
4. Оцеђене паприке и патлиџане самељите на ручном апарату за млевење меса. Све пребаците у велики лонац и ставите на лагану ватру.
5. Током кувања непрестано мешајте смесу, а постепено додајте уље – по 1 дцл сваких 20 минута. Важно је мешати константно како уље не би избило на површину.
6. Проверите да ли је ајвар готов: пређите дрвеном кашиком по дну лонца. Требало би да се створи пут од кашике, односно да можете видети дно шерпе.
7. Док се ајвар кува, припремите тегле. Загрејте чисте тегле у рерни на 50 степени, а затим у њих сипајте ајвар док је још топао.
8. На врх сваке напуњене тегле ставите мало уља и затворите поклопцем. Тегле ставите у кутију и прекријте столњаком или старим ћебетом како би се постепено охладиле.
9. Оставите тегле прекривене да се хладе 24 сата, а потом их сместите на хладно и тамно место како би се ајвар сачувао и очувао свој укус током дужег временског периода.
Krstarica.rs/ Дневник