POSNA PROJA SA PEČENIM PAPRIKAMA I POVRĆEM Raskošna i PRAVA DOMAĆINSKA može poslužiti i kao super predjelo za slavsku trpezu
U toku je Božićni post, a mi vam donosimo predloge za neka od omiljenih jela. Kako danas postoje posne zamene za skoro sve mrsne namirnice, možete da pravite čuvene srpske specijalitete bez muke. Donosimo vam i jedan od boljih recepata za posnu proju, koju možete da jedete za doručak ili večeru, ali isto tako možete da je služite i kao pređelo na slavama.
Ona se nekada služila umesto hleba i pravila se od 3 sastojka koje je svaka domaćica imala kod kuće, a kasnije su dodavane namirnice kao što su povrće, jogurt... I tako je nastala projara, koju danas većina Srba zna kao proju. Pored ovog, postoji još jedan sjajan recept za posnu proju sa spanaćem.
Sastojci:
- 1 šolja kukuruznog brašna
- 1 šolja palente
- 1 šolja ulja
- 250 g posnog feta sira (može dimljeni tofu)
- 250 g smrznute mešavine (povrće)
- 2 šolje kisele vode
- 2 pečene paprike
- 2 kisela krastavca
- 2 kašičice praška za pecivo
Recept za posnu proju sa povrćem i pečenim paprikama:
U posudi pomešajte kukuruzno brašno, palentu i prašak za pecivo. Zatim sipajte kiselu vodu i ulje. Sve lepo sjedinite da nema grudvica, a onda dodajte povrće koje ste odmrzli i ocedili, seckanu pečenu papriku, kiseli krastavac i izmrvljeni feta sir, odnosno tofu. Sve dobro promešajte, pa dobijenu smesu za proju sipajte u tepsiju koju ste obložili pek papirom. Pecite posnu proju u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 minuta.
kurir.rs/Dnevik