Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

BELA ČORBA LEČI SVE PROBLEME Po receptu GASTRO GURMANA Nemanje Avrića

16.06.2024. 11:45 12:48
Piše:
Foto: Privatna arhiva/Nemanja Avrić

Fud-bloger Nemanja Avrić, putem svog instagram i tiktok profila „Gastro gurmanija” za kratko vreme uspeo je da privuče veliki broj pratilaca koji na njegovim društvenim mrežama dobijaju korisne inspirativne recepte za domaća jela.

Ovog mladića iz Novog Sada kuvanje je privlačilo još „od malih nogu” budući da je kod kuće imao knjigu „Veliki narodni kuvar”, pa su ga inspirisale slike hrane koje je u njemu pronalazio, te je uvek bio rad da pomogne u kuhinji.

– Porodično smo svi dobri kuvari i niko nikada iz naše kuće nije izlazio praznog stomaka – priča nam Nemanja Avrić i dodaje da je  spontano odlučio da svoju strast prema kuvanju prenese i na svoje pratioce. – Pošto nisam kuvar po profesiji, sve svoje slobodno vreme koristim da gledam hranu po internetu. Odatle i ta želja da sve svoje znanje koje imam podelim sa drugima.

Kako objašnjava, voli da eksperimentiše sa hranom, pa je odatle sve i počelo.

– Uvek sam ni iz čega pravio neka dobra jela i uvek su svi bili zadovoljni, a ponajviše bivši cimeri, tu se najbolje pokazivalo to „ni iz čega nešto” umeće u kuhinji. Kombinacijom onoga šta smo imali u frižideru sam pravio jela i pomerao granice nemogućeg – kaže za „Dnevnikov” Nedeljni ručak autor fud-bloga „Gastro gurmanija” i dodaje da kada kuva uvek kreće od toga šta ima u frižideru, ali i šta mu se tog dana jede. – Pošto sam sveže oženjen trudim da jelo prilagodim i ženinom ukusu. Često se desi da imamo i goste, pa sam uvek rad da se maksimalno posvetim, a ujedno mi je sve to neka vrsta inspiracije i izazova, jer ukusi su različiti, pa samim tim kad su moji bliski ljudi zadovoljni i meni nije teško iznova sa istom voljom da kuvam.

Nemanja ističe da je primetio da ljudi na društvenim mrežama najčešće traže recepte u kojima će nešto da skuvaju na brzinu.

– Uvek bih preporučio grilovano belo meso sa skuvanim pirinčem kao prilog, mada sam ja kuhinji uvek posećivao dosta vremena. Kuhinja je ta koja me odmara posle bilo kakvog napornog posla, u stanju sam bio kući maltene još jednu smenu da odradim (smeh) – zaključuje naš sagovornik, koji je a naše čitaoce pripremio recept za belu čorbu.

V. B.

foto: Privatna arhiva

Bela čorba

500 g  belog mesa

1 crni luk

2 šargarepe

1 crveni krompir

2 lista lovora

2 ravne kašike vegete

prstohvat soli

prstohvat bibera

100 ml ulja

1,5 l vode

• 1/2 limuna (po želji)

Legir:

1 jaje

1 čaša pavlake (180ml)

 

 

Zagrejati ulje u šerpi pa ubaciti crni luk sečen na sitne kockice, izdinstati ga 5 minuta. Dodati šargarepu sečenu na sitne kocke ili kolutove, dinstati dok malo ne omekša pa dodati belo meso sečeno na manje kocke i pržiti ga pet minuta (ili dok ne pobeli), prstohvatom soli posoliti, pa dodati dve ravne kašike brašna sve dobro sjediniti pa odmah naliti vodu (1,5 l), dodati jedan krompir sečen na sitne kocke, dve kašike suvog začina, prstohvat bibera i dva lista lovora, promešati pa poklopiti, da ne bi kipelo potrebno je ringlu smanjiti na srednju temperaturu i kuvati oko 30 min. Kada se čorba skuvala, skloniti je sa ringle. U posudu izmutiti legir smesu (jedno jaje sa pavlakom), dobro izmešati da nestanu grudvice pa dodati 2-3 kutlače čorbe u smesu i sve zajedno još jednom izmešati sa bi bili sigurni da neće biti grudvica, smesu naliti u čorbu i promešati, ko voli može dodati isceđenu polovinu limuna za kiseliju čorbu. Prijatno!

 

Piše:
Pošaljite komentar
ČOKO POSNI KOLAČ FUD-BLOGERKE MAJE GOJIĆ ĆE VAS RASPAMETITI! Fud blogerka otkriva brzinski recept za ovu poslasticu

ČOKO POSNI KOLAČ FUD-BLOGERKE MAJE GOJIĆ ĆE VAS RASPAMETITI! Fud blogerka otkriva brzinski recept za ovu poslasticu

07.04.2024. 00:00 11:17
RECEPTI FUD BLOGERA: Kolač s jagodama i čokoladom Zdravka Kulinarka

RECEPTI FUD BLOGERA: Kolač s jagodama i čokoladom Zdravka Kulinarka

02.07.2023. 00:42 10:04
RECEPTI FUD-BLOGERA: DANILO PETROVIĆ Ukusno na zabavan način

RECEPTI FUD-BLOGERA: DANILO PETROVIĆ Ukusno na zabavan način

24.12.2023. 10:30 14:56