Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSNO, UKUSNO, I NA VODI Sarmice sa zeljem i pirinčem savršenog ukusa

02.05.2024. 08:00 09:27
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Poslednji dani pred Uskrs vreme su strogog posta.

Posti se na vodi, ali to ne znači da ne možete spremiti ukusna jela. Ove sarmice od pirinča sa zeljem oduševiće vaše ukućane.

Potrebno je:

1 veza (10 širih listova) zelja (ili blitve)

200 g šargarepe

200 g praziluka

1 struk mladog belog luka

100 g šampinjona

100 g očišćenog krompira

50 g pirinča

2 kašičice aleve paprike

1 kašičica mlevenog bibera

po ukusu suvi biljni začin

Za preliv:

300 ml pasiranog paradajza

1 puna kašika paradajz pirea

400 ml vode

1 puna kašičica suvog biljnog začina

2 kašičice šećera

 

Duž listova zelja skloniti zadebljani deo. Listove složiti u odgovarajuću posudu, preliti ih vrelom vodom i ostaviti da odstoje 10-ak minuta. Zatim ih izvaditi iz vode i staviti u cediljku. U međuvremenu šargarepu, praziluk, i mladi beli luk, kao i šampinjone sitno iseckati (u secku). Krompir krupno narendati. Pirinač dobro isprati pod mlazom hledne vode.

U odgovarajuću posudu dodati svo pripremljeno povrće i izmešati, pa malo naliti vodom, da se dinsta jer nema ulja. Posuti alevom paprikom, biberom i suvim biljnim začinom.  Na kraju ubaciti pirinač i sjediniti ga sa ostalim sastojcima. Po jednu punu kašiku fila staviti na list zelja, preklopiti po malo sa obe strane i umotati sarmicu. Sarmice poređati u manju posudu, a višak fila staviti oko njih. Za preliv dobro sjediniti sve sastojke i preliti sarmice.

Sarmice staviti da se kuvaju na srednjoj temperaturi, poklopljene. Kada tečnost provri, smanjiti temperaturu i na tihoj temperaturi krčkati ih narednih sat vremena.

Piše:
Pošaljite komentar
POSNI UŠTIPCI koje su pravile naše bake: Brzo se spremaju, a idealni su za prvomajski piknik

POSNI UŠTIPCI koje su pravile naše bake: Brzo se spremaju, a idealni su za prvomajski piknik

30.04.2024. 12:20 12:34