POSNO, UKUSNO, I NA VODI Sarmice sa zeljem i pirinčem savršenog ukusa
Poslednji dani pred Uskrs vreme su strogog posta.
Posti se na vodi, ali to ne znači da ne možete spremiti ukusna jela. Ove sarmice od pirinča sa zeljem oduševiće vaše ukućane.
Potrebno je:
1 veza (10 širih listova) zelja (ili blitve)
200 g šargarepe
200 g praziluka
1 struk mladog belog luka
100 g šampinjona
100 g očišćenog krompira
50 g pirinča
2 kašičice aleve paprike
1 kašičica mlevenog bibera
po ukusu suvi biljni začin
Za preliv:
300 ml pasiranog paradajza
1 puna kašika paradajz pirea
400 ml vode
1 puna kašičica suvog biljnog začina
2 kašičice šećera
Duž listova zelja skloniti zadebljani deo. Listove složiti u odgovarajuću posudu, preliti ih vrelom vodom i ostaviti da odstoje 10-ak minuta. Zatim ih izvaditi iz vode i staviti u cediljku. U međuvremenu šargarepu, praziluk, i mladi beli luk, kao i šampinjone sitno iseckati (u secku). Krompir krupno narendati. Pirinač dobro isprati pod mlazom hledne vode.
U odgovarajuću posudu dodati svo pripremljeno povrće i izmešati, pa malo naliti vodom, da se dinsta jer nema ulja. Posuti alevom paprikom, biberom i suvim biljnim začinom. Na kraju ubaciti pirinač i sjediniti ga sa ostalim sastojcima. Po jednu punu kašiku fila staviti na list zelja, preklopiti po malo sa obe strane i umotati sarmicu. Sarmice poređati u manju posudu, a višak fila staviti oko njih. Za preliv dobro sjediniti sve sastojke i preliti sarmice.
Sarmice staviti da se kuvaju na srednjoj temperaturi, poklopljene. Kada tečnost provri, smanjiti temperaturu i na tihoj temperaturi krčkati ih narednih sat vremena.