ПОСНО, УКУСНО, И НА ВОДИ Сармице са зељем и пиринчем савршеног укуса
Последњи дани пред Ускрс време су строгог поста.
Пости се на води, али то не значи да не можете спремити укусна јела. Ове сармице од пиринча са зељем одушевиће ваше укућане.
Потребно је:
1 веза (10 ширих листова) зеља (или блитве)
200 г шаргарепе
200 г празилука
1 струк младог белог лука
100 г шампињона
100 г очишћеног кромпира
50 г пиринча
2 кашичице алеве паприке
1 кашичица млевеног бибера
по укусу суви биљни зачин
За прелив:
300 мл пасираног парадајза
1 пуна кашика парадајз пиреа
400 мл воде
1 пуна кашичица сувог биљног зачина
2 кашичице шећера
Дуж листова зеља склонити задебљани део. Листове сложити у одговарајућу посуду, прелити их врелом водом и оставити да одстоје 10-ак минута. Затим их извадити из воде и ставити у цедиљку. У међувремену шаргарепу, празилук, и млади бели лук, као и шампињоне ситно исецкати (у сецку). Кромпир крупно нарендати. Пиринач добро испрати под млазом хледне воде.
У одговарајућу посуду додати сво припремљено поврће и измешати, па мало налити водом, да се динста јер нема уља. Посути алевом паприком, бибером и сувим биљним зачином. На крају убацити пиринач и сјединити га са осталим састојцима. По једну пуну кашику фила ставити на лист зеља, преклопити по мало са обе стране и умотати сармицу. Сармице поређати у мању посуду, а вишак фила ставити око њих. За прелив добро сјединити све састојке и прелити сармице.
Сармице ставити да се кувају на средњој температури, поклопљене. Када течност проври, смањити температуру и на тихој температури крчкати их наредних сат времена.