Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ANA TASIĆ SAOPŠTILA SELEKCIJU STERIJINOG POZORJA: Osvetljenje iz regiona

25.03.2024. 14:24 14:48
Piše:
Foto: I. Burić

Od tri praizvedbe koje čine okosnicu glavnog festivalskog programa predstojećeg Sterijinog pozorja, sve tri dolaze iz regiona, kako se sada naziva bivši jugoslovenski prostor. Ovo svedoči o važnosti savremenih dramskih tekstova iz Srbije, kao i o trenutku, odnosno sezoni u kojoj nije bilo njihovih zapaženijih prvih izvođenja na domaćoj sceni, po mišljenju selektorke Ane Tasić.

"Bilo jednom u Novom Sadu" Andraša Urbana /Novosadsko pozorište/ Ujvideki sinhaz) će otvoriti Festival i jedina je autorska predstava u glavnom programu Sterijinog pozorja. Jedna dolazi iz korpusa dramatizacija, "Očevi i oci" Slobodana Selenića, u dramatizaciji Kate Đarmati i režiji Veljka Mićunovića (Narodno pozorište u Beogradu), a jedna je praizvedba, ali ne savremenog dramskog teksta, nego teksta iz 19. veka ("Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878." Albine Podgradske, u režiji Anđelke Nikolić, Narodno pozorište Subotica). Sedma i poslednja predstava u glavnom programu predstojećeg, 69. Sterijinog pozorja, dolazi iz korpusa dela Milene Marković ("Brod za lutke" u režiji Kokana Mladenovića, Narodno pozorište Bitolj).

- Od svih selekcija na kojima sam radila nijedna nije tako psihofizički naporna kao ova za Sterijino pozorje - navela je na današnjoj konferenciji za novinare pozorišna kritičarka i teatrološkinja Ana Tasić. - Apsolutni kriterijum bila je umetnička vrednost, a ne uslovi rada, geografija, ili nešto drugo. Nisam pristalica konceptualizacije programa, tako da je moja selekcija ogledalo kvaliteta.

Odgledavši oko 70 predstava, za programski slogan izabrala je sentencu "(Post)apokaliptične svetlosti pozornica". Do nje je došla gledajući prvenstveno tri praizvedbe, "Kišni dani u Gurliču" Milana Ramšaka Markovića, u režiji Sebastijana Horvata (Slovenija), "Mali ratovi i kabine Zare" Vide Davidović, u režiji Ivice Buljana (Narodno pozorište Republike Srpske, Bosna i Hercegovina), "Režim isceljenja" Tanje Šljivar, u režiji Bojana Đorđeva (HNK Varaždin). Kasnije je uvidela da se sve predstave mogu svesti pod svetlo ratova, raspada vrednosti, sumrak kapitalizma...

U pratećem programu "Krugovi" za selektorku Anu Tasić istakao se tekst "Moji tužni monstrumi" Mata Matišića (Gavela, Hrvatska), dramatizacija Ivora Martinića romana "Crvena voda" Jurice Pavičića (HNK Split), autorski projekat "Ljubičasto" Selme Spahić (Kamerni teatar 55, Bosna i Hercegovina).

Publika 69 Sterijinog pozorja imaće priliku da vidi i predstavu "Katalin Ladik doživljava nervni slom, daje otkaz na posao službenice u banci i postaje konceptualna umetnica" Zlatka Pakovića (Pozorište "Deže Kostolanji" Subotica), u revijalnom delu programa.

Izvršni direktor Sterijinog pozorja Goran Ibrajter najavio je još mnoštvo pratećih programa. Pozorje mladih se podrazumeva. Dani knjige takođe. Vreme je za novi, trogodišnji Međunarodni simpozijum pozorišnih kritičara i teatrologa. Najavljeno je i mnoštvo izložbi, muzički program posvećen Mitru Subi Subotiću. Ali, pravi kuriozitet pratećeg programa biće filmski program koji će selektovati Aleksandar Reljić i koji će biti prikazivan u Areni sinepleks.

Za direktora Miroslava Mikija Radonjića i pored posla koji ga očekuje, pravo je vreme bilo da najavi posebne pripreme za sledeće, jubilarno  izdanje Sterijinog pozorja. Selektorka 70. festivalskog programa biće takođe Ana Tasić.

Tekst i foto: I. Burić 

Autor:
Pošaljite komentar
STERIJINO POZORJE RASPISALO KONKURS Poziv domaćim piscima drama

STERIJINO POZORJE RASPISALO KONKURS Poziv domaćim piscima drama

05.09.2023. 11:08 11:12
NOVI SAD GRAD KULTURE: „Uspavanka” prodrmala Sterijino pozorje

NOVI SAD GRAD KULTURE: „Uspavanka” prodrmala Sterijino pozorje

11.06.2023. 15:35 15:38
68. STERIJINO POZORJE Nagrade Divni Stojanov, Jovanovu i Grujičiću

68. STERIJINO POZORJE Nagrade Divni Stojanov, Jovanovu i Grujičiću

31.05.2023. 10:55 11:00
STERIJINO POZORJE, PREDSTAVA EGONA SAVINA Povratak „Pokojnika”

STERIJINO POZORJE, PREDSTAVA EGONA SAVINA Povratak „Pokojnika”

Taman kad se u nedelju uveče, na programu Sterijinog pozorja našla predstava „Pokojnik“ Branislava Nušića, u režiji Egona Savina (Crnogorsko narodno pozorište Podgorica i Centar za kulturu Tivat), jutro posle osvanula je vest da je ovaj reditelj dobio nagradu „Dejan Mijač“.
30.05.2023. 10:36 10:45
Otvoreno 68. Sterijino pozorje u Novom Sadu

Otvoreno 68. Sterijino pozorje u Novom Sadu

26.05.2023. 23:04 23:07
„Mileva” otvorila Sterijino pozorje: U početku beše multiverzum

„Mileva” otvorila Sterijino pozorje: U početku beše multiverzum

28.05.2022. 12:26
Otvoreno  67. Sterijino pozorje (foto)

Otvoreno  67. Sterijino pozorje (foto)

26.05.2022. 21:34