Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RECEPTI FUD-BLOGERA: Ljubav je jedini potreban začin u BOJANINIM ĐAKONIJAMA

13.08.2023. 13:05 15:56
Piše:
Foto: Privatna arhiva

Autorka Instagram i Tiktok profila „Bojanine đakonije” Bojana Čikarić svojim ukusnim receptima privukla je pažnju javnosti na internetu, a ponajviše slatkišima koji nam, kako i sama kaže, ulepšavaju dan.

Na njenom se profilu mogu pronaći najrazličitije ukusne torte i kolači, ali i pite i raznovrsna testa, koje njeni pratioci rado isprobavaju i sami da naprave. Ova devojka recepte, koje plasira putem društvenih mreža, boji posebnim začinom, a to je ljubav, koja je, kako kaže, jedini zaista potreban začin u kuhinji, a sve ostalo je, prema njenim rečima, improvizacija.

Bojana nam otkriva da obožava hranu i istinski uživa u pripremi različitih jela, pa je tako i poželela da strast prema kuvanju prenese i drugima. „Odluka da moji recepti završe na društvenim mrežama došla je spontano prošle godine. Sada već mnogobrojne đakonije krase moj Instagram profil, a nadam se da će ih biti još dosta”, objašnjava za „Dnevnikov” Nedeljni ručak i dodaje da se u njenoj kuhinji može pronaći sve - od tradicionalnih recepata, poput sarme i vojničkog pasulja, do brzih i jednostavnih poslastica. „Moj favorit su neprevaziđene punjene paprike, posebno sada, u sezoni svežeg povrća. Kolači su neizostavni deo moje svakodnevice, a najdraže poslastice su mi domaće krofne i neizostavne ledene kocke”, ističe za naš list autorka bloga „Bojanine đakonije”, koja je našim čitaocima pripremila recept za pravu letnju poslasticu - ledene kocke.

 

Ledene kocke

Kora:

5 jaja

5 kašika šećera

2 kašike kakao praha

5 kašika brašna

2 kašike ulja

pola kesice praška za pecivo

 

Sirup:

300 ml vode

100 g šećera

1 vanilin šećer

 

Fil:

700 ml mleka 150 ml da se razmute brašno i šećer

10 kašika šećera

9 kašika brašna

pola kesice pudinga od vanile

250 g maslaca ili margarina

 

Glazura od čokolade:

100 g čokolade

4 kašike ulja

 

Najpre pripremiti koru - penasto umutiti jaja i dodati im šećer. Zatim polako dodavati prosejane suve sastojke, a na kraju umešati ulje i izjednačiti masu. Pleh dimenzija 20x30 cm premazati uljem i posuti brašnom pa izliti koru. Peći 15 minuta na 200 stepeni. Sirup staviti na šporet da provri. Kuvati još dva-tri minuta na tihoj vatri, a zatim preliti preko pečene kore.

Za fil staviti mleko sa šećerom da se kuva. Posebno pomešati puding i brašno sa 150 ml mleka. Dobro izmešati da nema grudvica. Sipati u provrelo mleko i kuvati dok se ne zgusne uz neprestano mešanje na tihoj vatri. Gotov fil prekriti kesom i ostaviti da se ohladi. U hladan fil dodati umućen maslac (ili margarin) i mikserom izjednačiti masu. Rasporediti preko ohlađene kore. Na pari, potom, otopiti 100 g čokolade sa četiri kašike ulja. Glazuru preliti preko fila i odložiti kolač da se dobro ohladi.

 

Piše:
Pošaljite komentar
RECEPTI FUD-BLOGERA TATJANE MILETIĆ: Svaki zalogaj može biti gozba

RECEPTI FUD-BLOGERA TATJANE MILETIĆ: Svaki zalogaj može biti gozba

06.08.2023. 13:10 17:32
RECEPTI FUD-BLOGERA: Strahinja Savić OTKRIVA kako da napravite NAJUKUSNIJI CACIKI!

RECEPTI FUD-BLOGERA: Strahinja Savić OTKRIVA kako da napravite NAJUKUSNIJI CACIKI!

23.07.2023. 13:00 13:00
RECEPTI FUD-BLOGERA ALEKSANDRA MILADINOVIĆA: Niški merak na tečin način

RECEPTI FUD-BLOGERA ALEKSANDRA MILADINOVIĆA: Niški merak na tečin način

30.07.2023. 13:00 13:00