Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

РЕЦЕПТИ ФУД-БЛОГЕРА: Љубав је једини потребан зачин у БОЈАНИНИМ ЂАКОНИЈАМА

13.08.2023. 13:05 15:56
Пише:
Фото: Privatna arhiva

Ауторка Инстаграм и Тикток профила „Бојанине ђаконије” Бојана Чикарић својим укусним рецептима привукла је пажњу јавности на интернету, а понајвише слаткишима који нам, како и сама каже, улепшавају дан.

На њеном се профилу могу пронаћи најразличитије укусне торте и колачи, али и пите и разноврсна теста, које њени пратиоци радо испробавају и сами да направе. Ова девојка рецепте, које пласира путем друштвених мрежа, боји посебним зачином, а то је љубав, која је, како каже, једини заиста потребан зачин у кухињи, а све остало је, према њеним речима, импровизација.

Бојана нам открива да обожава храну и истински ужива у припреми различитих јела, па је тако и пожелела да страст према кувању пренесе и другима. „Одлука да моји рецепти заврше на друштвеним мрежама дошла је спонтано прошле године. Сада већ многобројне ђаконије красе мој Инстаграм профил, а надам се да ће их бити још доста”, објашњава за „Дневников” Недељни ручак и додаје да се у њеној кухињи може пронаћи све - од традиционалних рецепата, попут сарме и војничког пасуља, до брзих и једноставних посластица. „Мој фаворит су непревазиђене пуњене паприке, посебно сада, у сезони свежег поврћа. Колачи су неизоставни део моје свакодневице, а најдраже посластице су ми домаће крофне и неизоставне ледене коцке”, истиче за наш лист ауторка блога „Бојанине ђаконије”, која је нашим читаоцима припремила рецепт за праву летњу посластицу - ледене коцке.

 

Ледене коцке

Кора:

5 јаја

5 кашика шећера

2 кашике какао праха

5 кашика брашна

2 кашике уља

пола кесице прашка за пециво

 

Сируп:

300 мл воде

100 г шећера

1 ванилин шећер

 

Фил:

700 мл млека + 150 мл да се размуте брашно и шећер

10 кашика шећера

9 кашика брашна

пола кесице пудинга од ваниле

250 г маслаца или маргарина

 

Глазура од чоколаде:

100 г чоколаде

4 кашике уља

 

Најпре припремити кору - пенасто умутити јаја и додати им шећер. Затим полако додавати просејане суве састојке, а на крају умешати уље и изједначити масу. Плех димензија 20x30 цм премазати уљем и посути брашном па излити кору. Пећи 15 минута на 200 степени. Сируп ставити на шпорет да проври. Кувати још два-три минута на тихој ватри, а затим прелити преко печене коре.

За фил ставити млеко са шећером да се кува. Посебно помешати пудинг и брашно са 150 мл млека. Добро измешати да нема грудвица. Сипати у проврело млеко и кувати док се не згусне уз непрестано мешање на тихој ватри. Готов фил прекрити кесом и оставити да се охлади. У хладан фил додати умућен маслац (или маргарин) и миксером изједначити масу. Распоредити преко охлађене коре. На пари, потом, отопити 100 г чоколаде са четири кашике уља. Глазуру прелити преко фила и одложити колач да се добро охлади.

 

Пише:
Пошаљите коментар
РЕЦЕПТИ ФУД-БЛОГЕРА ТАТЈАНЕ МИЛЕТИЋ: Сваки залогај може бити гозба

РЕЦЕПТИ ФУД-БЛОГЕРА ТАТЈАНЕ МИЛЕТИЋ: Сваки залогај може бити гозба

06.08.2023. 13:10 17:32
РЕЦЕПТИ ФУД-БЛОГЕРА: Страхиња Савић ОТКРИВА како да направите НАЈУКУСНИЈИ ЦАЦИКИ!

РЕЦЕПТИ ФУД-БЛОГЕРА: Страхиња Савић ОТКРИВА како да направите НАЈУКУСНИЈИ ЦАЦИКИ!

23.07.2023. 13:00 13:00
РЕЦЕПТИ ФУД-БЛОГЕРА АЛЕКСАНДРА МИЛАДИНОВИЋА: Нишки мерак на течин начин

РЕЦЕПТИ ФУД-БЛОГЕРА АЛЕКСАНДРА МИЛАДИНОВИЋА: Нишки мерак на течин начин

30.07.2023. 13:00 13:00