РЕЦЕПТИ ФУД-БЛОГЕРА: Љубав је једини потребан зачин у БОЈАНИНИМ ЂАКОНИЈАМА
Ауторка Инстаграм и Тикток профила „Бојанине ђаконије” Бојана Чикарић својим укусним рецептима привукла је пажњу јавности на интернету, а понајвише слаткишима који нам, како и сама каже, улепшавају дан.
На њеном се профилу могу пронаћи најразличитије укусне торте и колачи, али и пите и разноврсна теста, које њени пратиоци радо испробавају и сами да направе. Ова девојка рецепте, које пласира путем друштвених мрежа, боји посебним зачином, а то је љубав, која је, како каже, једини заиста потребан зачин у кухињи, а све остало је, према њеним речима, импровизација.
Бојана нам открива да обожава храну и истински ужива у припреми различитих јела, па је тако и пожелела да страст према кувању пренесе и другима. „Одлука да моји рецепти заврше на друштвеним мрежама дошла је спонтано прошле године. Сада већ многобројне ђаконије красе мој Инстаграм профил, а надам се да ће их бити још доста”, објашњава за „Дневников” Недељни ручак и додаје да се у њеној кухињи може пронаћи све - од традиционалних рецепата, попут сарме и војничког пасуља, до брзих и једноставних посластица. „Мој фаворит су непревазиђене пуњене паприке, посебно сада, у сезони свежег поврћа. Колачи су неизоставни део моје свакодневице, а најдраже посластице су ми домаће крофне и неизоставне ледене коцке”, истиче за наш лист ауторка блога „Бојанине ђаконије”, која је нашим читаоцима припремила рецепт за праву летњу посластицу - ледене коцке.
Кора:
5 јаја
5 кашика шећера
2 кашике какао праха
5 кашика брашна
2 кашике уља
пола кесице прашка за пециво
Сируп:
300 мл воде
100 г шећера
1 ванилин шећер
Фил:
700 мл млека + 150 мл да се размуте брашно и шећер
10 кашика шећера
9 кашика брашна
пола кесице пудинга од ваниле
250 г маслаца или маргарина
Глазура од чоколаде:
100 г чоколаде
4 кашике уља
Најпре припремити кору - пенасто умутити јаја и додати им шећер. Затим полако додавати просејане суве састојке, а на крају умешати уље и изједначити масу. Плех димензија 20x30 цм премазати уљем и посути брашном па излити кору. Пећи 15 минута на 200 степени. Сируп ставити на шпорет да проври. Кувати још два-три минута на тихој ватри, а затим прелити преко печене коре.
За фил ставити млеко са шећером да се кува. Посебно помешати пудинг и брашно са 150 мл млека. Добро измешати да нема грудвица. Сипати у проврело млеко и кувати док се не згусне уз непрестано мешање на тихој ватри. Готов фил прекрити кесом и оставити да се охлади. У хладан фил додати умућен маслац (или маргарин) и миксером изједначити масу. Распоредити преко охлађене коре. На пари, потом, отопити 100 г чоколаде са четири кашике уља. Глазуру прелити преко фила и одложити колач да се добро охлади.