RECEPTI FUD-BLOGERA ALEKSANDRA MILADINOVIĆA: Niški merak na tečin način
„Kuvati je lako”, parola je Nišlije Aleksandra Miladinovića, čiji su ukusni domaći recepti na Instagram nalogu pod imenom „Teča kuva” okupili više od 96.100 pratilaca, a aktivan je i na Fejsbuku i Jutjubu. Kuvanje je, kako kaže, njegova strast, koju je spoznao već sa osam godina, kada je prve kulinarske korake počeo da pravi uz prababu Kosanu i dedu Dušana.
Osim kulinarijama, Aleksandar osvaja pratioce i šarmantnim niškim duhom, a njegovim pratiocima posebno se dopada to što svoje recepte ne ulepšava i što koristi namirnice koje su lako dostupne. Autor je knjige „Niški kuvar” u kojoj je objedinio oko stotinu tradicionalnih recepata specifičnih za niški kraj, ali i nekih novijih. Otkako postoje društvene mreže, priča nam popularni Teča, sve što je pripremao u kuhinji rado je delio sa prijateljima na Fejsbuku, ali je na nagovor koleginice 2020. godine strast prema kuvanju preneo i na Instagram. „Tako je sve počelo. Prva tri meseca sam slabije postavljao, a skupilo se 4.000-5000 pratilaca, pa sam osetio obavezu da budem redovniji”, objašava Aleksandar za „Dnevnikov” Nedeljni ručak kako je došlo do toga da je danas među najpraćenijim fud-blogerima na društvenim mrežama.
U svom domu najčešće priprema domaća kuvana jela, a najviše voli da jede punjene paprike, gulaš, musaku i razne pite. „Volim i meso, ali ne klasično pečenje, već spremljeno na moj način, sa sosevima, umacima”, ističe autor profila „Teča kuva”. Za čitaoce Nedeljnog ručka pripremio je recept za domaći burek.
Burek
500 g kora za pitu
300 g punomasnog sira
100 ml jogurta
2 jajeta
150 ml kisele vode
50 ml ulja
Izvaditi kore iz pakovanja, odvojiti dve sa strane i staviti na dno nauljene okrugle tepsije za burek, a ostatak ne odvajati, već tako urolane iseckati što sitnije makazama. U međuvremenu napraviti fil. Najpre umutiti dva jajeta, potom dodati kiselu vodu, pa ulje. U smesu dodati sir, pa kore iseckane na tračice. Na kraju dodati jogurt da ne bude gusto i da može lakše da se rasporedi u tepsiji. Staviti u rernu da se peče na 180 stepeni na oko pola sata. Kada je burek pečen, dok je još vruć okrenuti ga na stabilnu površinu, iseći i poslužiti.