Miroslav Božin o novim epizodama serijala „Salaši za vas“ na RTV: Salaške oaze u moru ravnice
S letnjom šemom, na prvom programu Radio-televizije Vojvodine krenuće nove epizode TV serijala „Salaši za Vas” o turističkim i vinskim salašima na ovoj našoj ravnici, premijerno u sredu, 7. jula, u 16 časova, a reprizno ponedeljkom u 16 časova.
Dokumentarna i zabavna TV serija imaće u trećoj sezoni osam novih epizoda koje će predstaviti Čičin salaš, Salašarski svet Janoša paprikaša, Kad se popneš na ludaju, Salašarski Futog, Naš salaš, Ćilimi salašarski, Staparski i Vinsku kuću i salaš Kovačević. Muziku i reči za pesmu „Ajmo na salaš”, koja je i tema serijala, napisao je Bane Krstić koji priprema i singl istog naziva, a scenario i režiju emisije „Salaši za Vas” potpisuje Miroslav Božin.
- Fokusirali smo se na salašarsko gostoprimstvo i nove turističke i gastronomske trendove u Vojvodini – kaže Miroslav Božin - Turizam, u našim uslovima svodi se sve više na doživljaj i događaj. Nema pansion-dana i desetodnevnog prženja na suncu. Salaši su idealna mesta da se promeni ambijent, da se doživi nešto lepo i nesvakidašnje u sasvim novom ambijentu. da se u toku jednog, dva ili tri dana uživa u „oazama“ u moru ravnice: da se pobegne od stresne svakodnevice i provede izvesno vreme bez razmišljanja o brigama, da se uživa u nekadašnjim, salašarskim jelima bez interneta, hormona, antibiotika i drugih dodataka. Istovremeno, prilika je da se posetioci, a i TV gledaoci upoznaju sa funkcionisanjem života na salašu, da se oni i njihova deca upoznaju sa životinjama, da kupe jaja, prave pekmeze, džemove i uspostave bezbrižan ritam života, rekao je Božin.
Ova, treća, ali i prethodna druga sezona snimana je u uslovima korone. Bilo je neophodno da se poštuju mere izolacije i distance. To je značilo i posebne uslove za snimanje. Nekad je to rađeno bez gostiju, a kako kaže autor ima i kadrova „gde pojedini gosti prosto počnu da kidišu na salašarsku ponudu”.
- Nije bilo lako, drugu i treću sezonu smo uglavnom snimali prošle godine. Osam epizoda druge sezone završili smo i emitovali početkom i sredinom prošle godine U toj sezoni su „otkrivena“ idealna mesta za nova saznanja i gastronomska uživanja. Bili smo u „Etno selu i salašu „Tiganjica“ u Stajićevu. Tamo smo se vozili fijakerom, predstavili nove turističke trendove i ponudu – vožnju kvadovima i panoramsko razgledanje Carske bare i ribnjaka Ečka. Zabeleženi su događaji sa salaša „Lujza“ u Belom Blatu, neobično životinjsko i biljno carstvo na „Malom Petrovom salašu“ u blizini Banje „Junaković“ kod Apatina i koloritnost i interesantnu ponudu na „Domić“ salašu u Sonti. Išli smo i u Srem: na Salašu „Isailovi“ smo snimali branje jagoda, višanja, kamilice i kuvali i pekli šunku u testu na rimski način. Na „Sašinom salašu” u Rumenki snimali smo kako se prave krofne i seče zrela šunka, na „Floridi“ u Bačkoj Palanci, deca su pričala šta znaju o salašima, a snimli smo i svinje, ponije golubove. Ovde smo snimili i salaš u centru grada u Bačkoj Topoli – o višedecenijskoj ljubavi prema salašima koja potiče iz detinjstva Nikole Beka koji je ugostio preko 800 umetnika iz cele naše zemlje - ispričao je Miroslav Božin.
Deo salaša, turističkih u današnjem smislu, nema karakterističan profil, ali posetiocima nude teme vezane za salašarski život, zanate i poljoprivredne proizvode. Tako su u dve epizode „Čičin salaš“ koji se nalazi u Somboru snimljena salašarska druženja, ispričana priča o čuvenom somborskom siru i kuvana čorba od žutog paradajza, ispečena tradicionalna krompirača i pravljene palačinke koje su mazane pekmezom od crvenog i žutog paradajza.
- Simili smo salašarski svet slikara Janoša Mesaroša. Ovaj slikar ima ergelu od preko 8.000 konja, priča o salašarskom detinjstvu, a njegove slike govore o idiličnom salašarskom svetu. Snimili smo priču o kikindskim salašima i najvećim bundevama unašoj zemlji. „Naš salaš“ u Somboru dovodi goste fijakerima, a gosti su mu bili glumac Aleksandar Dunić i slikar Jene Višinka. Neobična je i epizoda o ćilimima salašarskim, staparskim... U prvoj poovini 20. veka, tkalje iz ovog sela promovisale su brend staparskog ćilima širom Evrope jer su ta čudna „ćebeta“ prodavale širom kontinenta. Danas je ćilimarstvo obnovljeno i u Stapar dolaze ambasadori koji se upoznaju s tim brendom koji je danas diplomatski poklon i turistički suvenir. I najzad, priča o vinskoj kući i salašu „Kovačević“ u Irigu govori o „kićenom Sremu“ i vinskoj i gastronomskoj ponudi za koju postoji veliko interesovanje turista iz Srbije i inostranstva - rekao je Miroslav Božin.
- Salaši su idalje tema interesovanja turista, učenika na ekskurzijama, poslovnih ljudi na tim-bildinzima i nostalgičara. Ostalo nam je još dosta salaša koje nameravamo da snimimo. Svi su oni interesantni na svoj način. Nadamo se da će epidemiološka situacija biti povoljna i da ćemo uspeti da snimimo još bar jednu sezonu. Ovih poslednjih osam emisija uradili smo pod teškim uslovima. Ja sam proveo mesec i po dana u bolnici na lečenju od korone i još uvek se oporavljam, ali je produkcija odradila posao veoma uspešno, pa smo u prilici da gledaocima ponudimo nove epizode – poručuje autor emisije „Salaši za Vas” Miroslav Božin.
R. T. M.