„Naš salaš” u Gradini postao oaza bačkog hedonizma garniranog umetničkim šmekom
Mada zanemoćao politički, industrijski ili privredno, Sombor je odlučan da ne popusti na poslednjoj liniji odbrane svoje panonske izuzetnosti, onoj na kojoj počivaju kultura i umetnost.
Ne samo da je začeta urbana legenda da, osim bicikla, svako ovdašnje domaćinstvo, ako želi biti „pravo, somborsko”, mora da ima i slikarski štafelaj, već od nigde zapisane obaveze da štuje umetnost nisu izuzeti ni ugostitelji pa i lokalni salašari, pogotovo oni koji imaju nameru da se bave tzv. etno-turizmom, koji Srbadija sve više otkriva kako korona-panika sve duže traje, a evro i ine granice su sve nepropusnije.
Tako i može da bude da u Gradini, naselju bokor-salaša, ušorenih paorskih gnezda čestitog somborskog bunjevačkog sveta, bude i „Naš salaš”, prvobitno osmišljen i oslikan rukom galeriste i slikara ovdašnjeg Jenea Višinke, pa onda obnoć postane oaza bačkog hedonizma i gurmanluka garniranog mirom ravničarskog beskraja zahvaljujući Dragani Farkaš, ugostiteljki koja je decenijama dočekivala somborske i gostujuće studente balkanskih univerziteta, dakle varoških kafana i restorana.
– Zanimljivo je što sam pre nekih pet godina kupila ovaj salaš, kad sam drugi put u životu uopšte došla u Gradinu, gde do tad nikog nisam znala. Ali, čim sam otvorila kapiju, salaš je kupio mene, a ne ja njega – seća se Dragana i, dok čeka prve goste tog dana, posluje u bašti koja okružuje malo umetničko delo, odnosno „Naš salaš”, i iz kojeg povrće stiže pravo na stolove pred namernike kojih je sve više.
– Od ta doba ambijentu smo dodali mnogo svoga, ali smo se pre svega upoznali s ovdašnjim ljudima, salašarima, od kojih danas većinom i nabavljamo namirnice jer nema ništa bolje od toga kada domaće, dvorišno pile direkt’ s trave ide u supu i rinflajš – kuvarska je filozofija Draganina, kojoj već uveliko stiže odmena u liku njenog sina Aleksandra i snajke Dušanke.
– Kad i pomisli na salaš, čovek pre svega razmišlja o dobroj, zdravoj hrani, koje nema bez poljoprivrede, a mi smo u srcu našeg paorluka, pa i sve što nam treba nabavljamo od komšija s kojima smo se u međuvremenu sprijateljili. Što bih išla u grad da kupim piletinu, ćuretinu, junetinu, svinjetinu ili jagnjetinu, kad su mi tu prve komšije, šta ću na pijaci da kupim sir kad se svako jutro u Gradini pomuzu destine krava, a pogotovo ne moram u radnju po testo kad ih vredne komšinice prave da im ravnog nema – ne propušta da pohvali ovdašnji salašarski svet, koji je, kako to već red nalaže, od prvog dana spreman da u svakom trenutku priskoči u pomoć. – Obično se smatra da je naš salašarski svet malo introvertan i nije rad došljacima, ali, mada nismo poreklom odavde, čim smo kupili salaš, došli su da pitaju mogu li kako pomoći, treba li nam nešto i tako je i danas. Posebno me veseli što su Gradinci svet posvećen zemlji i salašu pa, za razliku od sela, a bogami i drugih salaša, ovdašnji mladi ne napuštaju dedovinu i očevinu, ostaju ovde, pa i moj Aleksandar ima s kim da sarađuje i da „se pazi”, kako se to već kaže za odlične komšijske odnose.
Salaš, pogotovo njegova unutrašnjost, „skockan” je po starinski a pride je i prava slikarska galerija, pa posetiocima i nepca i „očinji vid” uživaju, o čemu se pođednako vodi računa jer zna Dragana da samo opušten čovek može potpuno uživati u gastronomiji. Jelovnik i vinska karta su takođe prilagođeni ambijentu, pa se najčešće traže domaća jela i na samom salašu spravljeni sokovi, voćni i vinski destilati, ali i pekmezi, sitni kolači...
– Naravno da je jelovnik naš, ovdašnji, kontinentalni, ali svakako je specijalitet pravi bački ručak, kojem su uvertira kulen, kobasica, šunka, slanina s domaćim tvrdim sirevima, a zapravo počinje morčijom supom, nastavlja se rinflajšom sa sosovima, pa ide juneći paprikaš, punjeno i pohovano đureće i pileće meso, te makovnjače, štrudle od višnje, oraha... sve što je kadgod činilo svečani nedeljni salašarski ručak, kojem, ubeđena sam, ravnog nema ni po ukusu ni po balansiranosti namirnica – kuvarski je kredo porodice Farkaš.
Mada je postao opšteprihvaćeni „narativ” da je pandemija korone svojevrsna šansa srpskog turizma, prolećno „zaključavanje” i kasnija ograničenja u broju gostiju i radnom vremenu unazadila su i etno-turizam, pa i „Naš salaš”. Planova su Dragana i njeni Saša i Duška imali i za ovu godinu, hteli su na salašu da niknu i pansioni (koje imaju u varoši), da bi gostima na jednom mestu pružili i gurmanski i smeštajni užitak, ali...
– Lepo što je država probala da pomogne i ljudima u ugostiteljstvu i turizmu, ali ta pomoć je bila usmerena pre svega za poreske i obaveze doprinosa i zdravstvenog osiguranja, a mi smo ih i sami izmirili, bez dana kašnjenja, pa je ispalo da smo novce spremne za investiciju potrošili na poštivanje zakona, a onda se videlo da je moglo drugačije – vajka se Dragana, ali ne žali što su izgubili jednu godinu razvoja posla za koji se u mladosti školovala, i u kojem je sin odmalena, i ne nameravaju ga napustiti.
Milić Miljenović