Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bilčik: Dijalog Beograda i Prištine važan za EU prespektivu

04.05.2020. 14:29 15:26
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

BRISEL: Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je da je dijalog Beograda i Prištine važan deo evropske perspektive čitvog Zapadnog Balkna i da će pomoći regionu i dvema stranama da naprave stvarni napredak kada je reč o međusobnim odnosima.

Bilčik je u izjavi za RTV Vojvodinu naveo da je važno da dijalog Beograda i Prištine dobije ”svež početak”, a da se stvari u regionu ”pokrenu”.

”To neće biti lako. Politička situacija na terenu nije jednostavna. Ali (izaslanik EU) Miroslav Lajčak ima podršku EU. Mi želimo da budemo angažovana na terenu, da se dijalog nastavi što je brže moguće i da dovede do rezulatata”, kaže Bilčik.

Izvestilac za Srbiju u EP ocenjuje da je bilo važno imenovati specijalog predstavnika EU koji će rešavati neka od nerešenih pitanja i konflikata na Zapadnom Balkanu.

”Tu se ne radi samo o Kosovu, već i o pitanju šire bezebdnosti regiona”, smatra Bilčik.

On dodaje da će Mirosalav Lajčak, sa kojim je u stalnoj komunikaciji u Bratislavi, biti zadužen za dijalog Beogrda i Prištine, ali i da će se važan deo njegovog rada odnositi na situaciju u BiH.

”Imamo četiri zemlje iz regiona koje su u pregovaračkom procesu, ali imamo i druge delove Zapdnog Balkana koji su daleko od toga. Lajčkov glavni zadatak je da se fokusira na najproblematičnija pitanja dok će se komesar Varheji baviti proširenjem i pristupnim pregovorima”, kaže Bilčik.

Bilčk je dodao će da se zajedno s Lajčakom sutra obratiti poslanicima slovačkog Parlamenta tokom posebne sednice posvećene konfrenciji lidera EU i Zapadnog Balkna koja je planirana za 6. maj u Zagrebu.

Krizu KOVID19 iskoristiti za jačanje evropske perspektive

Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik kaže da je EU, uprkos krizi izazvanoj pandemojom KOVID19, preduzela važne korake i pokazala posvećenost proširenju na Zapadni Balkan. 

”KOVID19 je bio test za sve nas, ali uprkos tome videli smo konsenzus EU oko proširenja i oko evropske pespektive regiona kao strateškog cilja. Srbija ima evropsku budućnost, kao i ceo Zapadni Balkan”, kaže Bilčik. 

Vladimir Bilčik ocenjuje da je pandemija KOVID19 stavila stavila sve na test, a da se takvo stanje mora iskoristiti ne za unazađivanje već za jačanje evropske perspektive regiona. 

”To je ujedno i prilika i za jačanje regionalne saradnje i odnosi na Zapadnom Balknu. Moramo da pomognemo jedni drugima, a solidarnist nije samo slovo na papiru jer spašavamo živote ljudi”, kaže Bilčik. 

Izvestilac EP za Srbiju pozdravlja komunikaciju sprskih i kosovskih ministra zdravlja, kao i pomoć koju je Srbija tkom pandemije poslala Prištini. 

”To su važni signali koje mi u Evropi cenimo jer smo zajedno u krizi i samo ćemo je zajedno i prevazići”, zaključuje izvestilac EP. 

On navodi da su primeri EU posvećenosti Zapadnom Balkanu i njegovoj evropskoj perspektivi mnogobrojni, počev od dogovora o otvaranju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, preko EU pomoći regionu u odgovoru na krizu KOVID19 do održavanja videokonfrenecije lidera 6. maja. 

”Imamo jednu novu dinamiku procesa proširenja na prostoru Zapadnog Balkna. Uprkos KOVID19 proširenje se kreće i to na trenu i u stvarnosti. Samit će ukazati na istorjsku političku, ali i finasnijsku predanost regionu”, ocenjuje Bilčik. 

Izvestilac EP za Srbiju naglašava da je ”Evripa pomogala i da će da nastaviti da pomaže” region. 

On dodaje da je kriza KOVID19 na test stavilla i osnovne demokratska vrednosti Evrope i da pandemije ne sme da bude izgovor za podrivanje demokratskih standarda, evropski vrednosti ili slobode medija. 

”Kao što smo mi posvećeni proširenju, isto tako očekujemo od naših partnera da budu posvećeni reformama, jačanju valdavinu prava, pravosuđu, borbi protiv korupcije”, kaže Bilčik. 

On navodi da će se nakon prestaka krize ižvene pandemiojeom KOVID19 i trenutnog fokusa na spašavanju života, akcenat EU vratiti na reformske i polotičke procese na Zapadnom Balkanu. 

”Očekuju nas važni izboru u regionu u ovoj godini među kojima su i odloćeni izbori u Severnoj Makedoniji i Srbiji za koje želimo da budu slobodni i pošteni. Čim budemo u mogućnosti da se ponovo agnažujemo na terenu mi ćemo pažljivo partiti kampanju i same izbore”, kaže Bilčik. 

Autor:
Pošaljite komentar
Borel: Neodrživa "status kvo" situacija u dijalogu BG i PR

Borel: Neodrživa "status kvo" situacija u dijalogu BG i PR

30.04.2020. 13:08 13:10