overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Билчик: Дијалог Београда и Приштине важан за ЕУ преспективу

04.05.2020. 14:29 15:26
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

БРИСЕЛ: Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик оценио је да је дијалог Београда и Приштине важан део европске перспективе читвог Западног Балкна и да ће помоћи региону и двема странама да направе стварни напредак када је реч о међусобним односима.

Билчик је у изјави за РТВ Војводину навео да је важно да дијалог Београда и Приштине добије ”свеж почетак”, а да се ствари у региону ”покрену”.

”То неће бити лако. Политичка ситуација на терену није једноставна. Али (изасланик ЕУ) Мирослав Лајчак има подршку ЕУ. Ми желимо да будемо ангажована на терену, да се дијалог настави што је брже могуће и да доведе до резулатата”, каже Билчик.

Известилац за Србију у ЕП оцењује да је било важно именовати специјалог представника ЕУ који ће решавати нека од нерешених питања и конфликата на Западном Балкану.

”Ту се не ради само о Косову, већ и о питању шире безебдности региона”, сматра Билчик.

Он додаје да ће Миросалав Лајчак, са којим је у сталној комуникацији у Братислави, бити задужен за дијалог Беогрда и Приштине, али и да ће се важан део његовог рада односити на ситуацију у БиХ.

”Имамо четири земље из региона које су у преговарачком процесу, али имамо и друге делове Запдног Балкана који су далеко од тога. Лајчков главни задатак је да се фокусира на најпроблематичнија питања док ће се комесар Вархеји бавити проширењем и приступним преговорима”, каже Билчик.

Билчк је додао ће да се заједно с Лајчаком сутра обратити посланицима словачког Парламента током посебне седнице посвећене конфренцији лидера ЕУ и Западног Балкна која је планирана за 6. мај у Загребу.

Кризу КОВИД19 искористити за јачање европске перспективе

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик каже да је ЕУ, упркос кризи изазваној пандемојом КОВИД19, предузела важне кораке и показала посвећеност проширењу на Западни Балкан. 

”КОВИД19 је био тест за све нас, али упркос томе видели смо консензус ЕУ око проширења и око европске песпективе региона као стратешког циља. Србија има европску будућност, као и цео Западни Балкан”, каже Билчик. 

Владимир Билчик оцењује да је пандемија КОВИД19 ставила ставила све на тест, а да се такво стање мора искористити не за уназађивање већ за јачање европске перспективе региона. 

”То је уједно и прилика и за јачање регионалне сарадње и односи на Западном Балкну. Морамо да помогнемо једни другима, а солидарнист није само слово на папиру јер спашавамо животе људи”, каже Билчик. 

Известилац ЕП за Србију поздравља комуникацију спрских и косовских министра здравља, као и помоћ коју је Србија тком пандемије послала Приштини. 

”То су важни сигнали које ми у Европи ценимо јер смо заједно у кризи и само ћемо је заједно и превазићи”, закључује известилац ЕП. 

Он наводи да су примери ЕУ посвећености Западном Балкану и његовој европској перспективи многобројни, почев од договора о отварању приступних преговора са Северном Македонијом и Албанијом, преко ЕУ помоћи региону у одговору на кризу КОВИД19 до одржавања видеоконфренеције лидера 6. маја. 

”Имамо једну нову динамику процеса проширења на простору Западног Балкна. Упркос КОВИД19 проширење се креће и то на трену и у стварности. Самит ће указати на исторјску политичку, али и финаснијску преданост региону”, оцењује Билчик. 

Известилац ЕП за Србију наглашава да је ”Еврипа помогала и да ће да наставити да помаже” регион. 

Он додаје да је криза КОВИД19 на тест stavilla и основне демократска вредности Европе и да пандемије не сме да буде изговор за подривање демократских стандарда, европски вредности или слободе медија. 

”Као што смо ми посвећени проширењу, исто тако очекујемо од наших партнера да буду посвећени реформама, јачању валдавину права, правосуђу, борби против корупције”, каже Билчик. 

Он наводи да ће се након престака кризе ижвене пандемиојеом КОВИД19 и тренутног фокуса на спашавању живота, акценат ЕУ вратити на реформске и полотичке процесе на Западном Балкану. 

”Очекују нас важни избору у региону у овој години међу којима су и одлоћени избори у Северној Македонији и Србији за које желимо да буду слободни и поштени. Чим будемо у могућности да се поново агнажујемо на терену ми ћемо пажљиво партити кампању и саме изборе”, каже Билчик. 

Аутор:
Пошаљите коментар
Борел: Неодржива "статус кво" ситуација у дијалогу БГ и ПР

Борел: Неодржива "статус кво" ситуација у дијалогу БГ и ПР

30.04.2020. 13:08 13:10