Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Recept dana: Čili kon karne

27.03.2019. 13:27 13:30
Piše:
Foto: pixabay.com

Jelo koje potiče iz Meksika, sprema se širom Srednje i Južne Americi, pa i u čitavom svetu. S obzirom na sastojke, vrlo je zasitno, pa se i manjom količinom može nahraniti više ljudi...

Sastojci (za 5 osoba):

Za sos:

- glavica sitno nasečenog luka,

- 2 čena sitno nasečenog belog luka,

- kašičica ljute tucane paprike,

- kašika koncentrata paradajza,

- konzerva iseckanog pelata,

- konzerva crvenog pasulja,

- mala konzerva kukuruza šećerca,

- 3 dl piva,

- goveđa kocka,

- kašika gustina razmućena u malo vode,

Za fil:

- 500 g mlevene junetine,

- glavica sitno nasečenog luka,

- kašičica kumina u prahu,

- sveže mleveni biber,

- morska so,

- origano

Za pire:

- 700 g oljuštenog krompira,

- 50 ml mleka,

- 100 ml pavlake,

- 30 g putera,

- morska so,

- sveže naribani muskatni oraščić,

- 150 g naribane gaude

Priprema:

Sos:

1. Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti luk da zastakli, dodati beli luk da zamiriši, zatim ljutu tucanu papriku, koncentrat paradajza, pelat, mesnu kocku, naliti pivom i na umerenoj vatri kuvati oko pola sata.

Pred kraj umešati razmućeni gustin, posuti origanom, promešati par puta, doterati ukus, poklopiti i skloniti s vatre.

Pire:

2. Skuvati krompir i posoljenoj vodi, procediti, izmiksati, naliti zagrejanom mešavinom mleka, putera i pavlake, posuti sitno naribanim oraščićem, ponovo umutiti mikserom i ostaviti sa strane.

3. Rernu zagrejati na 200 stepeni.

Fil:

4. Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti luk da zastakli, dodati meso da promeni boju, posoliti, pobiberiti, posuti kuminom, dobro promešati i skloniti s ringle.

5. Odgovarajuću vatrostalnu posudu obložiti pireom od krompira, kako dno tako i stranice, izručiti fil od mesa i rasporediti po dnu, zatim sve preliti pripremljenim sosom i na kraju posuti naribanim sirom.

6. Zapeći u zagrejanoj rerni do zlatno smeđe boje.

Piše:
Pošaljite komentar
Recept dana: Tiramisu

Recept dana: Tiramisu

22.03.2019. 18:06 18:11
Recept dana: Kolač od banana

Recept dana: Kolač od banana

08.03.2019. 19:34 19:54