Recept dana: Čili kon karne
Jelo koje potiče iz Meksika, sprema se širom Srednje i Južne Americi, pa i u čitavom svetu. S obzirom na sastojke, vrlo je zasitno, pa se i manjom količinom može nahraniti više ljudi...
Sastojci (za 5 osoba):
Za sos:
- glavica sitno nasečenog luka,
- 2 čena sitno nasečenog belog luka,
- kašičica ljute tucane paprike,
- kašika koncentrata paradajza,
- konzerva iseckanog pelata,
- konzerva crvenog pasulja,
- mala konzerva kukuruza šećerca,
- 3 dl piva,
- goveđa kocka,
- kašika gustina razmućena u malo vode,
Za fil:
- 500 g mlevene junetine,
- glavica sitno nasečenog luka,
- kašičica kumina u prahu,
- sveže mleveni biber,
- morska so,
- origano
Za pire:
- 700 g oljuštenog krompira,
- 50 ml mleka,
- 100 ml pavlake,
- 30 g putera,
- morska so,
- sveže naribani muskatni oraščić,
- 150 g naribane gaude
Priprema:
Sos:
1. Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti luk da zastakli, dodati beli luk da zamiriši, zatim ljutu tucanu papriku, koncentrat paradajza, pelat, mesnu kocku, naliti pivom i na umerenoj vatri kuvati oko pola sata.
Pred kraj umešati razmućeni gustin, posuti origanom, promešati par puta, doterati ukus, poklopiti i skloniti s vatre.
Pire:
2. Skuvati krompir i posoljenoj vodi, procediti, izmiksati, naliti zagrejanom mešavinom mleka, putera i pavlake, posuti sitno naribanim oraščićem, ponovo umutiti mikserom i ostaviti sa strane.
3. Rernu zagrejati na 200 stepeni.
Fil:
4. Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti luk da zastakli, dodati meso da promeni boju, posoliti, pobiberiti, posuti kuminom, dobro promešati i skloniti s ringle.
5. Odgovarajuću vatrostalnu posudu obložiti pireom od krompira, kako dno tako i stranice, izručiti fil od mesa i rasporediti po dnu, zatim sve preliti pripremljenim sosom i na kraju posuti naribanim sirom.
6. Zapeći u zagrejanoj rerni do zlatno smeđe boje.