Рецепт дана: Чили кон карне
Јело које потиче из Мексика, спрема се широм Средње и Јужне Америци, па и у читавом свету. С обзиром на састојке, врло је заситно, па се и мањом количином може нахранити више људи...
Састојци (за 5 особа):
За сос:
- главица ситно насеченог лука,
- 2 чена ситно насеченог белог лука,
- кашичица љуте туцане паприке,
- кашика концентрата парадајза,
- конзерва исецканог пелата,
- конзерва црвеног пасуља,
- мала конзерва кукуруза шећерца,
- 3 дл пива,
- говеђа коцка,
- кашика густина размућена у мало воде,
За фил:
- 500 г млевене јунетине,
- главица ситно насеченог лука,
- кашичица кумина у праху,
- свеже млевени бибер,
- морска со,
- оригано
За пире:
- 700 г ољуштеног кромпира,
- 50 мл млека,
- 100 мл павлаке,
- 30 г путера,
- морска со,
- свеже нарибани мускатни орашчић,
- 150 г нарибане гауде
Припрема:
Сос:
1. На загрејаном маслиновом уљу пропржити лук да застакли, додати бели лук да замириши, затим љуту туцану паприку, концентрат парадајза, пелат, месну коцку, налити пивом и на умереној ватри кувати око пола сата.
Пред крај умешати размућени густин, посути ориганом, промешати пар пута, дотерати укус, поклопити и склонити с ватре.
Пире:
2. Скувати кромпир и посољеној води, процедити, измиксати, налити загрејаном мешавином млека, путера и павлаке, посути ситно нарибаним орашчићем, поново умутити миксером и оставити са стране.
3. Рерну загрејати на 200 степени.
Фил:
4. На загрејаном маслиновом уљу пропржити лук да застакли, додати месо да промени боју, посолити, побиберити, посути кумином, добро промешати и склонити с рингле.
5. Одговарајућу ватросталну посуду обложити пиреом од кромпира, како дно тако и странице, изручити фил од меса и распоредити по дну, затим све прелити припремљеним сосом и на крају посути нарибаним сиром.
6. Запећи у загрејаној рерни до златно смеђе боје.