Recept dana: Tiramisu
U pitanju je pravi italijanski klasik, za čiji su fenomenalan ukus pođednako zaslužni maskarpone sir, slatke piškote, kafa i omiljeni liker...
Sastojci:
- 400 g piškota,
- 6 jaja,
- 500 g maskarpone sira,
- 150 g šećera,
- 750 ml kafe,
- 50 ml amareta, brendija ili domaćeg ruma
Za posipanje:
- gorki kakao
Priprema:
1. Razdvojiti žumanca od belanaca.
2. Žumancima dodati 70 g od ukupnog šećera, pa ih dobro umutiti mikserom dok se ne dobije svetla, penasta smesa. Potom dodati maskarpone, pa sve dobro umutiti.
3. U drugoj posudi napraviti sneg od belanaca: mutiti belanca srednjom brzinom i kad su napola umućeni, malo po malo dodavati šećer (70 g) uz stalno mućenje, dok se ne dobije čvrst i sjajan sneg.
4. Špatulom pažljivo umešati sneg u žumanca s maskarponeom, mešajući smesu odozdo prema gore. Kad je sve umešano, staviti u frižider da se krem ohladi.
5. Preostalih 10 g šećera izmešati s kafom i likerom u koje se potom umaču piškote.
6. Ređati tiramisu: u duguljastu posudu, na kvadratnu tacnu ili pleh za pečenje poređati prvi red piškota, prekriti ih slojem krema, potom staviti drugi sloj piškota, pa premazati završnim slojem krema.
7. Posuti gorkim kakaom, pa staviti kolač u frižider da se dobro ohladi (najmanje 2 sata).
8. Pre služenja, kolač još jednom posuti kakaom.